РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Окриха ремонтираното педиатрично отделение в габровската болница

Областният управител Невана Петкова присъства на официалното откриване на реновираното Педиатрично отделение в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Гости на събитието бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, кметът на община Габрово Таня Христова, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, партньори и дарители. С огромна благодарности към всички дарители се обърна изпълнителният директор на болницата д-р Нели Савчева. По време на церемонията Вицепремиерът Дончев изрази признателността си към всички работили за това - отделението днес да има такъв вид и подчерта, че „ за един народ и едно общество, дали има бъдеще се съди за това как умее да се грижи то за децата си.“ В изказването си министър Ананиев сподели, че детското и майчино здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма. „Затова и усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“ – каза още министърът на здравеопазването.

Ремонтът на отделението е реализиран с предоставени средства с Постановление на Министерски съвет в размер на 300 хил. лв, но реално строително – монтажните дейности възлизат на сумата от 182 хил.лв, което показва че контролът е бил абсолютно ефективен – подчерта директорът на болницата.

След откриването на отделението министър Ананиев посети и Отделението по хемодиализа, за което са закупени 10 нови диализни апарата на стойност 200 хил. лв.

Невена Петкова бе гост на Срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС

Областният управител Невена Петкова бе гост на Срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС в София. Дискусиите се състояха в три панела - „Туризъм и икономически растеж – свързаност, дигитализация и инвестиции“, „Туризъм и сигурност – геополитически и геоикономически аспекти и „2018 Година на туризма ЕС – Китай“ – нови измерения, предизвикателства и възможности“.

Събитието е част от календара на проявите на Българското председателство на Съвета на ЕС включваше

Предложението за Държавния план – прием за учебната 2018/2019 година беше подкрепено от членовете на Постоянната комисия по заетост

855 седмокласника от областта завършват през настоящата година в училищата, предложението за държавния план-прием за учебната 2018/2019 е 40 паралелки - това стана ясно на проведеното заседание на Постоянната областна комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Заседанието председателства заместник областният управител Мария Пенева, а началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов представи пред членовете на комисията планирания прием на ученици в областта и новите паралелки. Предложени са 40 паралелки, от които преобладава делът на професионалното образование 16 към 24, по този повод коментирано беше, че областта ни има привилегията да има професии и специалности, които са търсени, както и че ограничаването на професии може да доведе до отлив на ученици към други региони. И през настоящата година се предлагат за одобрение 4 нови професии, това са „Електротехник“, „Организатор на интернет приложения" в ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, "Сътрудник социални дейности" в СУ"Максим Райкович“ - Дряново и „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“ в ПГ "Марин Попов" – Севлиево. Предложени за подкрепа са и 2 задочни форми на обучение в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово за специалностите „Стругар“ и "Работник производство на облекло".

Невена Петкова проведе среща с директори на лечебни заведения

Финансово и кадрово състояние на лечебните заведения, предизвикателства и перспективи бяха основните въпроси, които дискутира областният управител Невена Петкова с директорите на болниците в областта, директорът на РЗОК, РЗИ и НОИ. „Срещата е във време, когато се водят преговори между здравната каса и лекарския съюз, както и преди изработването на новата регионална здравна карта“ - коментира Петкова и допълни към това желанието да чуе от всеки един ръководител на здравно заведение как е изминала предходната година и какво предстои през 2018-та. Тя сподели пред участниците за проведена работна среща на своя заместник Мария Пенева със зам. – министъра на здравеопазването Жени Начева през изминалата седмица. Проблемите за всички болнични заведения са сходни, макар и в различни мащаб. Тревожно остава положението и с кадрите, особено при медицинските сестри и макар да има недостиг в това отношение по време на среща беше акцентирано върху всеотдайността, с която работят. Всички са категорични, че трябва да има поне 10 % увеличение на клиничните пътеки, както и на лимитите на лечебните заведения, за да се случи някаква положителна промяна.

Областният управител обсъди с горските инициативи за Седмицата на гората

Областният управител обсъди провеждането на Седмицата на гората през м. април на работна среща с директора на Северноцентрално държавно предприятие, на горските стопанства и Държавното ловно стопанство “Росица” – Лъгът. Невена Петкова и нейният заместник Мария Пенева коментираха мероприятията, които през настоящата година ще преминат под знакова за нашата област годишнина, а имено 80 години от създаването на ловното стопанство. „Това е хубав повод да се направи една ретроспекция и анализ на изминалите години на това стопанство, което днес е на световно ниво“ – споделиха участниците в срещата. Акцент по време на мероприятията ще бъде работата с ученици. В тази връзка се коментира и проблемът с липсата на кадри и в това направление като беше обсъдена и възможността горските предприятия да се включат в Седмицата на кариерно ориентиране „Дойдох. Видях. Избрах“, която се провежда на областно ниво.

Още статии...