РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Ивелина Петрова: „Нека всяка книжка отваря нов прозорец към света“

Детските книжки, получени от кампанията на Заместник областния управител, вече са при децата от SOS Детски селища – Трявна. „ Нека всяка книжка отваря нов прозорец към света“ – пожела Ивелина Петрова, която беше инициатор за събирането на книжки, по повод Международния ден на детската книга. От своя страна Областният управител Иванка Баева пожела на децата от SOS Детски селища смело да мечтаят, да учат много и да следват доброто. Малчуганите веднага избраха по една книжка от получените, която им направи най-голяма впечатление. Те благодариха за жеста и отбелязаха, че с най-голямо желание ще четат от тях.

Директорът на селището запозна ръководството на Областната администрация с дейностите, които осъществяват. Показа как изглежда къща за настаняване в Детското селище и обясни, че израствайки децата там, получават стандарт, към който се стремят и в последствие, а техните ръководители ги насочват, за да го постигнат и всеки ден си говорят, че най-важното за това да се случи е образованието.

Благодарим на всички, които се включиха днес в Пролетното благотворително изложение

Габровци доказаха, че имат големи сърца, а прочутата им пестеливост е само в габровските шеги. По този повод Заместник областният управител Ивелина Петрова изказва огромна благодарност към всички, които се включиха днес в Пролетното благотворително изложение - както на потребителите на социални услуги от Област Габрово, така и на хората, които полагат ежедневни грижи за тях.  „Днешната инициатива показа, че всички ние имаме големи сърца, милеещи за благото на  човек в неравностойно положение. Нека този 3 април не бъде само един ден в годината. Семената на доброто се сеят ежедневно с личния пример, който даваме. Правете добро и ще получите добро!" - сподели още Ивелина Петрова.

Деца, възрастни, бизнесмени се докоснаха до красотата, сътворена от потребителите на социални услуги. Точно по обед, площадът в Габрово се  изпълни с пъстри цветове и усмивки. Ръчно изработени великденски декорации; необикновени картини върху ламинатни плоскости, изпъстрени с декупажна техника; дърво, но не съвсем, а изрисувано с пейзажи; плетени възглавници; терлици; кошнички за яйца; вази от бутилки; шалове и бижута - всичко това е резултат от арт-терапията на хората, които ги изработват. Днес те бяха истински щастливи, защото много хора видяха на какво са способни и как да си различен е нещо, което носи красота. Изложението освен благотворително се превърна и в социално събитие, получиха се нови запознанства, уговорки за обмяна на опит, съвместни други инициативи. Именно това беше целта, която искахме да покажем с тази инициатива, че тези хора ги има около нас и носят скрития потенциал на сътворението в тях.

Снимки от инициативата може да намерите тук

Честит рожден ден на Дома на хумора и сатирата!

Ръководството на Областната администрация поздрави директора и екипа на музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово по случай 45-годишнината от създаването му. Областният управител благодари за всеотдайността на всички, които през тези години са го утвърдили като визитка на Габрово. „Вярвам, че най-веселото място на планетата ни ще продължи да се развива и да носи радост и веселие на своите посетители от близо и далеч. И нека не забравяме, че смехът освен здраве е и социално събитие. Ето защо Ви пожелавам по габровски да лекувате всеки със смях и да носите щастие на Вашите гости и приятели“ – се казва още в поздравителния адрес до културната институцията. Иванка Баева и Ивелина Петрова разгледаха и изложбата „Фабрика за хумор и сатира“, която проследява историята на Дома на хумора - от идеята за неговото създаване до реализирането му .

Заместник областният управител Ивелина Петрова беше гост на откриването на иницативата „Лесовъд за един ден“

Заместник областният управител Ивелина Петрова беше гост на откриването на иницативата „Лесовъд за един ден“, която се организира за поредна година съвместно от СЦДП Габрово, ДГС „Габрово“, ПП „Българка“ и РДГ Велико Търново.

Музика, танци и много образователни игри изпълниха парк Маркотея в Габрово. С това се сложи символично началото на Седмицата на гората, която се чества още от 1925 година. „Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине най-голямото събитие в горския сектор. С тези думи се обърна и заместник областният управител към децата и всички гости на събитието, и още – да пазят, уважават и обичат гората. Ивелина Петрова призова децата да прекарват все повече време на открито, опознавайки природата и допълни: „Сигурна съм, че днешният ден за вас, мили деца, ще бъде едно истинско приключение, което ще ви помогне да опознаете още по-добре горските екосистеми и лесовъдската професия. Желая ви днес да усетите силата и магията на гората!"

По време на инициативата горски служители демонстрираха дейности по опазване и грижа за природата. Децата чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди научиха повече за тяхната професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

„Лесовъд за един ден“ е инициатива на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите.

Стартира изпълнението на проект „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане“ с бенефициент Агенцията за социално подпомагане

В началото на месец февруари 2017 г. Агенция за социално подпомагане (АСП) стартира изпълнението на проект „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане“ по Оперативно програма „Развитие на човешките ресурси „2014-2020 г. финансиран съгласно договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с регистрационен номер BG05M9ОP001-3.006.

За постигане на целите на проекта АСП ще си сътрудничи с всички 265 общини. В рамките на дейностите вече са наети 56 областни координатора в подкрепа на политиката по деинституционализация за деца и възрастни хора. Предстои обособяване на 28 областни мобилни екипи за индивидуална работа на място с уязвими групи в трудно достъпни места, наемане на 10 експерти по социална работа с денонощен режим на работа ситуирани към две пилотни дирекции „Социално подпомагане“ - София и Бургас, които ще реализират нов модел за закрила на деца и възрастни в специфични кризисни ситуации. Ще бъдат изготвени проучвания и последващи анализи в сферата на социалното включване за подкрепа на общинските стратегии за развитие на социалните услуги, като така ще се оцени ефективността и ефикасността на областните стратегии за развитие на социалните услуги.

Целите и очакваните резултати след приключване на проекта са да се подобри качеството на работа на АСП и подкрепящите администрации. Дейностите ще допринесат за по-добра политика в сферата на социалните услуги и ще стимулират развитието на персонала работещ в социалната сфера. Проектът трябва да бъде изпълнен до края на 2019 г. Областното координиращо звено за Област Габрово по Проекта е позиционирано в Регионална дирекция за социално подпомагане Габрово и се представлява от двама областни координатори.

Към момента работи Галя Петрова. Предстои назначаването на втори координатор.


Проект №BG05М9ОР001-3.006-0001 „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Още статии...