РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

MАНИФЕСТ НА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ НА ГАБРОВО ПЛУВА ВЪВ ВОДИТЕ НА БОСФОРА

В края на изминалата седмица фолклорен ансамбъл „Габровче“ пусна във водите на Босфора Манифест на децата и младите хора на Габрово .

Добри условия за непрестанно учене, независимо вземане на решение и културно развитие на отделната личност и на социалните групи са основните моменти , на който децата наблягат. „Този МАНИФЕСТ провъзгласява вярата на децата на Габрово в усилията на властите в България, Европа и целия свят да осигурят достъп и качество на образованието, културата и информацията като съществен фактор за укрепване на мира в духовното благо на хората. Затова НИЕ ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА НА ГАБРОВО се обръщаме към ръководните органи на национално и местно ниво да подкрепят и активно да работят за развитието на образованието и културата.“ - се казва още в него.


Габровският ансамбъл беше на посещение в Турция по повод 23 Международен детски фестивал „Кочаели“ , посветен на Международния ден за защита на детето, който там се чества на 23 април от 1929 г. насам. Общо 41 държави вземат участие в един от най-хубавите и големи фестивали там. Освен направения пъзел от Манифестите на отделните държави , по време на фестивала първата дама на Турция, заедно с деца от различни държави е посадила дърво с пръст, донесена специално от всички 41 участници във фестивала. Открит е и първият музей на играчките в Измит. В първото изложение на музея са показани традиционни играчки от страните-участнички. Габровската група е занесла Кукла – сънчо, Не се сърди човече и една много стара традиционна играчка за нас, която се нарича карачка.