РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Откриха академичната година в Технически университет – Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на тържествено откриване на академичната година на Технически университет – Габрово.

Гости на церемонията бяха и заместник областните управители Мария Пенева и Росен Цветков, заместник – кметът на община Габрово Нела Рачевиц, представители на настоятелството на университета, бивши възпитаници.

Ректорът проф. Райчо Иларионов поздрави присъстващите и подчерта значението на висшето учебно заведение за региона, както и посочи примери за добре реализирани техни възпитаници.

Областният управител Невена Петкова отправи приветствие от името на Областна администрация – Габрово и определи тържественото събитие като вълнуващ момент за всички, независимо от възраст и позиция. „В това време, когато изконните човешки ценности се променят, когато думата «предизвикателство» по-често се споменава от думата «наука» нека не забравяме, че най-сигурната инвестиция е в образованието. Казват, че «Само този, който неуморно се катери по стръмните пътеки на науката и знанието, достига до сияйните им върхове». Вие, уважаеми преподаватели, сте покорили тези върхове и сте усетили гордостта от усилието. Предайте вашия заряд, енергия и мечти на вашите студенти, за да могат да посрещат уверено предизвикателствата на бъдещето, вдъхновени от ярките постижения на миналото!“ – каза в словото си Невена Петкова и пожела на студентите успешна, емоционална и щастлива учебна година. „Нека имате смели мечти, които да постигате с лекота, да сте здрави, упорити и много енергични. Нека с лекота превръщате трудностите в победи, а целите – в реалност.“ – добави още тя.

На добър час пожела и Камелия Михова, която поздрави първокурсниците от името на всички студенти и им каза: „Вие направихте вече първата крачка като избрахте да продължат своето образование в Техническия университет, оттук нататък всичко е във вашите ръце. Приемете предизвикателствата с вдигната глава, вярвайте в собствените си сили и продължете академичните и социални традиции на родната студентска общност.“

Един отбор с отношение към природата около нас

16 чувала с боклуци почисти екипът на областния управител Невена Петкова. За поредна година Областна администрация – Габрово се включи в най-голямата доброволческа кампания „Да изчистим България заедно“. Още в ранните часове на съботния ден служителите на администрацията излязоха, за да покажат своето отношение към природата и с личния си пример да провокират повече хора да ги последват. Избраното място за почистване тази година беше точно в центъра на Габрово, най-големият парк на областния град, който е предпочитано място, както за отдих, така и за спорт. Привидно чисто място, което крие множество горски пътеки и прикрит боклук. След събраното голямо количество отпадъци от всякакъв вид, подходът до известната на всички габровци площадка със слончето, областната болница и градски парк „Баждар“ вече са значително по-чисти и приветливи.

Снимки

Бивши, настоящи Априловци, приятели и съмишленици откриха Новата учебна година в Националната Априловска гимназия

Бивши, настоящи Априловци, приятели и съмишленици откриха Новата учебна година в Националната Априловска гимназия. Гост на тържеството беше и областният управител Невена Петкова, която с вълнение сподели пред учениците, че точно преди 26 години и тя е прекрачила прага на това училище. „За мен е изключителна чест днес да бъда именно тук, в моето училище! Развълнувана съм не по-малко от вас и признавам си, завиждам ви, защото ви предстоят едни от най-хубавите години във вашия живот. Бъдете сигурни, че да си Априловец – звучи гордо. Тук и стените учат. Приемайте с шепи знанията, бъдете неуморни, изисквайте повече от себе си! Сега е вашето време!“ – каза в приветствието си към осмокласниците Невена Петкова. На зрелостниците пожела да намерят пътя към своята професионална реализация, удовлетворение, постигнати цели и сбъднати мечти. „Сигурна съм, че вие ще носите в себе си духа на нашето училище и с гордост ще разказвате за него. Ще се радвам да носите духа и на Габрово и където и да ходите по света, един ден да се завърнете в нашата област!“

Към учителите областният управител се обърна с думи на благодарност „за ценностната система, която изградихте в нас и за това, че на всеки един сте дали частица от себе си!“ и добави: „На родителите, включително и на себе си, пожелавам повече мъдрост и време за децата ни!“

Един от най-вълнуващите моменти в тържествения ритуал за началото на учебната година е клетвата на Априловеца, която звучи в първия ден, в който учениците встъпват в гимназията. Веднага след това се разнася и гласът на училищната камбана, която приканва всички да влязат по класните стаи.

На добър час през новата 2017/2018 година!

Приемете най-искрените ми поздравления за една успешна и ползотворна Нова учебна година, мили първокласници, ученици, учители и родители.

Вероятно всички ние днес си пожелаваме едно и също - годината да е изпълнена с много нови очаквания и вяра, че ще постигнем повече в нашето развитие, защото именно Вие и Вашите натрупани знания сте нашето бъдеще.

Вярвам, че енергията Ви, млади хора, е наш национален приоритет и ресурс, който трябва да бъде подкрепян и развиван, защото той е най-успешната инвестиция и сигурна гаранция за просперитет на нацията ни. Сигурно някои от вас ще кажат, че ние възрастните лесно говорим така и преминали през целия този етап не си даваме сметка за предизвикателствата, пред които се изправяте и трепетите Ви. Но все пак знайте, че всички възрастни някога сме били първо деца. А какво искат да чуят онези, които прекрачват училищния праг на 15 септември - това попитах група деца, които вкупом ми отговориха „Пожелайте ни ваканция!“. Това ме накара да се замисля, че ще е прекрасно ако успеем да превърнем училището наистина в желана територия за всички, времето отредено за учене да е прекарано пълноценно, но да е приятно, както ваканцията. Направете така, че ученето да е като детска игра, от която всички вие ще излезете образовани, грамотни млади хора. Това ще разкрие пред Вас нови хоризонти и възможности да реализирате своя потенциал. Ще ви даде възможност да бъдете пълноправни членове на обществото, към което принадлежите, да разбирате, общувате, създавате...

Уважаеми учители, убедена съм, че е изключително трудно и отговорно да водите и наставлявате нашите деца в най-важната част от житейския им път, а именно началото, когато се формират ценности, идеи, виждания, когато се гради характер. Зная, че е все по-трудно да пробудите жаждата за знания , но съм убедена, че всичко това може да го направи единствено човек с голямо сърце, пълно с любов и всеотдайност към българските ученици.

Пожелавам Ви търпение и вяра и Ви благодаря, че въпреки трудностите на нашето време, се грижите за образоваността на нашите деца.

На добър час през новата 2017/2018 година!

НЕВЕНА ПЕТКОВА

Областен управител на област Габрово

Честит професионален празник на пожарникарите!

Областният управител Невена Петкова поздрави директора и служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по повод професионалния им празник.

„На днешния светъл празник - Кръстовден, изказвам признание към всички огнеборци за всеотдайността, предаността и професионализма, с които вършат своята работа. Благодаря Ви за самоотвержеността в критични ситуации и за усилията, които полагате, за да усещат спокойствие и сигурност жителите на област Габрово.“ – се казва в поздравителния адрес до комисар Георги Русинов и неговия екип.

С чувство на уважение и респект Невена Птекова пожелава на огнеборците здраве, лично щастие и повече пожари от положителни емоции!

Още статии...