Областна администрация - Габрово обявява Национален ученически конкурс за рисунка на тема „Паметникът на Свободата“

 

Национален парк музей Шипка

Ученици от цялата страна могат да подават творбите си до 20 август за участие в първия национален конкурс за рисунка на тема „Паметникът на Свободата“. Творческата надпревара се организира от Областна администрация – Габрово и НПМ „Шипка- Бузлуджа“ по повод 90- годишнината от освещаването на Паметника на Свободата на връх Шипка.

I. Регламент:

  • Участниците в конкурса са ученици от училищата в страната, разделени в две възрастови групи- IV-VII клас и VIII-XII клас;
  • Към творбите следва да бъде изпратена декларация за обработване на лични данни, която ще откриете по-долу. Без приложени декларации творби няма да се приемат. След приключване на конкурса рисунките остават за Областна администрация - Габрово
  • Всеки ученик има право да подготви и представи една рисунка .

II. Изисквания за оформяне на рисунката:

  • Задължително условие е да бъде включено изображението на Паметника на Свободата на вр. Шипка
  • Творбата трябва задължително да бъде изпратена с приложени декларации, трите имена на автора, населено място, училище, клас, телефон за връзка, електронна поща и адрес;
  • Приемат се рисунки, изработени на картон А4 или на платно с максимален размер 30х40 см.

III. Срок за изпращане:

Рисунките се приемат в сградата на Областна администрация-Габрово в делничните дни от 9:00 до 17:30 часа до 20 август 2024г.  включително, като могат да бъдат предадени лично, изпратени по куриер или Български пощи на адрес гр. Габрово, пл. „Възраждане“ №5, ПК: 5300

IV. Награждаване:

Победителите ще бъдат обявени на 23 август пред Паметника на Свободата в рамките на тазгодишното Национално честване на Шипченската епопея.

Класиралите се до III място включително ще получат грамоти, предметни награди и безплатна обиколка в НПМ „Шипка-Бузлуджа“

За справки тел. 066 810 652 или  имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

 

Национално честване на Шипченската епопея-програма

2024

 

Месец преди кулминацията на Националното честване на Шипченската епопея областният управител Мария Башева обяви богата програма и инициативи за малки и големи, с която ще почетем 147-годишнината от епичните боеве и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата.

„От 19 до 27 август в Габрово и на славния връх за пореден път ще се преклоним пред героите, дарили живота си, за да я има България. В програмата са предвидени разнообразни събития- конкурс за рисунка на тема „Паметникът на свободата“, национално състезание за ученици, изложби, представяне на книги, празничен концерт.“, обясни областният управител.

Тържествата ще започнат още на 19 август в Габрово с поетично-музикален спектакъл с участието на ДТ „Рачо Стоянов“, НЧ„ Будителите“ и НЧ „Зора“. Началният час е 20:30, а мястото Парка с мечето. Ден по-късно Михаил No-mad Кунчев, познат от малкия екран като журналист и сценарист на предаването „Игри на волята“, ще гостува в Габрово, за да представи книгата си „Юнаци, лека нощ!“. Модератор на срещата е д-р Богдан Андреев. Събитието ще се проведе в РБ „Априлов-Палаузов“ на 20 август от 17.30 часа.

„Децата и младежите все още могат да се запишат за традиционното състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата, което тази година ще е на 23 август, петък. Заявките се събират от Регионалните управления на образованието в цялата страна. Очакват Ви споделени емоции, открит урок по история, викторина и много награди“, покани младежите Мария Башева. Отново в петъчния 23 август ще се проведе фолклорен концерт-спектакъл „Ритъмът на Свободата“ с участието на Формация „Димитров“ и Формация „Пловдивъ“ .

В съботния 24 август, любителите на пешеходните преходи ще могат да се включат в един от трите маршрута към Паметника на свободата. Началните точки са м. Узана, Соколски манастир и гр. Шипка. Походите, инициирани от Ротари,  ще Ви отведат направо на славния връх, където ще се проведе церемонията по поднасяне на венци и цветя. Тя е с начален час 11.00, а по-късно възстановката на боевете от Национално Дружество "Традиция", ще ни пренесе обратно в ХIX век.  

Пълната програма четете по-долу. 

Национално честване Шипченска епопея

19-27 август 2024  г.

 

 

 

19 август  2024 г.

 

20:30 часа    Поетичен рецитал с участието на ДТ „Рачо Стоянов“ и читалища „Будителите 2017“ и „Зора 1872“

Място: Парка с мечето, гр. Габрово

20 август 2024 г.

 

17:30 часа    Представяне на книгата на Михаил Кунчев „Юнаци, лека нощ“

Модератор: Богдан Андреев

Място: Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“

 

21 август 2024г

 

17:30 часа    Откриване на изложба „90 години в 90 снимки“ на НПМ „Шипка- Бузлуджа“

Място: Пешеходна алея пред Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“

 

 

22 август 2024г.

 

17:30 часа     Откриване на изложба, посветена на опълченците от област Габрово

Място: РИМ- Габрово

 

23 август 2024 г.

10:00 – 12:30 часа     Национално  състезание за ученици – изкачване стълбите към Паметника на свободата 

Място: Подход към Паметника на Свободата

 

12:30 – 13:30 часа    Открит урок по история

Място: Паметник на Свободата

Лектор: Венцислав Велинов

 

20:00 – 21:00 часа  Фолклорен концерт-спектакъл „Ритъмът на свободата“  с участието на Формация „Димитров“ и Формация „Пловдивъ“

Място: площад „Възраждане“, Габрово

24 август 2024 г.

7.45 - 8.30 часа    Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве

Място: Соколски манастир

 

Туристически походи  с начален час:

08:45 часа Соколски манастир – връх Шипка

08:00 часа  Узана – връх Шипка

09:00 часа храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка - връх Шипка

11:00 – 11:30 часа   Церемония по поднасяне на венци и цветя

Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

 

12:00 часа Жива картина от НД „Традиция“

 

26 август 2024г

 

17:30 часа      Откриване на изложба „Последното сражение” на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и ИМ- Дряново

Място: Национален музей на образованието- Габрово

 

 

27 август 2024г

 

17:00 часа      Представяне на книгата „Опълченците от Габровския край“ на Ангел Ангелов

Място: Актова зала, Национална Априловска гимназия

 

Узана поляна фест отново събра хиляди посетители

"Ако има визуално изражение на това как трябва да изглежда идеалния свят – то това е света на Узана поляна фест. Усмихнати хора, безгрижно тичащи деца, настроение, липса на суета, семпъл и природосъобразен живот, аромат на билки и треви, чист въздух и простор. Поздравления за организаторите, които ни показват тази прекрасна реалност, поздравления и за всички участници и гости. Желая по-често да си създаваме такива светове, да имаме много поводи за настроение и усмивки, нови приятелства и най-вече здраве и споделеност!" - с тези думи областният управител приветства гостите на откриването на Узана поляна фест. Форумът се организира ежегодно от Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality и събира за три дни в географския център на България хиляди любители на природата.
Концерти под открито небе, танци, упражнения, забавления за малки и големи очакват посетителите на фестивала и тази година.
Повече за програмата на фестивала тук: https://uzanafest.gabrovo.bg/