РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Общност на завръщащите се бе създадена в рамките на кампанията на Областна администрация- Габрово „ЗАвръщането“


Общност на заселващите се в област Габрово бе създадена на събитието от кампанията „ЗАвръщането“, което се проведе в Трявна. Говорителите в инициативата на Областна администрация – Габрово получиха значки на бели лястовици от Областния управител Мария Башева, заместник областните управители Даниела Маринова и Иван Любомиров и кмета на Трявна Денчо Минев.
В рамките на събитието бяха представени историите на семействата на Боряна Димитрова, Ани Иванова и Кремена Петрова, избрали да се заселят в Трявна през последните 5 години, както и на част от говорителите в предишните издания- Антония Ковачева и Лорензо Якопели, Мария и Венцеслав Маринови и Мария Кръстева.
Областният управител подчерта, че ключовата дума на събитието е общност, като сподели радостта си от факта, че белите лястовици на област Габрово са вече цяло ято. Тя прикани всички говорители да оставят своите послания на табло, което ще бъде поставено в Областна администрация- Габрово. Тя благодари и на домакините от Община Трявна за гостоприемство и за оказаната подкрепа.
„ЗАвръщането“ е социален проект, който стартира в края на 2022г. Основната цел на кампанията на Областна администрация- Габрово е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза. 69 са населените места в региона, в които няма нито един жител. През последното преброяване населението на областта пада под 100 хиляди жители. Това е причината Областна администрация да обедини поредица от дейности в областна кампания. Изготвен бе онлайн наръчник с подробна информация за заселващите се в региона. Проведена бе среща с представители на местната власт и териториалните структури. Следващият етап от кампания бе представяне на вдъхновяващи примери за млади семейства, избрали за свой дом област Габрово.

 

438196784 835772811912015 1711554304337853500 n