РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Кристина Сидорова се срещна с представители на БЧК

 

Областният управител проведе среща с представители на БЧК. В нея участваха проф. Здравко Маринов, зам.-председател на червенокръстците у нас, и представители на организацията в областта. Те представиха постигнатото през изминалата година и успешно реализираните съвместни инициативи като „Тунел Габрово 2022“,в която се включиха представители на Областна администрация – Габрово, РД „ПБЗН“ Габрово, ОД на МВР – Габрово, ОПУ – Габрово, Център за спешна медицинска помощ, Български Червен кръст – Габрово /Младежки авариен екип/, отдел „Автомобилна администрация“, Община Габрово. Целта на учението беше подобряване и проиграване на координацията и взаимодействието между съставните части на Единната спасителна система в Габровска област и повишаване на готовността за реагиране при произшествия в пътни тунели.
Още с началото на войната в Украйна, БЧК организира пунктове в Габрово и Севлиево за оказване на помощ на украински граждани и набиране на дарения в рамките на Националната кампания. След близо три месеца в непрекъснат режим на работа доброволци и щатни служители подпомогат 231 пълнолетни граждани от Украйна, на които са предоставени 800 бр. санитарни и хигиенни материали. 1 898 бр. дрехи и обувки, 100 бр. одеяла и завивки.
В хода на разговора стана ясно, че членовете на БЧК в Габровско са над 3400. 8 са клубовете на БМЧК, в които членуват общо 124 младежи. Като един от основните приоритети на ОС на БЧК – Габрово бе откроено социалното включване. През 2022 г. са подпомогнати 2 665 души – основно чрез хуманитарни помощи, предоствени от НС на БЧК и граждани, чрез фондонабиране и участие на доброволците на организацията по места. Раздадени са и хранителни пакети на деца в риск. В област Габрово са подпомогнати 100 деца от четирите общини /съответно Габрово – 30, Севлиево - 30 деца, Дряново - 20 и Трявна - 20/.