РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител и заместник областният управител бяха гости на тържествата за 3-ти март

 

Стотици българи се събраха край Паметника на свободата на връх Св. Никола, за да отпразнуват 3-ти март. Кристина Сидорова и Андрей Николов бяха гости на тържествата, които започнаха рано сутринта в Габрово с панихида в памет на загиналите за свободата. Тя бе отслужена от Великотърновския митрoполит Негово Високопреосвещенство Григорий в съслужие с местни свещеници. Празненствата продължиха с полагане на цветя на Братската могила и на паметника на ген. Радецки. На площада пред сградата на Общината бе издигнат националният флаг. В тържественото издигане се включи XIV младежки гвардейски отряд с почетен караул.
На връх Св. Никола прииждаха малки и големи от цялата страна, за да отбележат 145 години от Освобождението на България. Празненствата уважи и министър-председателят Гълъб Донев, който прие почетния караул. Премиерът припомни в приветствието си значението на днешната дата и призова сънародниците ни да бъдат единни. "Убеден съм, че всеки един от Вас е стигнал до тук, воден от родолюбиви чувства и добри помисли. Щом сте тук, значи България е в сърцето Ви. Да носиш България в ума и в сърцето си не е отживелица. И днес Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка.", каза още Гълъб Донев. На Паметника на свободата бяха положени венци от президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев, министри, областни управители, представители на местната власт. Официалните лица положиха цветя и в криптата на паметника. В тържествената програмата бяха включени и Йордан Камджалов и хорът на Музикална лаборатория за Човека с проект „България ПЕЕ“. Гости и изпълнители в едно запяха някои от най-обичаните патриотични песни, за да огласят славния връх.
За първи път Денят на освобождението на България се е чествал преди 135 години на 19 февруари (3 март според Грегорианския календар) 1888 г. На същата дата десет години по-рано е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война. В новата история на България 3-ти март се чества от 1991 година като национален празник.