РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител номинира проф. Минчо Минчев

Областният управител изпрати до Министър Вежди Рашидов номинацията си за държавната награда  ″Св. Паисий Хилендарски″ 2010 г.

През изминалата седмица областният управител Мариян Костадинов изпрати до министърът на културата Вежди Рашидов мотивирано предложение за отличаване с престижната награда ″Св. Паисий Хилендарски″ на виртуоза Минчо Минчев.

Във връзка с искане на Министерството на културата, Мариян Костадинов изпрати покана да всички общини в региона да представят в областната  администрация свои кандидатури за годишната награда – такива бяха получени от Габрово, Дряново и Трявна.   Предложенията са изпратени до министър Рашидов като областният управител, възползвайки се от разпоредбите на Постановление 149/28 юли 2000г.  на Министерски съвет,  подкрепи кандидатурата на община Габрово и лично номинира проф. Минчо Минчев.

″Номинацията ми е знак на признателност за неговия юбилей и затова, че е една от емблемите на Габрово. Смятам, че неговите заслуги за българската култура и традиции са неоспорими. Името на проф. Минчо Минчев е познато в музикалните среди и сред почитателите на класическата музика в цял свят, за което нашата държава му дължи искрено признание и уважение. Искрено се надявам нашият съгражданин да стане почетен носител на една от най-престижните награди  за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения свързани с българската история и традиции″ каза Мариян Костадинов.