РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

12 талантливи творци бяха отличени в 10-тото издание на националния конкурс "Млад писател". Финалният кръг на надпреварата се проведе днес в Габрово, а домакин на церемонията по награждаването за трети път бе Национална Априловска гимназия / Aprilov National High School .
Директорът на гимназията Елвира Христова обясни на младите писатели, че се намират в 150-годишна сграда, която е настоящият дом на 190-годишно училище. "Училище се прави и под навес, и под покрив. За училището не е нужна сграда, а е нужен учител. ", каза още Христова. Тя подари на участниците "думи", като всеки ученик си изтегли по една мисъл от Умберто Еко.
Областният управител Мария Башева поздрави участниците, че са избрали да се развиват в област, която е важна за нас като нация. "Това не е само област, това е цял свят на литературата, на думите,на добрия изказ. Свят, който през последните години е изместен от друг свят – дигиталния, на изкуствено генерираните думи с chat GPT.", каза Башева и цитира съвет на Дженифър Еган, писателка наградeна с Пулицър: „Четете на нивото, на което искате да пишеше. Четенето е храната, която храни типа писане, което искате да постигнете“. Областният управител награди част от победителите и им подари книги.
Всички деца получиха медали, грамоти и награди, а организаторът на конкурса Ивайло Гогов връчи плакет на Елвира Христова за принос към развитието на младите писатели.

410768738_753776926778271_3234696931032392522_n.jpg