РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Зеленото четене в Габрово“: Среща с Галя Щърбева

Регионална библиотека "Априлов - Палаузов" се включи в инициативата "Зеленото четене" с представяне на книгата "Да хванеш гората" на Галя Щърбева. Известният журналист се срещна с читателите в Габрово днес и разказа интересни истории от едноименното предаване и за житейския си път.
Заместник областният управител Даниела Маринова посети събитието, което събра десетки габровци в читалнята на РБ" Априлов- Палаузов", за да научат повече за изданието.
В "Да хванеш гората" са поместени 30 истории от едноименното предаване, което Щърбева реализира от 2017 година насам. В сезоните е представена и област Габрово с не един разказ. От пътя на "бедуина" Димитър, който спи в колата си, докато реализира амбициозния си проект за резиденция край реката на 30 км от Севлиево, през габровците Мариета и Михайл, които оставят успешния си бизнес с подправки, за да развиват селски туризъм, до историята на художниците Николай и Лариса, които създават Бялото училище в с. Стоките- триетажен център за съвременно изкуство.
Галя Щърбева отдава по-голямата част от живота си на журналистиката. В сферата е от 1999г., като започва на стажантска позиция, после става репортер, водещ на новините, а понастоящем има продуцентска къща, която развива с половинката си. Минава през различни ресори- от култура до политика. След раждането на дъщеря й, решава да смени ракурса. "Осъзнах, че не съм силна в това да правя интервюта с хора, които не харесвам.Добра съм в това да разказвам истории на личности, които ме вдъхновяват.", сподели Щърбева. Така стартира и предаването "Да хванеш гората". Първото й интервю е с бивша Мис България, която заменя подиума и живота в столицата с ферма на село. Следват втора, трета, пета подобни истории, които заснема. Материалите са толкова добри, че се обособяват в отделна рубрика, носеща името "Да хванеш гората", която прераства в самостоятелно предаване.
"На село можеш да твориш и да видиш резултата от труда си.", споделя Щърбева и допълва, че предаването й става повод за някои българи да се завърнат в малки населени места на страната и да оставят в миналото живота в градове като Амстердам.
Като естествено продължение на телевизионна продукция се появява и първата й книга със същото име,която се фокусира предимно върху истории, свързани с туризма. Паралелно с писането и предаването Щърбева реализира и няколко документални филма. Лентата "Калин и отбора на затвора", която тя продуцира, става първият български филм в популярна чуждестранна платформа за филми.

445370202_853602780129018_1717292705656988768_n.jpg

Технически университет- Габрово с Тържествен академичен съвет по повод 24 май

445418966_853501623472467_3727876234886728826_n.jpg
 
Технически университет- Габрово отличи заслужили студенти и преподаватели на Тържествен академичен съвет по повод 24 май. Той се проведе днес в Библиотеката на висшето училище в присъствието на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, областния управител Мария Башева, заместник-кметът на Габрово Николай Мерзчиев, началника на РУО- Габрово Юлия Влаева, ръководители на предприятия, културни и образователни институции.
„В навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура бих искала да изкажа своята признателност и Ви поздравя за Вашата просветна дейност, за професионализма, енергията и посоката, която давате на младите хора. Вие сте част от общността на учителите и преподавателите, които вдъхновявате и палите искрата за знания, които оставяте спомен и следа в бъдещето на вашите студенти. И те ще ви помнят, уважават и ценят.“, каза в приветствието си Мария Башева. Тя поздрави и проф. Толкмит за званието Доктор Хонорис Кауза, което ще ви му бе връчено и за успешното половинвековно партньорство между двата университета – в Габрово и Митвайда.
“Пожеланието ми към всички вас – преподаватели и студенти е илюстрирано в картина, чрез емблемата на ТУ – зъбното колело.
В картината е разположена предавка от зъбни колела – не е инженерна разработката, а чисто символична и с посланието да сте единни, в синхрон да продължавате да развивате образователната институция. Помнете, че всеки един от вас, колкото и малък принос да има, е важна част от цялото и подпомага общото движение и развитие. И когато всички сте дейни и активни, целият механизъм работи.“, каза още Мария Башева и прочете илюстрираната на картината мисъл на Том Уилсън - „“Много от нас са по-способни от някои от нас, но никой от нас не е способен като всички нас заедно.”
„Бъдете здрави и нека заедно да движим механизма на успеха за област Габрово.“, пожела областният управител.

 

Гергана Стоянова пред ученици в Севлиево: "Забравете името ми, но помнете, че никой не Ви е длъжен и никой не Ви е виновен! "

Вдъхновяващата актриса и водеща Гергана Стоянова се срещна днес с учениците в СУ "Васил Левски " по инициатива на Училищното настоятелство и Ротари клуб-Севлиево. Областният и заместник областният управители Мария Башева и Иван Любомиров присъстваха на една от общо 4-те лекции под мотото "Аз уча, вярвам, мога, знам".
Стоянова се обърна към младежите с думите "Забравете името ми, но помнете, че никой не Ви е длъжен и никой не Ви е виновен! ". Всеки ученик получи специална книжка, която Гергана определи като частичка от последната си мечта. Прави срещи с деца от 4 години, а книжките са начинание от последната година. В тях младежите са предизвикани да попълват информация за мечтите, целите си, за големи български постижение, за героите ни.
"Учете сърцето си да изпитва почит"- това призова децата Стоянова, като ги помоли да четат за делата на великите българи и успешни чужденци.
Тя цитира и думите на Робин Шарма: "В по-голямата си част умората е продукт на човешкия ум. Тя доминира в живота на тези, които нямат посока и цел.", като ги доказа и с примерите на житейските истории на Силвестър Сталоун и Мерилин Монро.
Стоянова сподели и своята история, която започва в село до Бургас, за да я нареди днес сред топ 3 на жените, които озвучават в България.
Над 2,4 млн. думи и изрази звучат с гласа на Гергана Стоянова в онлайн правописния речник на БАН- "Берон". Нейният глас звучи от навигацията, от малкия екран, в радио ефира, в големите вериги магазини.
"Седях с тапа в устата и изговарях всичко, което виждах около себе си в продължение на 4 години.", спомня си Гергана как се е отървала от диалекта си по време на обучението си във ВИТИС.
Основното си образование завършва на село. Иска да свири на пиано, но родителите й не могат да си позволят уроците, затова записва пантомима, народни танци и лека атлетика.
Обучението я отвежда в Бургас, където завършва гимназия. Ходи всеки месец на театър поне по два пъти и мечтае да стане актриса. Споделяйки своята мечта със съучениците си, получава само присмех. Това не я демотивира. Учи словата си наизуст, явява се на изпит и успява да влезе във висшето училище. Там получава нова доза присмех заради диалекта си. Вместо да се сърди, полага неимоверни усилия, за да се превърне днес в гласа, който чуваме навсякъде.

 

444150468_853462506809712_8268115547394180635_n.jpg438262965_853462533476376_7288352713336523702_n.jpg