РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Пролетно благотворително изложение организира зам.областният управител Ивелина Петрова

По повод настъпването на Първа пролет заместник областният управител организира благотворително изложение на ръчно изработени изделия от социални услуги от област Габрово.

Идеята за това възникнала още по време на посещението на Ивелина Петрова в Дневния център за възрастни хора с увреждания на 1 март заедно с областния управител Иванка Баева. „Докосвайки се до предметите, които изработват хората с увреждания, разбрах, че можем да организираме подобна инициатива, с която да бъдем полезни на тях самите, защото средствата, дарени за подобни изделия, те използват за различни терапии.“ - обяснява заместник областният управител по повод предстоящата инициатива.

Участниците ще имат възможност да изложат и презентират своите предмети, с които да представят и дейността си в областта на арт-терапията. Всеки желаещ гражданин ще може да закупи тяхно произведение и така да ги подпомогне.

Изложението ще бъде в началото на м.април, а до момента заявка за участие са подали над 19 социални услуги.

Законът за защита на потребителите защитава разумния потребител, да се доверяваме на проверени търговци!

Трима човека посетиха приемната за граждани, организирана от областния управител днес по повод Световния ден на потребителите. Целта на този ден е да напомни на потребителите техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчи да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат.

В услуга на гражданите бяха адвокатите Мария Недева, Евгени Попов, Николай Миланов, инспектор от КЗП Диана Бороджиева и Тодор Джонов, управител клон Габрово в Сибанк. На срещата присъства и зам.областният управител Ивелина Петрова. Приемната имаше за цел да даде възможност на граждани да споделят проблеми, които са имали с нелоялни търговци или жалби свързани с банкови услуги. И тримата посетители изложиха проблеми от частен характер – с покупка на семена, дърва за отопление, проблеми с ВиК оператор, енергоразпределително дружество, некачествени строителни услуги. От Комисията за защита на потребителите напомниха, че Законът защитава разумния потребител затова е добре да се доверяваме на проверени продавачи. Адвокатите посъветваха винаги при констатиране на някакво несъответствие да се потърси съответната институция, но и да имаме колкото може повече информация и доказателства като касови бележки, фактури, опаковки, име на търговец и т.н. Областният управител сподели своето наблюдение, че хората не са свикнали да търсят правата си, но все пак освен тях те трябва да знаят и своите задължения.

Областният управител ще участва в семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие"

Област Габрово ще е домакин на семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие", организиран от Фондация „Асоциация Анимус” през м.март. Целта, която си поставя фондацията с това събитие е път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие. Каузата ще подкрепи и областният управител на област Габрово Иванка Баева. Тя ще вземе участие във форума и ще приветства участниците.

Съорганизатор на събитието за област Габрово е ИМКА - Габрово, локална неправителствена организация с опит в работата с уязвими групи.

Фондация „Асоциация Анимус” е неправителствена организация, която работи в подкрепа на деца и семейства в риск в това число и за справяне с насилието над жени и домашното насилие. През 2016 година Фондация „Асоциация Анимус” стартира национална инициатива за популяризиране и подобряване на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Инициативата е под патронажа на г-жа Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП.

Тази инициатива е в контекста на подписаната от Правителството на Република България Конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие и подготвяната й ратификация. Партньор на кампанията е и Европейското женско лоби с подкрепата на Фондация ОАК - Швейцария.

Част от тази инициатива ще бъде и срещата в Габрово, която се предвижда да бъде проведена на 23 март 2017 г. в сградата на ИМКА – Габрово.

Работна среща на областните управители на Габрово и Ловеч

Областните управители на област Габрово и Ловеч и техните заместници проведоха работна среща по инициатива на ръководството на Областна администрация – Габрово. Двете администрации имат изградено добро сътрудничество през годините затова и днес бяха обсъдени възможности за съвместни инициативи. Основен акцент от срещата беше и организацията по провеждане на избори за народни представители.

Заместник областният управител обсъди перспективите за развитие на читалищното дело с представители на читалища от областта

15 читалища от област Габрово участваха в среща на тема „Моето читалище“, инициирана от заместник областния управител Ивелина Петрова. Целта бе, чрез представяне на реализирани дейности и предстоящи такива, да се очертаят перспективите за развитие на читалищното дело в област Габрово.

Преди всичко заместник областният управител благодари на присъстващите, че са приели поканата да споделят своето виждане по темата. Всеки участник в срещата получи писмо от нея, в което се казва: „Поздравявам Ви за това, че сте едни от будителите на нашето съвремие, съхранявате и развивате традициите, достойно представяте област Габрово на фестивали и конкурси. Читалищната дейност си е едно истинско предизвикателство в наше време, което буди уважение към онези от Вас, които отбелязват стотици години от създаването на тяхното читалище и към онези, които въпреки всички трудности решават да учредят ново! Всичко това ни вдъхва вяра, че интересът към фолклора и традициите е жив.“.

В обръщението си към участниците в срещата Петрова подчерта, че Габрово е люлка на образованието и има богато културно – историческо наследство. „Това ни дава основание да развиваме културата, а Вие сте част от нея“ – допълни още тя. По време на срещата многократно читалищната дейност бе отъждествена със светлина. В тази връзка много от участниците споделиха мнението, че щом „читалището вечер свети – значи е свършило своята работа“. „Вие сте пазителите на светлината на всички нива“ – каза Ивелина Елмазова, учредител на най-новото читалище в Габрово, наречено „Будител“.

След представянето на всички презентации на участниците в срещата, област Габрово безспорно може да се похвали с безкрайно пъстър културен календар. И тъй като целта на срещата беше освен перспективите да се обсъдят и предизвикателствата, читалищата поставиха за пореден път и своите въпроси, които да бъдат отнесени към Министерство на културата. По този повод заместник областният управител пое ангажимент те да бъдат представени по компетентност и да съдейства за организиране на среща с представител на Министерство на културата.

Още статии...