РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областните управители на Габрово и Разград Ралица Манолова и д-р Дeян Димитров обсъдиха необходимостта от бъдещо сътрудничество в областта на туризма, което да разкрива потенциала на областите, включени в Северен централен регион.

Инициативата за разработване на цялостна туристическа стратегия, не за определена област, а за целия регион,  е започната от областния управител на Разград д-р Диян Димитров и към момента е подкрепена от колегите му от Велико Търново, Русе и Силистра. Ралица Манолова също изрази положителното си становище, като подчерта, че институциите трябва да започнат да работят заедно на всяко едно ниво и във всяко направление, за да има устойчивост на идеите и резултат, който да остане за поколенията. ”Това на практика не е кратък процес - полагат се усилия, които се натрупват във времето, създават се взаимоотношения, механизми, начини на работа. Затова приветствам идеята за сътрудничество и ако искаме дадена цел да бъде постигната, то трябва да работим по този начин - заедно!“ – сподели областният управител на Габрово и допълни, че за да имаме добър резултат не винаги са нужни много средства – необходима е преди всичко ясна идея и цел, добър екип и адекватна организация и тогава ще се намери и финансиране. 

Областните управители обсъдиха и добри практики в областта на културата, работата с неправителствените организации като обединяващо звено между институциите и бизнеса за решаване на различни наболели проблеми и реализиране на обществено значими каузи. Договориха следващи разговори с представители на културни институти от двете области. Предстои да се състави работна група, която да започне да работи в конкретика по изготвянето туристическата стратегия. В нея ще участват областните управители от Северен централен регион, експерти от Областните администрации и външни консултанти при необходимост.