РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

РАЛИЦА МАНОЛОВА, ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ: "В ОБЛАСТ ГАБРОВО ИМА НАСТАНЕНИ 276 УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ-ПРЕДИМНО ЖЕНИ И ДЕЦА. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТТА, ДОБРИНИТЕ И ДАРЕНИЯТА"

Областният управител Ралица Манолова в интервю за Румяна Станчева и в-к 100 вести
 
-Г-жо Манолова, колко украински бежанци са пристигнали в областта и има ли щаб, който да координира настаняването им?
 
От началото на м. март функционира Областен координационен център под ръководството на самия Областния управител. Той има за задача да осъществява организация и да координира дейностите по посрещане, настаняване и осигуряване при необходимост на медицинско и друго обслужване на пристигналите на територията на област Габрово украински граждани, бягащи от войната там. На доброволен принцип към Центъра е областният координатор Кристина Сидорова, която работи в синхрон с всички институции, анализира и обобщава информация, оказва необходимата помощ и подкрепа и работи за максимално привличане на обществен, граждански и бизнес ресурс за решаване на възникнали трудности в процеса на адаптация на пристигналите от Украйна лица.
В рамките на общата организация е създаден и Доброволчески център за подкрепа, който подпомага хората, потърсили закрила от войната в Украйна. Благодарение на Община Габрово, Доброволческият център ползва помещение в Спортна зала „Орловец“ и работи всеки ден от 10:00 до 18:00 часа в Габрово. Центърът се намира вляво от централния вход - в конферентната зала. В обявените часове има доброволци, които съдействат на всеки, който предлага или има нужда от подкрепа.
За област Габрово е създадена и фейсбук група https://www.facebook.com/groups/4885677188175218, където се събира и разпространява цялата налична информация, така че да е лесно достъпна за всеки, който потърси такава. Доброволците от „Добрини за Габрово“, „Габровските майки и татковци“, Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ актуализират своевременно информацията в нея.
Всички институции, ангажирани с процеса проявяват изключителна загриженост и съдействат за решаване на всеки възникнал проблем. В постоянна връзка сме с представителите на всяка една община, на Регионалното управление на образованието, на Регионалната здравна инспекция, на РД „Бюро по труда“, Дирекция Миграция, на работодателските организации, неправителствените организации Ротари клуб и Севлиево 21 век, за да може да реагираме навременно. Изключително много помагат и доброволците, които всеки ден са в Доброволческия център и без които със сигурност нямаше да се справим. До момента в цялата област Габрово има настанени общо 276 души – това се предимно жени и деца.
Повече информация може да се получи чрез електронна поща на специално създадения мейл в Областна администрация – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., както и на телефон 066/810668.
 
-Къде са настанени украинските бежанци и как са обезпечени в битността си на емигранти?
 
Мога да кажа, че по-голяма част от тях са настанени в частни домове, има и в хотели, къщи и стаи за гости. Хубавото на настаняването в места с по – голям капацитет като хотелите или предвидените за това станции и общежития е, че се създава една по-голяма общност на едно място, по – лесно е общуването помежду им, не им липсват контакти. За всички настанени в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър държавата осигурява прехрана и безплатно пребиваване в рамките на 40 лв без ДДС на ден. Всичко останало, което е необходимо за един нормален начин на живот се осигурява чрез дарения на физически/юридически лица и неправителствени организации. Затова беше разкрит Доброволчески център за подкрепа в спортна зала „Орловец“ къде се събират всички необходими продукти, както хранителни, така и санитарни и чисто битови. Първоначално на всеки пристигнал се дава стартов пакет с най – необходимото, подготвен от доброволците в центъра, след което всеки от настанените украински граждани може да ходи и да получава това, което му трябва – дрехи или обувки, домакински пособия, козметика, а ако е нещо от първа необходимост, което липсва там – доброволците описват и започват набирането му.
Създадената фейсбук-група „Област Габрово в подкрепа за потърсили закрила от войната в Украйна“, обединява всичко, което касае темата с бежанците на наша територия да се споделя там, за да е лесно за ориентиране. В нея се актуализира непрекъснато информацията за нужните продукти. Използвам момента да помоля, всеки, които иска да помогне с нещо да се присъедини в тази група и да имаме контакт с него по този начин.
Благодаря от сърце и на всички за съпричастността, за добрините и актове на дарения. Безценна е помощта на всеки един, дано нашата благодарност стигне до Вас.
 
-И в четирите общини на областта ли има украински бежанци и какъв е броят им във всяка една?
 
Да, към днешна дата вече във всички общини и не само в градовете, а и в някои села има настанени бежанци. Най- голям е техният брой в Габрово – 198, в Севлиево те са 33, в Дряново – 28 и в Трявна – 11. Това са цифрите, но с уговорката, че ситуацията е динамична и със сигурност е възможно да има някаква промяна към момента на публикуване на това интервю.
 
-Как местните общности посрещат украинските бежанци?
 
С обич и разбиране! Това са моите наблюдения и думите, с които мога да опиша онова, на което ставаме свидетели през последния месец. Толкова много хора дават своята подкрепа – материална, но и чисто човешка. Защото тези хора имат нужда не толкова от предмети, колкото от споделеност, добра дума, мил жест, усещане, че са приети, от някаква малка радост… И знаете ли, никой не е изискал футболистите от ФК Янтра да организират детски празник за децата, които са настанени в хотелската част на ТУ – Габрово, читалището в Трънето да отвори вратите си за тях или пък да рисуват с художничката Ива Пенчева… Но все повече инициативи и събития се случват, благодарение на добрината на хората… Припомням, че само за седмица успяхме да създадем детска стая за децата в хотелската част на ТУ - Габрово, а доброволците организираха скромен, но все пак празничен първи рожден ден, за едно от бебетата там. Ето за тези неща си струва да говорим, за подкрепата, за усмивките, които предизвикваме у хората, чийто цял живот е събран в една раница. Много са примерите и те не са, за да се хвалим, а да покажем, че доброто у хората го има. Нашият народ е възпитан в дух на хуманност и съпричастност и това няма как да се промени.
 
-Адекватни ли са мерките на държавата по справяне с бежанската вълна?
 
Намираме се в безпрецедентна ситуация. Директивата за временна закрила се активира за пръв път в историята на Европейския съюз, а страната ни беше една от първите държави, която транспонира директивата в рамките само на няколко дни. Защо е важна тази закрила – защото тя дава право на подслон и храна; достъп до здравеопазване, образование и социални грижи. Новата ситуация изисква нови решения, сред които: нова методология на работа на граничните пунктове, нови софтуери, нов подход за настаняване, нови канали за комуникация. Областните управители по места от своя страна създават организация, навсякъде има разкрити координационни центрове за подкрепа, и не на последно място мисля че за първи път толкова активно се работи с гражданското общество и неправителствения сектор. Процесът непрекъснато се подобрява и вярвам, че заедно успяваме!