РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Невена Петкова се срещна с новия директор на ПП „Българка“ инж. Лиляна Райкова

В „Седмицата на гората“ областният управител Невена Петкова се срещна с новия директор на ПП „Българка“ инж. Лиляна Райкова. Като дългогодишен специалист в сектора на горско стопанство и завършила Лесотехническия университет – София, инж. Райкова не скрива вълнението си от заетата длъжност. Тя вярва, че гората е „зеленото злато“ на страната ни и това отношение трябва да се възпитава най – вече у децата. Затова, както и до сега работата на парка, освен традиционните тясноспециализирани дейности, ще бъде насочена имено към деца. „Работейки с тях, посланията ни за природата стигат и до техните родители“ – категорична е инж. Райкова. По време на срещата бяха обсъдени различни инициативи, реализирани съвместно през годините. Областният управител подчерта, че екипът на Областна администрация винаги е имал отношение към гората и нейното опазване. „Две от общините от габровска област попадат в Природния парк и това е истинска благословия – смята Невена Петкова, затова е много важно да се постави акцент върху възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата.“

„Седмицата на гората“ тази година се провежда в извънредна ситуация, което наложи нов подход за отбелязването й. Като алтернатива на всички отменени събития Изпълнителна агенция по горите отправи предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората на тема „Моят разказ за гората“. Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на инициативата е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията.

Своите истории, разкази, стихове, есета или снимки на рисунки, придружени с името, годините, телефон за връзка, града, в който живеят и училището, в което учат, малките природолюбители могат изпращат на ел. адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 30 април 2020 г.

Всички произведения ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията и нейните структури. Областна администрация също ще предостави виртуалното си пространство в социалната мрежа Facebook, за да популяризира цветното, красивото и вдъхновяващото в природата около нас.

По време на срещата областният управител и директорът на ПП „Българка“ спазваха дистанция и правилата за безопасност като част от ангажимента им в подкрепа на ефективните мерки, предприети от правителството с цел ограничаване на темповете на разпространение на COVID – 19.

Инж. Райкова е назначена за директор със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Мирослав Маринов, след провеждане на конкурс. Завършила е Лесотехнически университет – София, специалност „Горско стопанство“. Натрупва професионалния си опит в Държавно горско стопанство Севлиево, където изпълнява длъжности на почти всички нива, като през периода 2001г. – 2010 г. е директор на стопанството. От 2010 г. до настоящия момент продължава работата си в сферата на горското стопанство в частния сектор. Инж. Райкова има придобита квалификация и познания и в областта на счетоводството, стопанската отчетност и планирането на дейности, които са необходими за успешно ръководство на природния парк.