РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Отличието бе връчено днес от областния управител Мария Башева, във връзка с честването на 60-тата годишнина от създаването на Музея. Днес бе открита и експозицията „Тревненска архитектурна школа“, в най-старата запазена възрожденска къща в града - Попангеловата. Къщата е изцяло обновена, а дървените конструкции са обмазани. Създаден е и музеен образователен център, в който децата да имат възможност да се запознаят с тревненската архитектурна школа.
Областният управител подчерта, че културната институция се е превърнала във визитна картичка на града и областта. Мария Башева отбеляза, че Почетният плакет на Областен управител е за целия екип на културната институция и за всички, работили през годините в нея. В деня на строителя Димитровден, тя припомни и думите на майстор Колю Фичето „ Градете повече мостове, дето да ви събират“, като пожела още дълги години музея да е мост към бъдещето и да съхранява и предава традиции, история и изкуство към децата ни.
Десет стават общо културните институции, които стопанисва Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Над 87 хил. са движимите културни ценности във фондовете му.
Интересни и любопитни планове, проекти, майсторски свидетелства и договори от началото на 19.век могат да видят посетителите. Част от експонатите е и съглашението, с което Генчо Кънев поема изграждането на Априловската гимназия. Друг акцент е холограмна инсталация, която показва Шарената чешма, строена в годината, в която е създадена Паисиевата история. Показани са инструменти и макети на сгради, а чрез поставените QR кодове посетителите могат да научат историите на различни тревненски майстори.
press26.jpg