РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Повече от 30 представители на музеи и галерии от област Габрово се включиха в творческо обсъждане на тема "РАБОТА С НОВИ ПУБЛИКИ"

Повече от 30 представители на музеи и галерии от област Габрово се включиха в творческо обсъждане на тема "РАБОТА С НОВИ ПУБЛИКИ".  Регионалният форум се организира от  Областна администрация – Габрово в партньорство с Община Дряново и Исторически музей – Дряново. „Благодаря, че се включихте в първия Регионален форум на музеите и художествените галерии в област Габрово. За нас е много важно да се срещаме, да обменяме мнения по наболели въпроси и да обсъждаме идеи, свързани с възможности за развитие. Вярваме, че партньорството е основна движеща сила и трябва да се насърчава.“ – каза пред участниците областният управител Ралица Манолова, която сподели още, че срещите ще продължат да се провеждат периодично, защото изградените вече взаимоотношения трябва да се поддържат, развиват и надграждат. Следващото издание на форума ще бъде домакинствано от Община Трявна.

Инициативата по повод Международния ден на музеите срещна своя приятел в лицето на Надя Захариева - програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация „Америка за България“, която говори за това защо е важно да бъдат изграждани общности в полза на музеите и галериите. Творческа провокация чрез тематичен куиз бе основата за разговорите с гостите Мадлен Янева- експерт „Връзки с обществеността“ в Националния политехнически музей в София. За игрите и тяхната роля в привличане на посетители ценен опит и идеи сподели г-жа Станка Желева от фондация „Изиарт“, организатор на над 100 събития за деца в музеи и галерии. Пет научени урока за това как да бъдат привличани и да се работи с учители и училищни групи сподели г-жа Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в „Музейко“ – единственият детски музей в страната.

Във форума взе участие и Юлияна Градинарска – представител на Министерство на културата, която коментира методите за изследване на музейната публика в съвремието и новите начини за привличане на посетители и работа с деца. Събитието завърши с посещение на две от експозициите на Исторически музей – Дряново – „Колю Фичето – живот и творчество“ и „Възрожденско църковно изкуство“ в Икономовата къща.

Нов проект в габровската художествена галерия

Модерна, провокативна, експериментална и оставяща място за размисъл е изложбата, която беше представена днес в ХГ „Христо Цокев”. Това е най – новото партньорство на екипа на галерията с артиста от норвежки произход Ларш Нордби (Lars Nordby), който в навечерието на Габровския карнавал изненада габровската публика със своя авторски концептуален проект. Събитието уважиха областният управител Ралица Манолова, директори на културни институции, габровци и гости на града.  „Публиката видя един нов подход към изкуството, който е зареден с естетика, но и с висока проба интелектуален материал. Философията на Нордби, аналитичния тип осмисляне на проект и класическия тип галерийно пространство, влизат в синергия, която експериментира с впечатления, асоциации и емоции.“ – казват организаторите от галерията.

Актуалната социална тематика в изкуството е силно застъпена в творчеството на Нордби. Неравенствата, разделенията и алчността често провокират чувствителността на автора, който ги претворява чрез инсталации, пърформънси и фотографии. Ларш изследва обсесивното човешко търсене на идентичност и идеологическа принадлежност. Сериозен момент при творческите му инспирации е и театралното и наличието му в ежедневния живот. Подходът му към идеята и материала за изпълнение на произведението, както и към сюжета е строго концептуален, съдържащ множество препратки.

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ НА МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ ОТ ОБЛАСТ ГАБРОВО на тема "РАБОТА С НОВИ ПУБЛИКИ"

По повод Международния ден на музеите Областна администрация - Габрово, в партньорство с Община Дряново и Исторически музей - Дряново, организира Регионален форум на музеите и художествените галерии от областта. Събитието ще се състои на 19 май, а символичен домакин в първото издание на форума е Община Дряново.

 Идеята за форума е провокирана от поредица срещи на областния управител с представители на различни музеи от областта и необходимостта от по-активно сътрудничество между тях. „Много пъти чувах, че е по-лесно да си партнираме с музеи извън региона, отколкото с тези от нашите общини“ – коментира областният управител Ралица Манолова, която смята, че независимо от сферата на дейност, отдавна вече е настанало времето, в което трябва да сме се научили да работим заедно. „Само така може да постигаме повече и по-добри резултати, да бъдем по-ефективни, по – интересни и иновативни за нуждите на посетителите.“ – допълва още Манолова. Всъщност това е голямото предизвикателство пред  музеите в 21 век – тяхната аудитория.  И както казва Иглика Мишкова от Националния етнографски музей при БАН – „Това означава, че самият музей трябва да се стреми да опознае своята публика, да проучва профилите на посетителите си и как да работи с тях, да е наясно и с мотивацията на публиката за посещение в музей.“

За да отговори на нуждите на музеите, да дефинират свои нови мисии и цели е и темата на форума - "Работа с нови публики". Поканени са лекторите Мадлен Янева- ПР на Националния политехнически музей в София, Надя Захариева - Програмен директор, фондация „Америка за България“, Станка Желева от фондация „Изиарт“ и Весела Герчева - Директор „Програми и изложби“ в Музейко, които ще запознаят участниците с методите за изследване на музейната публика в съвремието и новите начини за привличане на посетители и работа с деца. Във форума ще вземе участие и Юлияна Градинарска – представител на Министерство на културата, която ще отговаря на въпроси от страна на директорите на музеи и експертите.

В рамките на форума е предвиден исторически куиз и посещения на музейните експозиции в Дряново.