РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Текущият ремонт на пътя Габрово- Узана ще бъде продължен през 2024 г. Това поясни директорът на Областно пътно управление Габрово /ОПУ – Габрово/ инж. Деян Георгиев на среща в Областна администрация- Габрово. Дейностите са стартирали в изпълнение на одобрена инвестиционна програма за текущ ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ за 2022 г. Изпълнени са част от планираните видове работи за участъка от гр. Габрово до началото на голямата ски писта в м. Узана.
- локални ремонти на компрометирани участъци;
-подобряване на отводняването (профилиране и попълване на банкети, почистване на пътни окопи);
-отстраняване на храсти и единични дървета;
-цялостно преасфалтиране с неплътна асфалтова смес.

Довършването на ремонтните дейности чрез полагане на износващ пласт в участъка от гр. Габрово до ски пистата) и реализация на предвидените в проекта дейности на участъка от с. Зелено дърво до почивна станция „Прима S“) ще бъдат изпълнени през 2024г. Георгиев поясни, че в края на миналата година е сключен и договор за изпълнението, като се очаква да бъде осигурено финансиране от АПИ. Предвидените дейности са:
- преасфалтиране с плътна асфалтова смес;
- попълване на банкети;
- оформяне на заустванията на странични пътища и улици в населените места;
-почистване на водостоци, включително втоци и оттоци;
- полагане на нова хоризонтална пътна маркировка;
-монтиране на ограничителни системи за пътища;
- актуализация на вертикалната пътна сигнализация.

По пътя Габрово-с. Дебел дял съществуват пропадания в частта на банкета, извън платното за движение, за които е предвидено укрепване по сключен договор с изпълнител „Автомагистрали“ ЕАД, а именно:
-укрепване на свлачище, намиращо се в участъка след къстовището за КК „Люляците“ по посока на село Дебел Дял
-трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно в три участъка с обща дължина от 122м
Контролът по изпълнението ще се осъществява от АПИ.

В момента се изготвя технически проект за основен ремонт на пътя Донино- Боженци, съобщи още Георгиев. Техническият съвет при ОПУ-Габрово разглежда I-ви междинен етап от проекта. След приемането му и при осигурено финансиране от Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се проведат процедури по Закона за обществени поръчки за избор на изпълнител.
До стартиране на основния ремонт, ще се извършват дейности по осигуряване безопасността на движението, чрез подобряване отводняването, състоянието на настилките, осигуряване на видимост и др., каквито се изпълняват и към момента.