РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ЦИК ЩЕ ОПРЕДЕЛИ СЪСТАВА НА РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – ГАБРОВО Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие

Областният управител на област Габрово Кристина Сидорова проведе днес консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание за състав на Районна избирателна комисия – Габрово за произвеждане на избори за Народно събрание на 02 октомври 2022 г.

Районна избирателна комисия – Габрово е в състав от 13 членове, от които председател, двама заместник - председатели, секретар и 9 членове. Разпределението им по квоти е съответно – 4 представители на коалиция „Продължаваме промяната“,  коалиция „ГЕРБ-СДС“-3 , ПП „Движение за права и свободи“ – 2 , коалиция „БСП за България“ – 1, ПП „Има такъв народ“ – 1, коалиция „Демократична България - Обединение“ -1 и ПП „Възраждане“ -1

По време на консултациите представителите на партиите и коалициите  направиха следните предложения за ръководство на РИК – Габрово: за председателското място  – адв. Детелин Цонев от Коалиция „Продължаваме промяната“ и адв. Мария Недева от коалиция „ГЕРБ-СДС“; за двамата заместник – председатели – адв. Даниела Райкова, предложена от ПП ИТН, инж. Мирослав Кокаларов от ПП „Възраждане“ и адв. Евгени Попов от ПП ДПС. За секретарското място беше направено едно предложение от Коалиция „БСП за България“ за Юлия Ненова. Съгласие не беше постигнато.

В този случай и съгласно Изборния кодекс и Решение № 1198-НС/02.08.2022 г. на ЦИК, когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.