РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ДГ „Дъга“ на 40 години

ДГ „Дъга“ чества 40-годишнината си с празничен концерт в зала „Възраждане“.
Заместник областният управител Даниела Маринова приветства гостите, като подчерта, че усмивките на децата, очите им пълни с любов и признателността на родителите са доказателство за труда и усилията на целия екип на градината.
Малчуганите представиха песни и танци в разноцветни костюми пред препълнената зала.
Всички гости имаха възможността да напишат своите пожелания в специално подготвена книга, която да пази спомена за този ден през годините.
Събитието уважиха заместник-кметът Невена Минева и Катюша Станчева началник-отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" при РУО-Габрово.
 
438238570 836354738520489 2957405501774328277 n
 
 
 

Областната епизоотична комисия предприема превантивни мерки срещу птичия грип

Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум /птичи грип/. Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки..
С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.
Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.
Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.
Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.
Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.
Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Общност на завръщащите се бе създадена в рамките на кампанията на Областна администрация- Габрово „ЗАвръщането“


Общност на заселващите се в област Габрово бе създадена на събитието от кампанията „ЗАвръщането“, което се проведе в Трявна. Говорителите в инициативата на Областна администрация – Габрово получиха значки на бели лястовици от Областния управител Мария Башева, заместник областните управители Даниела Маринова и Иван Любомиров и кмета на Трявна Денчо Минев.
В рамките на събитието бяха представени историите на семействата на Боряна Димитрова, Ани Иванова и Кремена Петрова, избрали да се заселят в Трявна през последните 5 години, както и на част от говорителите в предишните издания- Антония Ковачева и Лорензо Якопели, Мария и Венцеслав Маринови и Мария Кръстева.
Областният управител подчерта, че ключовата дума на събитието е общност, като сподели радостта си от факта, че белите лястовици на област Габрово са вече цяло ято. Тя прикани всички говорители да оставят своите послания на табло, което ще бъде поставено в Областна администрация- Габрово. Тя благодари и на домакините от Община Трявна за гостоприемство и за оказаната подкрепа.
„ЗАвръщането“ е социален проект, който стартира в края на 2022г. Основната цел на кампанията на Областна администрация- Габрово е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза. 69 са населените места в региона, в които няма нито един жител. През последното преброяване населението на областта пада под 100 хиляди жители. Това е причината Областна администрация да обедини поредица от дейности в областна кампания. Изготвен бе онлайн наръчник с подробна информация за заселващите се в региона. Проведена бе среща с представители на местната власт и териториалните структури. Следващият етап от кампания бе представяне на вдъхновяващи примери за млади семейства, избрали за свой дом област Габрово.

 

438196784 835772811912015 1711554304337853500 n