РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова и народният представител Богомил Петков настояват пред Вицепремиера Караджов за ускоряване решаването на проблема с водоснабдяването на Севлиево

Областният управител Ралица Манолова и народният представител Богомил Петков обсъдиха с Вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов важни за област Габрово проекти. Сред основните въпроси, които бяха коментирани по време на срещата, в която участие взеха още и заместник – министъра на регионалното развитие Деляна Иванова, заместник областният управител Ивелин Стоянов и главният специалист „Регионално развитие“ Марияна Ризова, беше повече от тридесетгодишния проблем с водоснабдяването на община Севлиево. Манолова и Петков настояха за ускоряване работата по инвестиционния проект за реконструкция на довеждащия водопровод до ПСПВ „Стоките“ и източен водопроводен клон за питейна вода. Проектът е разделен на два етапа – като остава последната пета част за изпълнение, с което да се приключи първият оттях. „Както преди, така и сега като народен представител ще продължа да помагам за решаването на този проблем“ – заяви категорично пред министъра Богомил Петков. Стана ясно по време на срещата, че с водната криза на Севлиево и селата е запознат и министър – председателят Кирил Петков и в тази връзка вицепремиерът увери, че има воля за решаването на проблема, защото е недопустимо да има населени места без вода. Работата по следващата част е от изключително значение. Това трасе е най – проблемното за експлоатация в условия на засушаване и намаляване дебита на откритите речни водохващания, тъй като загубите в него вече достигат до 84-86 % посочват данни към 2019 т. Завърши ли следващата част от проекта, това значително ще намали тези загуби. Инвестиционният проект е с разрешително за строеж, което означава, че при осигурено финансиране процедурите могат веднага да стартират.

По време на срещата бяха обсъдени още и пътните участъци от Републиканската пътна мрежа, които са включени за ремонти през настоящата година, с  реализирането на които значително ще се подобри тяхното състояние и безопасността на движение по пътищата.

Новият областен управител Ралица Манолова: „Вярвам, че ще успеем заедно! Можем и сме били много пъти администрация за пример в различни направления. Благодаря за постигнатото до момента и нека продължим!“

Областният управител Ралица Манолова и заместник областният управител Ивелин Стоянов официално встъпиха в длъжност. По традиция, създадена в Областната администрация, това се случва на церемония пред екипа на администрацията, по време на която вече бившият областен управител предава на новия си колега бронзова пластика с лъв – символ на държавността.  В своето първо обръщение към екипа Ралица Манолова подчерта: “Ще работим заедно!“ и допълни, че всеки нов ден е като бял лист хартия, нова страница от живота на човек - какво ще напише, зависи единствено от самия него. Затова пред всеки от екипа имаше бял лист и молив, с посланието „Мечтай и сбъдвай“. „Нека даваме най – доброто от себе си, да случваме всички добри неща, които искаме да видим, да е по-цветно, по – успешно“ – каза още Манолова и подчерта, че е готова да подкрепи всяка добра идея, която ще доведе до положителна промяна в заобикалящия ни свят към по- добро за нас и нашите деца. „Вярвам, че ще успеем заедно! Можем и сме били много пъти администрация за пример в различни направления. Благодаря за постигнатото до момента и нека продължим!“ – завърши своето емоционално слово новият областен управител на област Габрово Ралица Манолова. Новото ръководство на администрацията получи поздравления и пожелания за здраве и успех от Борислав Бончев, Кристина Сидорова и Стилияна Тинчева, които ръководиха институцията в продължение на осем месеца. „Познавайки работата на администрацията отвътре и придобитият и от двама ви опит ще ви помогне да се справите с предизвикателството пред вас. Искрено ви пожелавам да сте част от онази промяна, която ще доведе до добро за гражданите на страната ни. Вярвам, че направихме много и сме удовлетворени от свършеното. За мен беше чест, че работих в Областната администрация“ – каза Борислав Бончев. Кристина Сидорова също благодари на екипа на администрацията с думите „Огромно удоволствие беше да работим заедно. Направихме много и има още много за вършене, вярвам, че новото ръководство ще продължи работата с мисъл за Габрово и за хората, избрали да живеят в нашата област“. „Не само институцията ни събра, а делата, за които отговаряте. Благодарности към един изграден екип, които експертно върши своята работа. Традициите и опитът на Областна администрация - Габрово трябва да продължат. Ние не показахме, че всичко започва от нас – тук опит се е трупал с години и той трябва да се множи и развива.“  - сподели и Стилияна Тинчева. Церемонията съвпадна и с встъпването в длъжност на заместник областния управител Ивелин Стоянов, назначен със Заповед на Министър-председателят от 21 януари 2022 г. В своите първи думи пред екипа на администрацията Стоянов сподели, че една администрация се създава с години и неговият капацитет се ползва дълго. „Разчитаме на Вас“  - каза още той.

