РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Кристина Сидорова: „Да си самодеец е призвание“

Уважаеми читалищни дейци,
Уважаеми ръководители, деятели и членове на художествени самодейни състави,
Приемете моите най-искрени поздравления по случай Деня на художествената самодейност. Първи март е празник на таланта, на българската култура и творчество, на съхранените традиции, на любовта към изкуството, на вечния стремеж към пресъздаване и интерпретиране на естетическите идеали. Този ден обединява хора от всякакви възрасти, с различни професии и социален статус в една обща мисия- запазването на българския фолклор, бит и култура и сътворяването на съвременно изкуство.
От първите читалища, създадени в средата на 19.век, до днес, близо два века по-късно, тези културни средища се превърнаха от люлката на изкуството и културата в пулсиращото сърце на общността. С много плам, труд и упоритост, те устояват превратностите на времето, за да разтворят вратите си за всеки талант и за всяко изкуство. Да си самодеец е да си призван да даряваш радост, красота и удовлетворение на другите чрез песни, танци и слово.
Благодаря Ви за отдадеността, с която правите делниците на жителите на област Габрово по-пъстри, по-ведри, по-красиви. Нека мартениците, с които се окичваме днес, донесат на Вас и Вашите семейства много здраве и благоденствие през цялата година!
Честит празник!
КРИСТИНА СИДОРОВА

Областен управител