РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Военноинвалиди и ветерани от войните се събраха в навечерието на Деня на българската армия

Празничен обяд за военноинвалидите и ветераните от войните по случай Деня на българската армия – Гергьовден организираха днес Областния управител Мариян Костадинов, кметът на Габрово Николай Сираков и ПП-ГЕРБ – Габрово.

„Ние няма да забравим вашите дела и ще се стараем да ги продължим”, каза Валентин Станков, в поздрава си от името на областния управител към събралите се ветерани.

По-рано през деня с цветя и духова музика Съюза на  офицерите и сержантите  от запазаса и резерва, Съюза на  ветераните  от войните, Дружеството на военноинвалидите  – гр. Габрово, представители на държавни институции и граждани почетоха загиналите във войните.

Иван Недков е директорът на новото Северноцентрално държавно горско предприятие в Габрово

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов връчи днес договорите за назначаване на директорите на шестте държавни горски предприятия след проведен конкурс, съобщават от пресцентъра на министерството.

Северноцентралното държавно горско предприятие, което ще бъде в Габрово, е оглавено от Иван Недков. Припомняме, че след приетите промени в Закон за горите, стопанската дейност в държавните гори ще се извършва от шест държавни предприятия. Досегашните държавни горски стопанства и Държавните ловни стопанства остават да съществуват като техни клонове. Държавните предприятия ще оперират на териториите на шестте района за планиране, на които е разделена България със Закона за регионалното развитие - Северозападен, Североизточен, Северен централен, Югоизточен, Югозападен и Южен централен. Те ще се управляват само от управителен съвет и всички ще са под контрола на земеделския министър. Предприятията няма да могат да извършват разпоредителни сделки с горски имоти, да осъществяват ипотеки и залози върху тях, да участват в други фирми, да бъдат приватизирани или пък техни дейности да бъдат отдавани на концесия.

На събитието са присъствали още  зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори към Народното Събрание г-н Емил Димитров, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Бисер Дачев и главен секретар инж. Валентина Маринова.

 Рокери от "Нощните вълци" поднесоха венец на Шипка

 

Около 30  рокери от руския  мотоклуб „Нощни вълци“ преминаха днес през Габрово. Колоната бе водена от президента на клуба, пластичния хирург Александър Залдостанов. Повод за посещението им в България е Третия международен рокерски събор, който се проведе край Килифаревския манастир. Руските рокери потеглили преди 3 дни от Москва, преминали през Одеса и Севастопол, където към групата се присъединили и техни украински колеги.  Над 2000 са всички участници, пристигнали специално за събора от Сърбия, Македония, Румъния, Босна, Германия и Англия.

 

Предвождани от  президентът на мотоклуб „Нощни вълци“ за  България Анатолий Милчев рокерите от Русия, Румъния и Македония  се качиха на връх Шипка, където бяха посрешнати от Генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов и заместник областния управител на Габрово Пламен Недков. Лошото време на Върха не попречи на руските ентусиасти  да поднесат венец в знак на почит към загиналите по време на Руско-турската война,след което  да се отправят към църквата със златните кубета в с. Шипка.

 

Мотоклуб Нощни Вълци е създаден в края на 80-те години в бившия Съветски съюз. С течение на годините клубът си извоюва мястото на мощен, независим и международно признат. При все, че носи в себе си бунтарското начало, мотоклуб Нощни Вълци се придържа към законните славянски и православни ценности. В България Нощни Вълци присъстват от началото на 2009 година.

 

MАНИФЕСТ НА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ НА ГАБРОВО ПЛУВА ВЪВ ВОДИТЕ НА БОСФОРА

В края на изминалата седмица фолклорен ансамбъл „Габровче“ пусна във водите на Босфора Манифест на децата и младите хора на Габрово .

Добри условия за непрестанно учене, независимо вземане на решение и културно развитие на отделната личност и на социалните групи са основните моменти , на който децата наблягат. „Този МАНИФЕСТ провъзгласява вярата на децата на Габрово в усилията на властите в България, Европа и целия свят да осигурят достъп и качество на образованието, културата и информацията като съществен фактор за укрепване на мира в духовното благо на хората. Затова НИЕ ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА НА ГАБРОВО се обръщаме към ръководните органи на национално и местно ниво да подкрепят и активно да работят за развитието на образованието и културата.“ - се казва още в него.


Габровският ансамбъл беше на посещение в Турция по повод 23 Международен детски фестивал „Кочаели“ , посветен на Международния ден за защита на детето, който там се чества на 23 април от 1929 г. насам. Общо 41 държави вземат участие в един от най-хубавите и големи фестивали там. Освен направения пъзел от Манифестите на отделните държави , по време на фестивала първата дама на Турция, заедно с деца от различни държави е посадила дърво с пръст, донесена специално от всички 41 участници във фестивала. Открит е и първият музей на играчките в Измит. В първото изложение на музея са показани традиционни играчки от страните-участнички. Габровската група е занесла Кукла – сънчо, Не се сърди човече и една много стара традиционна играчка за нас, която се нарича карачка.

 

Заседание на Областен съвет за развитие на област Габрово

На 28 април /четвъртък/ от 13 часа в заседателната зала на Областна администрация  ще се проведе заседание на Областен съвет за развитие на област Габрово при следния дневен ред:

1. Информация за резултатите от Междинната оценка на Областната стратегия за развитие на област Габрово (презентация от „Проксима Консулт” ЕООД, София)
2. Обсъждане и одобрение на Междинен доклад за изпълнението на Областната стратегия за развитие (ОСР) 2005-2015 година - чл. 29, ал. 3 на ППЗРР.
3. Обсъждане и становище по проект на годишна областна инвестиционна програма – чл. 36б (3) от Правилника за прилагане на Закона за пътищата
4. Други