РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

16:20 Честита 60-та годишнина на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево, един от символите на нашата област в техническото и професионално образование!

Областният управител Кристина Сидорова и заместник-областният управител Андрей Николов присъстваха на тържеството по случай 60 годишнина от създаването на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“. Заедно с ръководството, колектива и учениците от гимназията те поднесоха цветя пред паметника на патрона й. Гости на празника бяха още кметът на Община Севлиево Иван Иванов, заместник-кметът Красимира Йорданова, ректорът на ТУ – Габрово проф. Илия Железаров, представители на севлиевския бизнес. Официалните лица имаха възможност да разгледат залите на открития през м. май STEM център, където учениците и техните учители демонстрираха различни умения и иновативни методи на преподаване. Областният управител благодари на директора Ани Андреева за топлото посрещане и сподели, че е останала впечатлена както от ентусиазма на учениците, така и от нововъведенията в училището.

Историята на днешната гимназия стартира през 1962 г. със създаването на Професионално техническо училище по електротехника и металообработване в Севлиево, което по-късно става Средно училище, след това техникум, а от 2003 г. е професионална гимназия. Както се казва и в поздравителния адрес на Областния управител „на страниците на тази история стоят успехите на множество директори, учители, възпитатели, ученици, свързали своя живот с училището и оставили светъл пример за поколенията. Хора, прозрели, че единствената правилна посока са училището, знанието, образованието и че само просветеният и съзидателен човек гради здрава и просперираща държава“. Кристина Сидорова пожела на учениците на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ много споделени усмивки, вълнения и трепети в любимото училище, достойни житейски перспективи и сбъднати мечти за професионална реализация, а на преподавателите – вдъхновение в мисията им на просветители и радост от успехите на техните възпитаници!