РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областната комисия по безопасност на движението стартира кампания в детските градини

 
Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха днес малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси. Организатор е Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“
Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова. Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.
Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112. Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП. Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина.
В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.
Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.  

Областният и заместник областният управители се срещнаха с кмета на Дряново

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства - бе темата на срещата между  кмета на Община Дряново Трифон Панчев, Областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение. Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово - инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следвашият наложителен проблем за решаване. Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

2023-09-21_14-40-16-855.jpg

Историята на габровската адвокатура бе събрана в книга

Габровската адвокатска колегия представи книга, посветена на историята на габровската адвокатура. Събитието се състоя днес в зала "Възраждане". Проявата уважиха областният и заместник областният управители Мария Башева и Даниела Маринова, председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, кметът на Габрово Таня Христова, кметът на Дряново Трифон Панчев, председателят на Общински съвет Дряново Тодор Георгиев, ръководители и представители на адвокатски колегии от страната, ръководители на културни и музейни институции.
Книгата "Историята на габровската адвокатура" е първа по рода си, а нейният автор е член на колегията - адвокат Николай Христов. Това поясни председателят на Габровската адвокатска колегия адв. Евгени Попов. Той отличи адвокат Христов с Почетен знак на колегията за приноса му към опазването на нейната историята .
Приветствие към гостите отправи и адв. Меглена Гунчева- потомка на първата жена юрист и съдия в Габрово Вера Харалампиева Гунчева.
В рамките на събитието бе представена и кратка постановка за началото на адвокатската професия в Старо Габрово. В ролите се превъплътиха актьори от ДТ „Рачо Стоянов“, а автор на представлението е адв. Христов- създател на „Историята на габровската адвокатура“.
 
380798650_703632555126042_960909430989532756_n.jpg