РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Едно от най-очакваните събития в Националното честване на Шипченската епопея- възстановката на боевете от Национално Дружество "Традиция", ще събере 400 участници на славния връх. Това стана ясно на провелата се днес работна среща между областния управител Мария Башева- Венкова, директора на НПМ„ Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, председателя на НД „Традиция“ Христо Калистерски, ръководителя на „Традиция“ - Казанлък Николай Байнов и  главния секретар на Областна администрация- Габрово Веселин Радков.

Нови униформи, които пресъздават автентично облекло на опълченците, подготвят специално за Честването от НД „Традиция“. В допълнение към тях възстановчиците ще са снабдени и с автентични модели пушки.  Освен възстановка от Дружеството предвиждат и интерактивни площадки, които ще бъдат позиционирани на върха. В тях ще бъдат разположени различни видове оръжия и униформи, а гостите на честването ще могат да си направят снимка за спомен.

Тече процес по подготовка и на цялостната програма на Националното честване на Шипченската епопея, което през настоящата година ще премине под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на Свободата.   

 

press.jpg