РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител спечели приз в кулинарната надпревара "На върха на пламъка"

 

Кристина Сидорова грабна третото място в кулинарната надпревара „ На върха на пламъка“, която се проведе днес в ресторант “The Rich table”. Състезанието се организира от ПГТ "Пенчо Семов" за първа година. В него участваха 6 двойки. Във всяка двойка имаше по една известна личност и по един ученик от гимназията. Отборите се състезаваха на 2 групи, като всички участници презентираха по 2 ястия, приготвени за време и под зоркия поглед на журито- шеф Ивайло Димитров, шеф Веселина Славчева и шеф Андре Токев.
Областният управител се състезава заедно с десетокласника Мартин Иванов. Тандемът впечатли със своята вариация на „Хайдушки калпак“ и пълнени ябълки с карамелена кошничка. С една точка разлика, втора се нареди Мария Йозова, заместник-кмет на Габрово. Неин партньор бе Александър Пенев от 10-ти клас, с когото приготвиха пиле с лютика и орехов пай с тиква и крема сирене. Първенец стана министърът на туризма Илин Димитров в отбор с дванадесeтокласничката Камелия Митева. Призът им бе присъден за майсторски приготвени салата от кореноплодни и свинско бонфиле с манатарки.
Наградата за най-добър тандем получиха ректорът на Техническия университет Илия Железаров и дванадесeтокласникът Никола Николов. В пълен синхрон те сготвиха ризото с охлюви и брауни. Отличието за най-здравословно меню отиде при Петко Койчев и партньора му Александра Марокова. Кристина Сидорова връчи наградата на Областна администрация на директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Минко Михов и съотборника му Ина Мандева от 10 клас.
Специална награда бе подготвена за дванадесетокласниците в надпреварата от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Те ще могат да се запишат като студенти във висшето училище в избрана от тях специалност, а за отлично представяне им бяха връчени и грамоти.
След края на кулинарните „битки“, приготвените от двойките ястия бяха продадени на търг, като сумите варираха около 100 лв., а най-високата бе 120лв. Средствата, събрани от търга, ще бъдат използвани за заснемане на филм за патрона на гимназията Пенчо Семов. През 2023 година училището ще чества 2 паметни годишнини- 150 години от рождението на благодетеля Пенчо Семов и 60 години от създаването си. По този повод бе учредено и сдружение на името на бележития дарител. Инициативата е на ПГТ- Габрово, а целта на организацията е да съхрани паметта за Семов.