РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството и членовете на Районната избирателна комисия - Габрово по време на проведените днес консултации, които бяха свикани и ръководени от областния управител Кристина Сидорова.
Съставът на РИК е с общ брой 13 члена, от които един председател, двама заместник – председатели и секретар, които не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Разпределението на квотите е както следва: коалиция „ГЕРБ – СДС“ - 4, за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 членове, за политическа партия „ДПС“- 2 членове, за коалиция „БСП за България“ – 1, коалиция „Демократична България-обединение“ – 1, за партия „Възраждане“ – 1, за коалиция „Български възход“- 1.
По време на консултациите, на които присъстваха представителите на парламентарно представените сили в 48-тото Народно събрание, бяха направени две предложения за председател на РИК - за адв. Мария Недева от коалиция „ГЕРБ – СДС“ и за инж. Мирослав Кокаларов от ПП “Възраждане“. Малко по-късно от ПП “Възраждане“ оттеглиха кандидатурата си за председател, като предложиха Мирослав Кокаларов за заместник- председател. Така за двете зам.-председателски места постъпиха общо 3 предложения– на „Възраждане“, на коалиция „БСП за България“, чиято кандидатура е Юлия Ненова, и на “ДПС“, които предложиха Моника Иванова. Коалиция „Продължаваме промяната“ предложиха Борислав Гьопсалиев за секретар на РИК.
Нито една от партиите не отстъпи от заявеното си желание за заместник-председател. При така създалата се ситуация и съгласно Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/, когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК, въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.