РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Кристина Сидорова: „Благодаря Ви, че устоявате превратностите на времето и пренасяте любовта към театралното изкуство през годините“

За мен е чест да поднеса своите благопожелания  по случай Международния ден на театъра. „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време, всеки от нас играе различни роли...“, гласят безсмъртните думи на Шекспир. Но истинските актьори намират своя дом в храма на Мелпомена в Габрово и в трупите към читалищата в областта. Вие, уважаеми театрали, ежедневно се извисявате над злободневието, над собствените си емоции и преживявания в името на зрителя, на изкуството, на културата. От маската и тогата в Античността до съвременните форми, театърът вълнува, увлича и пренася публиката в различни географски ширини, времеви интервали, разказва многолики сюжети. В салона всеки оставя за няколко часа своите грижи, за да съпреживее заедно с актьорите магията на изкуството.
В човека съжителстват homo ludens и homo faber, а в театрала надмощие взема играещият човек със съзидателната му културообразуващa сила, описана от  Йохан Хьойзинха.  Актьорите сте благословени с дарбата да разсмивате и разплаквате, да пробуждате въображението, да предавате послания на универсален език. Сценаристи, режисьори, сценографи, хореографи, осветители, озвучители, суфльори, гардеробиери- всички вие превръщате сцената в нов свят, в който пиесите оживяват. Неуморният Ви труд прави живота на жителите в областта по-цветен и подарява на публиката мигове в паралелна вселена, за да се учи, да си припомня и дори да забравя.    
Пожелавам Ви здраве, вдъхновение и още много лета, в които да пълните залите в България и по света.  
Честит празник!
КРИСТИНА СИДОРОВА
Областен управител на област Габрово