РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Над 40 представители на общини, учебни заведения, РУО- Габрово, работодатели и работодателски организации, центрове за професионално обучение участваха в информационно-дискусионна среща „Нови възможности пред професионалното образование, обучение и ученето през целия живот“.
Дискусията с експерти от Министерството на образованието и науката бе организирана от областния управител Мария Башева и се проведе днес в заседателната зала в Библиотеката на Техническия университет.
„Образованието не е подготовка за живота – то е самият живот.” – с тези думи на Джон Дюи Мария Башева откри срещата, като подчерта, че нашето бъдеще зависи от качеството на образованието на децата ни днес. Тя благодари на екипа на МОН , който се отзова на поканата за обсъждане на проблеми и перспективи пред професионалното образование и обучение. „Инициирахме тази среща днес с ясното съзнание, че професионалното образование и обучение не е само това, което определя житейския път на човека и неговата реализация, но то дава насока и влияе върху цялостното развитие на икономиката на страната ни. И понеже в каквото образование инвестираме сега, такова бъдеще ще очакваме, е важно инвестицията ни днес да е най-успешната, премислена, устойчива и надеждна.“, каза още Башева.
Лилия Тиркова, началник-отдел при дирекция „Професионално обучение и образование“, представи акценти от приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, който е разработен в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Тиркова поясни, че са предвидени изменения и допълнения относно:
• списъкът на професиите за професионално образование и обучение (СППОО),
• защитените професии и професиите, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, които ще се актуализират на всеки 2 години
• осигуряване на качеството на професионалното образование и обучение
• рамковите програми за придобиване на професионална квалификация
• държавните образователни стандарти
• дуалната система на обучение,
• валидирането на професионални знания, умения и компетентности, както и достъп до средата за междурегистров обмен на Националната агенция за професионално образование и обучение
В промените е включено още обучение от разстояние в електронна среда за лица, навършили 16 години, както и въвеждане на общи професионални компетентности, свързани с опазването на околната среда и специфични професионални компетентности в областта на използването на информационните технологии. Предвижда се и съставянето на регистър на професионалните колежи и прецизиране на дефиницията на понятието "част от професия".
Александър Попов, главен експерт в дирекция „Професионално обучение и образование“ представи перспективите в обучението на възрастни за периода 2024-2025г. , а Камелия Шарабова, държавен експерт в Дирекцията, даде разяснения за проект „Използване на информацията на пазара на труда за проследяване реализацията на завършилите ПОО“.