РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ЦИК ЩЕ ОПРЕДЕЛИ СЪСТАВА НА РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – ГАБРОВО Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие

Областният управител на област Габрово Кристина Сидорова проведе днес консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание за състав на Районна избирателна комисия – Габрово за произвеждане на избори за Народно събрание на 02 октомври 2022 г.

Районна избирателна комисия – Габрово е в състав от 13 членове, от които председател, двама заместник - председатели, секретар и 9 членове. Разпределението им по квоти е съответно – 4 представители на коалиция „Продължаваме промяната“,  коалиция „ГЕРБ-СДС“-3 , ПП „Движение за права и свободи“ – 2 , коалиция „БСП за България“ – 1, ПП „Има такъв народ“ – 1, коалиция „Демократична България - Обединение“ -1 и ПП „Възраждане“ -1

По време на консултациите представителите на партиите и коалициите  направиха следните предложения за ръководство на РИК – Габрово: за председателското място  – адв. Детелин Цонев от Коалиция „Продължаваме промяната“ и адв. Мария Недева от коалиция „ГЕРБ-СДС“; за двамата заместник – председатели – адв. Даниела Райкова, предложена от ПП ИТН, инж. Мирослав Кокаларов от ПП „Възраждане“ и адв. Евгени Попов от ПП ДПС. За секретарското място беше направено едно предложение от Коалиция „БСП за България“ за Юлия Ненова. Съгласие не беше постигнато.

В този случай и съгласно Изборния кодекс и Решение № 1198-НС/02.08.2022 г. на ЦИК, когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.

 

Множество медали за участниците ни в XII-тия Национален събор на народното творчество в Копривщица

С три златни, четири сребърни и пет бронзови отличия се завърнаха участниците от област Габрово в XII-тия Национален събор на народното творчество Копривщица 2022, който се провежда от 5 до 7 август и е под патронажа на Президента на Република България.
Танцови и певчески групи към 5 читалища от областта и певици от Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ представиха достойно фолклорното богатство на региона ни по време на събора, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Журито присъди златни медали на Танцова формация „Дряновица“ към Народно читалище “Дряновска пробуда-2008“ гр. Дряново; Деница Проданова от ДФА „Габровче“ и Група за автентичен фолклор към Народно читалище ”Христо Ботев - 1923” с. Драгановци. Сребърни медали получиха Фолклорна група „Ганчовските снахи“ от Народно читалище „Денчо Славов-1900“ в с. Ганчовец и изпълнителките от ДФА „Габровче“ – Вивиан Власова, Десислава Чакърова и Борислава Димитрова. С бронзови медали приключиха своето участие в събора Групата за изворен фолклор към Народно читалище "Христо Ботев - 1894" с. Гостилица, Дешка Лафчиева към същото читалище и Дария Колева, Никол Димитрова и Илина Друмешка от ДФА „Габровче“.
Областна администрация – Габрово изказва благодарност към всички участници за представянето на област Габрово, затова че съхраняват българските корени и дух и предават традициите и обичаите от поколение на поколение.
Съборът в Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кристина Сидорова официално встъпи в длъжност

Областният управител Кристина Сидорова официално встъпи в длъжност. Церемонията по приемственост се състоя днес в Областната администрация и в нейните рамки досега действащият областен управител Ралица Манолова предаде символа на държавността - бронзовия лъв, изработен от габровския скулптор Адриан Новаков, на своя новоназначен колега.
С думи на благодарност Манолова се обърна персонално към всеки един от екипа на Областната администрация и сподели, че ще е удовлетворена, ако всеки през тези динамични месеци е идвал с желание на работа. ”Вярвам, че заедно направихме много крачки напред в развитието на област Габрово. Благодаря за съпричастността и желанието да случваме промяната. Вярвам, че работите, това което обичате и обичате, това което работите” - допълни Манолова и пожела много успехи и удовлетвореност на областния управител Кристина Сидорова. “Ще се радвам да продължим заедно всички хубави инициативи с устрема на този прекрасен екип!" - каза в своето обръщение Сидорова. Тя подчерта още, че ще разчита на всички и за изпълнението на най-важната задача - провеждането на честен вот в региона ни, така че организацията по изборите да бъде за пример.
Символичната церемония завърши с размяна на подаръци и обща снимка на екипа с вече бившия и настоящия областен управител.