РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

 

covid19

 

Кабинети от "ново поколение" в ПМГ

На 15 септември кметът на Община Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова, началникът на РУО - Габрово Георги Маринов и директорът на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ Цветана Кюмюрджиева официално откритиха новите кабинетите по природни науки в училището.
Кабинетите по биология и здравно образование; физика и астрономия; химия и опазване на околната среда на практика оформят един Център за природни науки в гимназията. “Това ще е предпоставка за по-високо качество на обучението по природни науки, насочено към овладяване на ключови компетентности от учениците, към прилагане на наученото в практиката, чрез експериментални задачи по тези предмети. Центърът е в унисон с политиката, която ПМГ възприема - политика към модернизация на обучителния процес. Този проект по един уникален начин подкрепя идеите и новаторските търсения на училището.” - сподели доректорът на гимназията Цветана Кюмюрджиева.
Кабинетите могат да бъдат определени като “ново поколение” - средата е организирана по съвременен начин, оцветени са в различни цветове, сменена е мебелировката, снабдени са с нова, съвременна техника, която е необходима на учителите, за да въвеждат новите технологии в обучението на учениците - интерактивни дисплеи с вграден образователен софтуер, електронни измервателни уреди, лабораторен остров, микроскопи и реактиви.
Създадени са по Националната програма на Министерството на образованието и науката „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Подобряване на условията за експерименталната работа по природни науки“ Дейност 2 „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки в профилираната подготовка“. Финансирането от МОН е на стойност 70 000 лв, като училището съфинансира 30% от тази сума.

"Движи се...РАЗУМНО" и се включи и ти в Дни на безопасност на пътя

За поредна година Областна администрация – Габрово се включва в инициативата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, чиято основна цел е да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. През 2020 година кампанията ще се проведе като Дни на безопасност на пътя от 16 до 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността.

По този повод в Габрово на 18 септември /петък/ ще се състои инициативата „Движи се…РАЗУМНО“, която е насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието ни при движение по пътищата. Тя обединява усилията на  Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, Община Габрово, ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОД на МВР – Габрово, Център за спешна медицинска помощ, БЧК – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, областен отдел „Автомобилна администрация“ и SOS - Трявна, които застават с общ призив към всички – и водачи, и пешеходци – да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед и не на последно място - как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

Точно в 17:00 часа на площад „Възраждане“ ще започне дефиле със светлоотразителни костюми. Веднага след това събитието ще бъде официално открито и ще започне записване за различните състезания.

В 18:00 часа е началото на демонстрацията „Помощ! ПТП, ами сега?“, която ще покаже как служители на пожарната, полицията, спешна помощ и БЧК действат при настъпило пътно-транспортно произшествие.

В 18:20 часа ще стартира състезанията по приложно колоездене и с тротинетки. Отново тогава ще започне и забавната надпревара за „управление“ на автомобилни гуми с точилки.

Най – малките участници ще могат да научат основни правила за движение като се включат в Полигон за деца, където ще им помагат ученици от Детското полицейско управление. За по - големите деца ще има на разположение автомобилен симулатор, а всички шофьори ще могат да се възползват от участието на служители на  сектор „Пътна полиция“ и да проверят контролните си точки и имат ли нарушения на пътя. Специализираните автомобили на пожарната, полицията и спешна помощ ще останат и след демонстрацията за онези, които искат да надникнат отвътре.

Както на всички състезание за победителите ще има награди, осигурени от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, под чийто патронаж ще се проведе събитието.

Очакваме Ви този петък – 18 септември, на площада в Габрово с начален час на проявите – 17:00 ч.

Невена Петкова: Имайте една прекрасна учебна година! На добър час!

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ,

 

15 септември е – най – емоционалният ден от учебната година за всички – ученици, учители, родители. Ден, който можем да наречем само с една дума – НАЧАЛО, и то – винаги е светло! Този 15 септември е различен, защото събирайки се присъствено днес тук, неминуемо се връщаме към последните месеци от Вашето обучение в електронна среда. Спомням си как точно преди една година попитах Ваши връстници „Какво всъщност е училището и не е ли то във всеки един от нас, където и да се намираме?“. Говорим за нова ера в образованието, за ново време в индустрията, и то сякаш дойде – време което отвори нови възможности и разгърна Вашия потенциал. Настъпи Вашето време! В което демонстрирате умелост и знания - онова, което Ви научи да подреждате стаята си, за да може да подредите и целите си. Не беше лесно, но аз Ви благодаря – за старанието, за разбирането и за успехите, защото Вашите постижения развиват нашия регион.

Скъпи първокласници,

За Вас вероятно днес е най – вълнуващ ден и всички ние сме щастливи, че прекрачвате прага на Вашето училище. Ще се обърна към Вас с един любим цитат на детския писател Ран Босилек: „Лятото се мина. Септември пристигна. В училище тръгна моята дружина. И в клас, и по двора весел шум се вдигна. Патиланци верни! Нашите другари в училище ходят, за да се научат да четат, да пишат, глави да напълнят с познания разни. Умът си развиват.“ Ето затова Ви пожелавам една истинска патиланска година.

Уважаеми учители,

Днес аз няма да направя разлика между Вас и родителите и ще се обърна като към равни. Всички ние сме учители за нашите деца – давайки им знания и пример. Благодаря Ви, че полагате усилия и инвестирате в бъдещето – в децата.

Скъпи ученици,

15 септември ме провокира с различни мисли за числото 20, за годината 2020-та и за онези 20 причини да имате една запомняща се учебна година. И започнах с първата и тя е, че ще сте заедно; ще е нещо ново за откриване; ще създавате приятелства; ще се срещате с приятели; ще разговаряте очи в очи; ще трупате възможности; ще откривате подкрепяща среда; ще завоювате успехи; ще участвате в различни дейности по интереси; ще спортувате; ще се състезавате; ще израствате; ще имате най – хубавите класни стаи; ще общувате с най – всеотдайните учители; ще изживеете първите трепети; ще е интересно или ще е супер само, защото е нова; ще се доближите до онова, което искате; ще осъзнаете, че всичко зависи от вас самите…И тук ще спра, защото това е моето предизвикателство към Вас. Помислете за минута, и ако тези причини не са достатъчни, прибавете Вашата към тях, за да имате най – пълната учебна година…И нека бъде като една растяща прогресия, резултатът от която да е Вашият успех в живота!

На добър час!

НЕВЕНА ПЕТКОВА

Областен управител на област Габрово