РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новото крило на НАГ ще приеме ученици на 15 септември 2011 г

„Новото крило на НАГ ще приеме ученици на 15 септември 2011 г на 110%”- това заяви пред журналисти Главният секретар на МОМН Красимир Вълчев на днешната пресконференция.  Той сподели, че строителството на новото крило на Националната Априловска гимназия е приоритет в инвестиционната политика на Правителството,  както не веднъж са отбелязвали и други представители на държавната власт. Техническата документация е напълно готова остава да се финализира процедурата по избор на главния изпълнител и да се премине към реализация, за да може през второто тримесечие на 2011 година обектът да е готов. Стана ясно още, че Априловска гимназия е единственото държавно училище, по което се извършват не ремонтни, а  строителни дейности към настоящия момент. В момента се преговаря и за втори етап – строителство на южната връзка.           Областният управител допълни, че политическа воля от страна на Правителството има и нещата се случват. „Факт е, че всички министри, когато са идвали в Габрово и са обещали нещо – то се е случило и аз мисля, че всеки политик трябва да мечтае точно за такива моменти. Крайно време е един от Стоте национални туристически обекта, в които попада Националната Априловска гимназия, да започне да приема туристи” каза още Мариян Костадинов.

По отношение на останалите учебни бази- публична държавна собственост, Красимир Вълчев обяви, че Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” е едно от малкото училища в страната, включени в проект на МОМН, финансиран по ОП ”Регионално развитие” и следващата година предстои саниране на сградата. А що се отнася до Професионалната гимназия по текстил – не се предвижда промяна на предназначението на собствеността, както и че инвестиционните намерения на голяма верига магазини да строи върху този терен е недопустимо и си остават само техни намерения. Всъщност съдбата на гимназията по текстил е един от болните въпроси на габровци и областният управител изложи накратко своето виждане по него като определи случилото се като „неадекватна процедура по отношение на реституцията”, и допълни, че „все пак всеки носи съдбата на своето решение”.

Припомняме, че Главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката  Красимир Вълчев и директорът на дирекция „Държавна собственост и обществени поръчки" Диян Цветков  бяха в Габрово по покана на областния управител, провокирана от намеренията професионалните гимназии да преминат към общините. В тази връзка Красимир Вълчев съобщи, че това е една от мерките на Правителството и ако има такова преминаване към общините – то няма да е повсеместно.

„Ако тези намерения се осъществят, Националната Априловска гимназия ще остане държавна” – с тези думи Главният секретар на МОМН завърши пресконференцията.