РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител откри Регионалния кръг на Националните състезания по професии „Най-добър млад готвач“ и „Най - добър млад сервитьор“

Петнадесет училищни отбора от страната се състезават днес в Регионалния кръг на Националните състезания по професии „Най-добър млад готвач“ и „Най - добър млад сервитьор“, който се провежда в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Гости на откриването бяха областният управител Ралица Манолова и началникът на РУО – Габрово Георги Маринов. Официалният старт даде Ралица Манолова, която приветства участниците и каза: „Много се радвам, че виждам толкова много млади хора, отдадени на професията, която в бъдеще ще реализират с гордост.  Всички вие, които достигнахте до този етап, сте тук днес за да докажете колко добре може да се справите и да покажете своите умения в надпреварата.  Вече близо 60 години гимназията по туризъм създава традиции и дух на мотивация, която води младите хора към добра реализация в тяхното бъдеще. Бъдете смели, мечтайте силно и бъдете най – добрите в това, което правите. Пуснете слънцето в душите си и в това, което правите и не забравяйте, че най – добрата съставка във всяка рецепта е щипката любов, която добавяме.  Аз вярвам, че ще имате много успехи.“

След откриването участниците, разпределени по отбори се впуснаха в надпреварата, която ще продължи през целия ден. Състезанието се състои от практическо приложение на формирани в процеса на обучението знания и умения – готвачите трябва да приготвят две кулинарни изделия – предястие и основно ястие, а сервитьорите посрещат и настаняват гостите, устно представят менюто (на български и чужд език), обслужват гостите, като предлагат и поднасят подходящите за храната напитки. Декантират или представят виното в зависимост от менюто. Целта на състезанието е да се осигури възможност за демонстриране на придобити знания и умения в конкретна работна ситуация; да се постигне обвързване на извънучилищните дейности с бизнес средите от региона, популяризиране възможностите за реклама и за престиж на работодателите чрез спонсорство и участие в подобни извънучилищни дейности.

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката, а партньори - Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи и Евро-Ток Интернационал.

Кои ще бъдат победителите и ще заемат почетните места ще стане ясно в 18:30 часа тази вечер, когато е официалното награждаване.