РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова откри ретроспективната експозиция „Христо Маринов- майсторът творец“, посветена на мутафчията в РЕМО „ Етър“, обявен за живо човешко съкровище. Тя поздрави Христо Маринов за отличието, което майсторът получи вчера, в деня на свети Спиридон, покровител на занаятчиите. „Продължавайте да пазите българските занаяти, да ги предавате и да ни радвате с красотата, която творите. Занаятът Ви е рядък, ценен и интересен. Той намира своят дом тук, в РЕМО „Етър“, където всички могат да видят историята, пресъздадена в днешни дни и запазена за поколенията. Надявам се, че след Вашата кандидатура ще се отвори път и за други живи човешки съкровища в областта, които също да бъдат вписани в националната листа.“, каза областният управител.
Заместник-директорът Ваня Донева-Ценкова поясни, че изложбата е озаглавена „Христо Маринов – майсторът творец“ заради многообразието от таланти, които притежава занаятчията, свързани с плетенето на въжета, тъкане на колани, със сграфито-керамиката и с пантомимата. Тя му подари от името на институцията специално изработен колаж. Заместник-кметът на община Габрово Невена Минева също уважи събитието и поздрави майстора за постигнатия успех.
Христо Маринов разказа, че първият му спомен с РЕМО “Етър“ е от детските му години, когато с родителите му са посетили Историческия музей в гр. Габрово, за да видят изложения проект за музея на открито. Станал е свидетел и на изграждането на РЕМО „Етър“. 1980-а е годината, в която майсторът започва да работи в етнографския музей, където практикува занаята си и до днес. Там среща за пръв път и жената, която по-късно става негова съпруга. Мутафчийството научава от ученика на Фильо Иванов- първият мутафчия в работилницата на “Етъра“. Обучава се близо 2 години, а после остава сам да пази и предава занаята.
Д-р Шандурков, ръководител на Габровския мим театър връчи на Христо Маринов плакат и снимка от първата постановка на театъра. Той припомни, че майсторът е един от 12-те основатели на театъра на пантомимата в града. „Истинското богатство за човека не е в това, което е спечелил за себе си, а в това, което е съумял да даде на другите.“, каза д-р Шандурков.
Майсторът Христо Маринов е свързан и с една от най-важните традиции на Габровския карнавал- рязането на опашката на котката. Той е човекът, който всеки май развява отрязаната опашка в началото на най-голямото карнавално шествие в България.
В експозицията "Христо Маринов- майсторът творец" са представени първата и последната работа на занаятчията, колани, тъкани " на кори" , сграфито керамика, дело на талантливия майстор. Включени са и табла, представящи историята на Христо Маринов. Изложбата е подредена в РЕМО "Етър" и може да бъде разгледана до 24 декември.