РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ЗАвръщането- среща в Трявна

Каква е свързващата линия между Музея на Мадам Тюсо, развиването на хомеопатична практика в Англия, маркетинг и предприемачество в Чехия и Дания, и отглеждането на малко дете в Германия ? Отговорът е житейският път на говорителите в събитието от Областната кампания „ЗАвръщането“, който ги събира от различни краища на света в Трявна.
То ще се проведе на 24 април 2024 година от 17.30 часа в „Етнографски комплекс на занаятите“. В рамките на проявата ще бъдат представени истории на 4 млади семейства, избрали да заживеят в област Габрово през последните 5 години. В настоящото издание ще бъде представено и създаването на общност на заселващите се в Габровско.
Освен на вдъхновяващите разкази, гостите ще се насладят и на изпълнения на самодейните състави в Трявна.
„ЗАвръщането“ е социален проект, който стартира в края на 2022г. Основната цел на областната кампания е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза. 69 са населените места в региона, в които няма нито един жител. През последното преброяване населението на областта пада под 100 хиляди жители. Това е причината Областна администрация да обедини поредица от дейности в областна кампания. Изготвен бе онлайн наръчник с подробна информация за заселващите се в региона. Проведена бе среща с представители на местната власт и териториалните структури. Следващият етап от кампания бе представяне на вдъхновяващи примери за млади семейства, избрали за свой дом област Габрово.

436428219 831936252295671 5750365602329368261 n