Вицепремиерът Гроздан Караджов:"Не само не спираме тунела под връх Шипка, но мога да ви съобщя, че започваме реалната работа по неговото изграждане"

Не само не спираме тунела под връх Шипка, но мога да ви съобщя, че започваме реалната работа по неговото изграждане. Днес получихме устно уверение от фирмата, избрана да проектира и построи тунела, че потвърждава офертата си за изграждане на съоръжението. Това заяви в Габрово вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Той участва в дискусия за бъдещето на проекта по покана на местната власт. В срещата се включиха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, кметът на община Габрово Таня Христова, председателят на Общинския съвет Климент Кунев, народните представители Богомил Петков и Томислав Дончев, областният управител Ралица Манолова, общински съветници  и др. 

 „Заради поскъпването на строителните материали имах опасение, че консорциумът, избран чрез търг по Закона за обществените поръчки, може да се откаже от офертата си от 2020 г. Поискахме потвърждение, защото ЗОП не предвижда възможност предложената цена да се актуализира в съответствие с инфлацията на строителните материали и енергийните източници, и трябва да сме сигурни, че ще се работи по оферираните и приети цени“, посочи министър Караджов. На 28 януари се очаква и официалното писмено потвърждение. Това ще позволи дейностите по проектиране на тунела да започнат, обясни вицепремиерът.

На въпрос защо все още не е подписан договор с фирмата изпълнител, министър Караджов напомни, че през октомври 2019 г. е обявена открита процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на проектиране (изготвяне на технически проект) и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124.50 до км 30+673.48, включително тунел под връх Шипка”. Избраният изпълнител е ДЗЗД „КОНСОРЦИУМ ПСВТ“, с участници: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД. Той е спечелил търга с цена от 358 млн. лв. с ДДС. От избора на изпълнител през 2020 г. до момента договорът не е подписан, защото решението за избор е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, които отхвърлят жалбите.

Министър Караджов обърна внимание на факта, че за тунела под Шипка има изработен единствено разширен идеен проект. Все още няма технически проект, по който реално да може да започне строителство веднага. Ето защо и обществената поръчка е за инженеринг. Срокът за изпълнение е 4 години и два месеца. От тях 8 месеца са за проектиране и 3,5 години за строителство.

„Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен. Моето желание беше АМ „Русе - Велико Търново“ да продължи на юг, да мине през планината със същия габарит. Затова изразих учудване, че тунел, който ще свързва Северна и Южна България, е проектиран само с две ленти, посочи министър Караджов. Според него обаче след завършването на магистралата от Русе до Велико Търново трафикът към Габрово ще се увеличи в пъти. Поради тази причина министърът вече е възложил проучване за възможностите за изграждане на още едно трасе, което да поема тежкия трафик на юг от Велико Търново, включително и за още един тунел под Стара Планина.

Не е застрашено финансирането за тунела под Шипка, категоричен бе министър Гроздан Караджов. Проектът, заедно с изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле и АМ „Русе - Велико Търново“, е предложен за финансиране от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., която все още не е одобрена. Финансирането, което страната ни ще получи за трите обекта, е около 600 млн. евро. С тази сума ще може да се осигури около 34% от необходимите средства за всеки един от трите проекта. Останалите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Очаква се одобрението на програмата от ЕК до средата на 2022 г. Прогнозно най-рано в края на 2022 г. ще може да се подаде апликационна форма, финансиране да бъде получено през 2023 година. „В бюджета на МРРБ за 2022 г. е предвидена сума за ново строителство, която може да се насочи като авансово плащане за начало на строителството на тунела под Шипка, но при условие, че предложеният бюджет бъде утвърден от Народното събрание“, каза вицепремиерът.

Днес в АПИ ще бъдат отворени и ценовите оферти за избор на фирма за строителен надзор на тунела, съобщи още регионалният министър. Откритата процедура за избор на   изпълнител на консултантска услуга е обявена през февруари 2020 г. Получени са 7 оферти, 6 от които са отворени на 30 април 2020 г.

На срещата стана ясно, че се работи и за връзката на тунела под Шипка с магистралите „Тракия“ и „Марица“. Планирано е южният изход на тръбата да се свързва с пътната мрежа посредством връзка на едно ниво с кръстовище. През тази година ще се проектира нов източен обходен път на град Казанлък, който ще отвежда трафика до главен път I-5 и връзките с магистралите.

Проектът за обход на Севлиево е разделен на две фази, стана ясно още по време на дискусията. Община Севлиево ще трябва да изработи идеен проект, който ще бъде предаден на АПИ. Агенцията има ангажимент за изготвяне на техническия проект, отчуждаването на земите, ОВОС и реално строителство.