РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие взе решение и одобри Регионална програма за заетост на област Габрово за 2021 година по време на неприсъствено заседание. Програмата, която е предложена за утвърждаване от Министъра на труда и социалната политика включва осигуряването на временна субсидирана заетост за 31 лица от приоритетните групи, определени в Националния план за действие по заетостта за 2021 г.

Наетите безработни лица ще работят съгласно утвърден график и съобразно природо-климатичните условия. За основните видове дейности не се изискват специални умения и квалификация, но се дава възможност за поддържане и придобиване на трудови умения и навици от общ характер от наетите. Наетите лица ще работят по почистване на улици, тротоари, пешеходни зони, пътища, по събрание на отпадъци, косене тревни площи, поддръжка на гробищни паркове, хигиена в обществени сгради, комунално-битово обслужване – хигиенизиране, както и за благоустрояване на градинки, паркове, стадиони, междублокови пространства, спортни и детски площадки, дворни пространства в училища и детски градини, производствени зони, индустриални райони, канавки, тротоари, както и за опазване на общинска и държавна собственост, паметници на културата, сгради и прилежащи площи. „Изпълнението на планираните дейности ще подобри жизнената среда и ще повиши привлекателността на населените места, включени в обхвата на Програмата.“ – коментира председателят на Постоянната комисия по заетост и временно изпълняващ длъжността областен управител Мария Пенева. Тя е категорична, че при осъществяване на възложените задачи и дейности ще се спазват всички въведени указания за противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването и другите контролни органи.

Разпределението на работни места по общини, съгласно програмата е както следва:

  • За Община Габрово – 14 работни места на длъжност „общ работник“ на непълен работен ден в 14 кметства вкл. съставните им населени места;
  • За Община Дряново - 7 на непълен работен ден на длъжност „сезонен работник“ в гр. Дряново, с. Гостилица, с. Скалско, с. Царева ливада;
  • За Община Трявна – 3 на пълен работен ден и 1 на непълен работен ден на длъжност „работник поддръжка“в 3 населени места: Трявна, Плачковци и Радевци.
  • За Община Севлиево – 2 работни места на пълен работен ден и 4 на непълен работен ден на длъжност „работник поддръжка“ в 5 населени места.

                 Общият бюджет на регионалната програма е 96 535,22 лв. Средствата от държавния бюджет са 95 035,22 лв. са. Финансовият принос от страна на общините, в качеството им на работодатели, е 1 500 лв.

Програмата обхваща 6-месечен период – от 01 юни до 30 ноември 2021 г.