РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

11 сигнала за корупция и 54 жалби за 2010 година са регистрирани в Областната администрация

11 сигнала за корупция и 54 жалби за 2010 година са регистрирани в Областната администрация

През 2010 г. са проведени три заседания на Областния съвет за противодействие и превенция на корупцията. Разгледани са 11 сигнала – получени по имейл, писмени или чрез информационна система на Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет.

По отношение на сигналите: ролята на Съвета като цяло е превантивна и като такава повечето сигнали са препратени по компетентност на съответните органи, а един е прекратен поради влязло в сила постановление на Районна прокуратура – Севлиево.

Получените сигнали са в сферата на образованието, транспорта, както и няколко сигнала за злоупотреби в подразделение на Държавно горско стопанство. Всички те са разгледани на заседанията на Съвета, като за някои от тях вече има и доказана злоупотреба и административни наказания.

Прави впечатление, че все повече граждани подават заявления и жалби за съдействие от страна на Областния управител, което е показател, че доверието към институцията се повишава. Желанието за открито управление не остава незабелязано и все повече граждани се възползват от това си правото да сезират областния управител за извършени нередности, според тях или просто да потърсят съдействие за разрешаване на  личен проблем. В повечето случай става въпрос за междусъседски отношения, спорове около земеделски земи и други подобни. По всички получени сигнали и жалби са предприети необходимите действия .

С пожелание за весели празници и успешна Нова година на Вас и Вашите семейства!

...Веднъж в годината над света се спуска Тихата и свята нощ На  Христовто  Рождество!
Веднъж в годината си припомняме Какво е  състрадание, благодарност и признателност!
Веднъж в годината си припомняме думичката мир!
Веднъж  в годината се замисляме за Него, който Бог изпрати при нас,за да не забравяме, че сме хора.
Веднъж в годината се отдаваме на размисъл, намираме покой и удовлетворение!
Да, само веднъж в годината е К о л е д а! Но бихме искали да е винаги!”

Весела Коледа и Щастлива Нова 2011 Година!

МАРИЯН КОСТАДИНОВ

Областен управител

Пламен Недков поздрави столетника Стоян Гушев

Пламен Недков поздрави столетника  Стоян Гушев


Днес заместник областният управител заедно с председателя на ветераните от войната Райко Райков поднесоха своите пожелания за здраве и още много приятни емоции на Майсторът Стоян Гушев който днес навършва 100 години.  За да засвидетелстват уважението си към Майстор Стоян го посетиха у дома му, за да усетят и приятната и спокойна атмосферата, в която живее столетникът.

 

Пламен Недков връчи на дядо Стоян поздравителен адрес и му подари пълна коледна кошница за него и цялото му семейство. „По повод Вашия 100-годишен юбилей екипът на Областна администрация – Габрово Ви засвидетелстваме своето уважение и признание за Вашия висок професионален и обществен принос като дългогодишен Майстор-строител  и достоен гражданин на Габрово. В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово приемете нашите пожелания за здраве, силен дух и още много радостни мигове с Вашите близки!” – се казва в адреса. Видимо в добър дух Стоян Гушев, преживял цял един век, разказа забавни случки от живота си, сподели и рецептата си за дълголетие, а тя е много работа и 50 гр. Рракийка по обед и 100 гр.  винце – вечер.

На изпроводяк дядо Стоян пожела на гостите си да стигнат неговите години, че и повече.

 

Пламен Недков и Веселин Радков се включиха в инициативата

Дядо Коледа зарадва всички деца, които бяха на благотворителен концерт за децата със специални професионални умения

Вчера заместник областният управител Пламен Недков и главният секретар на Областна администрация –Веселин Радков се включиха в благотворителния коледен концерт в полза на децата със специални образователни потребности в Габрово, организиран от  ПП ГЕРБ, общинските съветници от ПП ГЕРБ, Фондация „Сиас", Сдружение „Равен старт" и Ресурсен център за деца със специални образователни потребности. В навечерието на най-хубавия празник Рождество Христово г-н Пламен Недков пожела на малчуганите  да са  много здрави, защото това е най-важното за всички нас, а  на родители и учители и на всички, които са около тях- много търпение и силен дух.

   

В края на празника, в който се включиха деца от ОДЗ „Дъга", ЦДГ „Мики Маус", ЦДГ „Младост", акробатите от „Акроарт", фолклорен ансамбъл „Сивек", танцова школа „Лиана", второкласниците от СОУ „Райчо Королев", и незрящият 16 годишен музикант Стефан Цвятков, общинският съветник от ГЕРБ Добромир Проданов обяви, че е събрана сумата от 3800 лева от спонсори и  от общинските съветници от ПП ГЕРБ, 700 лева - от дарения от габровци по време на благотворителния концерт иблизо още толкова от  благотворителния коледен базар с творби на децата от Школата  по приложно изкуство с преподавател Ива Пенчева. Инициативата се провежда за трета поредна година в Габрово.

 

 

Министър Младенов е доволен от направеното по "Красива България" в региона

Министър Младенов е доволен от направеното по "Красива България" в региона

Чрез успешното партньорство между държавата и местната власт са спестени 43 000 лева по реализиран проект на „Красива България” в Трявна и 21 000 лева в Габрово- това констатира министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на посещението си в региона. Както бе заложено в програмата му министър Младенов посети трите обекта, който са изпълнени и се изпълняват по „Красива България”.  Заедно с народния представител Галина Банковска и кмета Драгомир Николов преряза лентата на Дом за стари хора в Трявна, след което министърът посети социалната трапезария с капацитет 50 души, Дневния център за хора с увреждания за 20 души и Центъра за социална рехабилитация, от чиито услуги се ползват 20 души.

 

В Дряново министър Младенов направи проверка на реновирания Дом за възрастни хора с дименция.

 

Посещението на министър Младенов продължи с проверка на обект по „Красива България” в Габрово, където  провери изпълнението на дейностите, свързани с реновирането на библиотека „Априлов – Палаузов”. И макар че програмата на министъра беше напрегната в край на своето посещение той посети и Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър „Келер”. За една година от своето създаване там са проведени над 3000 сесии с 25 деца на възраст от 3 до 14 години, каза пред Младенов  ръководителят на центъра Димитрина Григорова .   По думите й, при повече от 60 % от болните се наблюдава позитивно развитие . Две невербални деца вече са отключили реч . При всички останали е започнало да се забелязва подобрение в общуването им и начина да контактуват с околните хора.

По – рано през деня министър Тотю Младенов се срещна с всеки един от кметовете на посетените общини, за да се информира от самите тях за нивото на безработицата, за предоставянето на социални услуги и модернизацията на местната инфраструктура, за това до каква степен общините се възползват от възможностите на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по схема „Развитие”, колко са приемните семейства, каква е комуникацията между отделните звена и т.н.

 

По време на своята среща и с журналистите в Габрово министърът сподели, че за 2010 година по "Красива България" са реализирани 19 обекта в страната на стойност около 2,5 млн. лева, а  съфинансирането от общините е в размер на около 1 млн. лева. Като програмата продължава и през  следващата 2011 г., за която социалното министерство е заделило около 3 млн. лева До 4 февруари общините ще могат да представят своите проектни предложения като отново акцентът е върху социални заведения, детски градини и др. обекти.

 

Още статии...