РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Движи се…РАЗУМНО!“

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата обединява усилия с Община Габрово в съвместна инициатива  „Движи се…РАЗУМНО!“ на 18.09.2020 г. в интервала от 10:00 до 19:00 часа в градинката с мечето и на пл. „Възраждане” в гр. Габрово. Събитието се провежда заедно с ангажирани по темата териториални структури и е под патронажа на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.  

 Дните на безопасност на пътя, които през настоящата година съвпадат и с Европейската седмицата на мобилността - от 16 до 22 септември, ще провокират активности за деца и възрастни, които да обогатят знанията им за безопасно пресичане, колоездене, шофиране при спазване на правилата за движение. Едновременно с това ще обърнем внимание към насърчаването на устойчива градска мобилност, водеща до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Акцент през настоящата година са велосипедистите, затова в центъра на събитието ще бъде състезанието по приложно колоездене.  „Не случайно и мотото ни насочва внимание към това „Движи се…РАЗУМНО“ – от една страна да изберем екологичен начин на придвижване, но от друга да бъдем разумни, да спазваме всички изисквания като участници в движението и щом видим колоездач пред нас – да мислим все едно е нашето дете или близък!“ - разказва заместник областният управител и председател на Областната комисия Мария Пенева.

Самият ден, посветен на пътната безопасност в Габрово – 18 септември, ще стартира още в 10:00 ч сутринта с едно интересно състезание в градинката с мечето, което през изминалата година се радваше на голям интерес. Наречено е „Мама е добър шофьор“ и представлява приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда с екологични елементи.  Отново там ще има разположена и зона „Тебеширени рисунки“, където деца ще могат да рисуват и оставят послания за пътната безопасност.

В 17:00 часа на площад „Възраждане“ стартира модно дефиле от конкурс за  светлоотразителни костюми, изработени от деца и техните родители. Журито ще търси трите „най“ костюма: най – иновативен; най – атрактивен и най – ефективен. Веднага след това ще бъде даден официалният старт на събитието, което ще продължи със състезание по приложно колоездене, състезание с тротинетки, състезание по ориентиране, състезание за деца с електрически колички, на разположение ще бъде автомобилен симулатор и атрактивни алкохолни очила.

„Помощ! ПТП, ами сега?“ ще е ситуация като на холивудска снимачна площадка, в която освен екшън зрителите и участниците в събитието ще наблюдават как на практика се реализира спасителната верига при настъпване на произшествие. Ситуацията ще се разиграе от 18:00 часа, а след като приключи екипите на полицията, пожарната, спешна помощ и БЧК ще бъдат на разположение на всеки, които иска да научи повече за тяхната професия.

 За финал организаторите на събитието са подготвили нещо много атрактивно за най – смелите, които ще се осмелят да се включат в надпреварата „Нестандартно бягане“. Целта е да се покаже „колко важно е да се чувстваме сигурни на пътя и в свои обувки, да бъдем внимателни и да се движим РАЗУМНО“.