РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова и заместник областният управител Андрей Николов се включиха в тържествата в чест на 188 години от създаването на Национална Априловска гимназия

Областният управител Кристина Сидорова и заместник областният управител Андрей Николов се включиха в тържествата в чест на 188 години от създаването на Априловото школо, чийто приемник е Националната Априловска гимназия. Патронният празник бе уважен от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. „ 188 години Априловската гимназия пише не само собствената си история, тя пише историята на нашата родина.“ , подчерта Вицепрезидентът и допълни, че не една или две велики личности са възпитаници на Априловото школо. Директорът на гимназията Елвира Христова припомни, че гимназията е наследник на Първото училище, а то е приемник на вярата, че образованият човек е свободен в духа си.
Кристина Сидорова и Андрей Николов почетоха делото на Васил Априлов с цветя на признателност, които поднесоха лично пред паметника на Благодетеля. Областният управител връчи и поздравителен адрес, в който поздрави директора на училището, преподавателите и всички Априловци с думите: „188 години от създаването на първото Светско училище в България е годишнина, която ни изпълва с гордост и доказва стремежа на родолюбивите габровци да развиват българското образование. Благодаря на целия преподавателски колектив, който търпеливо, всеотдайно и неуморно осветява пътя на поколения Априловци с пламъка на знанието. Убедена съм, че където и да се намират Вашите възпитаници, те помнят клетвата си и завета на Благодетеля. Скъпи ученици, да бъдеш Априловец е чест и отговорност, но всички Вие с усърдието си доказвате, че заслужавате да се наричате така. Пожелавам Ви да запазите искрата, подарена Ви в Храма на знанието, да я поддържате с усърдие и постоянство, да я предавате с гордост!“.
Тържественият ритуал бе уважен още от заместник – кмета Невена Минева и председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, началника на РУО- Габрово Георги Маринов, директора на Драматичен театър- Габрово Петко Койчев, бивши и настоящи учители и ученици на гимназията.
Празничната програма продължи с експозиция на Института за литература към БАН, която представя живота и творчеството в снимки и архивни кадри на литературни критици на XX век. Изложбата бе открита от директора на училището и доц.д-р Александра Антонова в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, областния управител, заместник областния управител и Априловци, събрали се да се разгледат подредените пана.