РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ОТ 21 ЮЛИ СЕ ВЪВЕЖДАТ ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ГАБРОВО

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков от утре в област Габрово се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу COVID-19. Те бяха обсъдени по време на извънревно заседание на Областния кризисен щаб, по време на което директорът на РЗИ - Габрово представи последните актуални данни за заболеваемостта от коронавирус в населените места на областта. Към 19 юли 128 души са на домашно лечение, а 27 са хоспитализирани. Поставени под карантина в областта са 141 души.

Заповедта е за периода 21 юли - 21 август и е съгласувана с Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Мерките, които са в съответствие с актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, предвиждат носене на защитна маска на лицето в болниците, аптеките, оптиките, специализиране институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, а на обществени места на открито, където има струпване на хора следва  да се спазва дистанция от метър и половина.

Работодателите в областта трябва да установят ред за спазване на противоепидемичните мерки, сред които редовно проветряване и дезинфекция, като се препоръчва, при възможност, да бъде създадена организация за работа в дистанционна форма. Физически и юридически лица, предоставящи услуги на гражданите в търговски обекти, или такива с обществено предназначение, са длъжни да осигурят дистанция от 1,5м. между потребителите, както и дезинфектант на входа на обекта. В детските заведения и специализираните институции за социални услуги, трябва да се извършва сутрешен филтър и лицата, със симптоми на остри респираторни заболявания, да бъдат връщани още на входа.

С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук

https://rzi-gbr.org/wp-content/uploads/2022/07/RD-01-137-19.07.2022.pdf