РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

"Движи се...РАЗУМНО" и се включи и ти в Дни на безопасност на пътя

За поредна година Областна администрация – Габрово се включва в инициативата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, чиято основна цел е да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. През 2020 година кампанията ще се проведе като Дни на безопасност на пътя от 16 до 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността.

По този повод в Габрово на 18 септември /петък/ ще се състои инициативата „Движи се…РАЗУМНО“, която е насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието ни при движение по пътищата. Тя обединява усилията на  Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, Община Габрово, ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОД на МВР – Габрово, Център за спешна медицинска помощ, БЧК – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, областен отдел „Автомобилна администрация“ и SOS - Трявна, които застават с общ призив към всички – и водачи, и пешеходци – да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед и не на последно място - как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

Точно в 17:00 часа на площад „Възраждане“ ще започне дефиле със светлоотразителни костюми. Веднага след това събитието ще бъде официално открито и ще започне записване за различните състезания.

В 18:00 часа е началото на демонстрацията „Помощ! ПТП, ами сега?“, която ще покаже как служители на пожарната, полицията, спешна помощ и БЧК действат при настъпило пътно-транспортно произшествие.

В 18:20 часа ще стартира състезанията по приложно колоездене и с тротинетки. Отново тогава ще започне и забавната надпревара за „управление“ на автомобилни гуми с точилки.

Най – малките участници ще могат да научат основни правила за движение като се включат в Полигон за деца, където ще им помагат ученици от Детското полицейско управление. За по - големите деца ще има на разположение автомобилен симулатор, а всички шофьори ще могат да се възползват от участието на служители на  сектор „Пътна полиция“ и да проверят контролните си точки и имат ли нарушения на пътя. Специализираните автомобили на пожарната, полицията и спешна помощ ще останат и след демонстрацията за онези, които искат да надникнат отвътре.

Както на всички състезание за победителите ще има награди, осигурени от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, под чийто патронаж ще се проведе събитието.

Очакваме Ви този петък – 18 септември, на площада в Габрово с начален час на проявите – 17:00 ч.