РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Открива се Сборен пункт за помощи в СЗ "Орловец"

В Областна администрация – Габрово е разкрит Областен координационен център във връзка с приемането на територията на областта на лица, напуснали Украйна в резултат на водените военни действия. Центърът се координира от областен координато, който работи в синхрон с всички институции, анализира и обобщава информация, оказва необходимата помощ и подкрепа и работи за максимално привличане на обществен, граждански и бизнес ресурс за решаване на възникнали трудности в процеса на адаптация на пристигналите от Украйна лица.

Към момента на територията на област Габрово са регистрирани общо 110 души – предимно майки с деца на възраст от 2 до 17 години. В община Габрово в т.ч. и няколко села са настанени 87 лица – 22 от тях са в хотелска част на ТУ – Габрово и комплекс „Сигнал“, а останалите са в частни домове. В Община Дряново са пристигнали 8 души. В Община Севлиево са 13 като част от тях са настанени в хотел „Хелиос“, друга – в частни домове. В частен дом са настанени и двама души в Община Трявна. Всеки от тях при регистрирането си в „Миграция“ попълва анкетна карта, където отбелязва своите специфични нужди – както материални, така и желание за работа и сфера на дейност, необходимост от обхващане на децата в училище или детска градина. Областният координатор, заедно с представителите на общините Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, държавните структури, БЧК, Ротари клуб, Севлиево 21 век, ДТ „Рачо Стоянов“, доброволци от габровските групи за взаимопомощ „Добрини за Габрово“ и „Габровските майки и татковци“ съдействат за своевременно удовлетворяване на нуждите.

От утре в спортна зала „Орловец“ ще бъде открит Сборен пункт за помощи, където по инициатива на „Добрини за Габрово“ всеки ще може да отнесе необходимите продукти за настанените украински граждани  като: пакетирани дълготрайни хранителни продукти; консерви; кафе; чай; санитарни материали; домакинска посуда; електрически кани за топла вода. Продуктите могат да бъдат предавани на служебния вход на спортната зала в делнични дни от 09:00 до 19:00 ч , след което ще бъдат сортирани и разпределяни по направления.

Всеки който има желание да предостави своя апартамент или къща за настаняване може да подаде информация на областния координатор Кристина Сидорова на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел. 0898 815465.