РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Честит празник на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово

Ръководството на Областна администрация уважи празника на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово. Иванка Баева и Ивелина Петрова поднесоха поздравления на ръководството и учениците. В обръщението си по повод 54 – та годишнина от основаването на гимназията Баева пожела на преподавателския колектив здраве, търпение и всеотдайност в работата, а на учениците – последователи на своя патрон Пенчо Семов – да запазят своя дух и любов към всичко, което правят и с труд и постоянство да успяват да реализират мечтите и целите си. Малко по-късно областният и заместник областният управител се включиха в благотворителен търг, в края на който бе събрана сумата 556,00 лв. Организатори са Ученическа компания ЕКСЕКСПРЕС от проект АФЛАТИЙН, който се занимава с повишаване знанията и компетенциите на учениците по финансова и социална грамотност.

Събраните средства днес ще поставят началото на благотворителен фонд за деца в неравностойно положение.

Габрово домакинства информационна среща за иновативни програми и решения

Представители на Министерството на икономиката проведоха работна среща, по време на която да информират регионални образователни и бизнес общности за напредъка по изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020.

Това са регулярни срещи в цялата страна, на които се представя напредъка по изпълнение на стратегията, насоките за интелигентна специализация и свързаната с тях научна инфраструктура и Стратегия за научни изследвания. Областният управител приветства участниците в информационния ден и сподели, че е добре да познаваме новостите за внедряване на иновативни програми и решения, които са от изключително значение за развитието на икономиката по региони и на национално ниво. Баева изрази увереност, че новостите от тази среща ще обогатят познанията на всички присъстващи и ще могат да ги приложат на практика.

По време на срещата бяха представени и резултатите по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“, регионални анализи за планиране, резултатите по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“ и възможностите на програма „Хоризонт 2020“ за регионални власти и бизнес структури.

Необходима е задължителна работа по мотивация и личностно развитие за деца и младежи - като това не може да се случва само в училище, важна е подкрепата и на родителите

Добри практики в дуалното обучение в област Габрово има. Нужно е повече ученическо и младежко участие в социалния живот. Необходима е задължителна работа по мотивация и личностно развитие за деца и младежи - като това не може да се случва само в училище, важна е подкрепата и на родителите. Това дискутираха членовете на Областния съвет по образование, наука, младежки дейности, култура и спорт, който се проведе днес под председателството на заместник областния управител Ивелина Петрова. Според нея дейността му не трябва да се ограничава само до обсъждане на стратегически документи, които безспорно задават рамка на работата, но и да се дискутират теми, които са актуални и важни за региона. Ето защо, днешното заседание беше насочено към развитието на професионалното образование и дуално обучение в област Габрово, както и към добри примери за това как една културна институция в лицето на музей „Дом на хумора и сатирата“ работи с деца и родители.

Що е то дуална система на обучение и какви са предимствата и недостатъците за учениците и фирмите, обясниха от РУО- Габрово. Отново бяха представени добри практики в гимназиите ПТГ „Д-р Никола Василиади“ - Габрово и ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево. Коментирани бяха намеренията на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново и подкрепата за това дуалното обучение да се случи и там. Въпреки това остават много въпроси, които търсят все още отговори като: Има ли активно присъствие на работодатели във всяка професионална гимназия? Отговаря ли материално-техническата база на съвременните изисквания в необходимата степен? Достатъчно резултатно ли е практическото обучение? Изпреварващо или изоставащо? Достатъчно ли е по време? Обучават ли се учителите по професионална подготовка на нови техники и технологии в реални производствени условия? Има ли възможност за това?Защо реализацията не е достатъчно добра? Къде грешим? И не на последно място къде е ролята на родителите в този процес – от мотивацията на своите деца до подкрепата.

Оказа се, работата с тийнейджъри и студенти с фокус върху конкретни занимания е приоритет и на Дома на хумора и сатирата, това сподели директорът Маргарита Доровска, която беше поканена да представи визията за развитие на културната институция – една от визитните картички на област Габрово. Тя акцентира върху бъдещи инициативи, насочени отново към деца и младежи и сподели какви са ползите от това.

По време на заседанието заместник областният управител информира членовете на съвета за инициатива, свързана със спорта и насочена към младежите. Става въпрос за изграждане на международна спортна школа в областта. Това стана ясно след визитата на Гросмайстор Веселин Топалов в Габрово, който направи открит урок с деца и беше в града по покана на областния управител Иванка Баева.

Ивелина Петрова се срещна с директора на Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново

Заместник областният управител Ивелина Петрова се срещна с директора на Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново Людмила Асенова. Срещата е инициирана от зам.областния управител на Габрово и е по повод развитието на дуалното обучение в областта.

Въпросът за разкриване на професионални паралелки в икономическата гимназия беше дискутиран още през февруари по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, когато бе одобрено предложението за държавния план – прием за учебната 2017/2018 година. Още тогава директорът Людмила Асенова мотивира желанието си да има разкрити две нови паралелки, ориентирани към бизнеса в община Дряново. Днес отново беше обсъдена необходимостта от професионални кадри, които да отговарят на нуждите на фирмите в общината. Безспорен факт е демографската криза, пред която е изправена не само община Дряново, а и регионът ни, но всички заинтересовани страни трябва да намерят пресечна точка и да съдействат дуалното обучение да се случи и там – категорична е Ивелина Петрова, която заявява, че е отворена за следващи срещи и вярва, че решение ще се намери, за да се развива Област Габрово.

Кампанията за превенция употребата на наркотици продължава със срещи с родители

Измина още една среща с млади хора - среща, в която открито говорим, коментираме, питаме за онези забранените неща, които са навсякъде около нас. Днес в Дряновската гимназия „Рачо Стоянов“ областният управител Иванка Баева се срещна с ученици от различни класове, а поводът беше кампанията за превенция употребата на наркотици. Тя сподели пред тях, че данните от статистиката за младежи, употребяващи наркотични вещества е стряскаща. Имено това я е провокирало да започне подобни срещи, които не са просто лекции, а предаване на опит. Баева коментира още, че вече са минали срещи в училища от цялата област и за радост има резултат. „Стартирайки кампанията смятахме, че ще е добре ако успеем да накараме поне няколко деца да се замислят за този проблем, днес след всички тези среща виждам истинската полза – хубаво е, че успяваме да достигнем до все повече млади хора, които са имали досег с наркотици“ – сподели инициаторът на кампанията Иванка Баева.

Както всеки път учениците разговаряха открито със Светла Иванова, живяла до преди 6 месеца в паралелния свят на дрогата. Освен за модерните наркотици, които причиняват изключително поражение върху мозъка на децата, този път бяха коментирани и много други зависимости – алкохол, цигари, интернет, мания за отслабване, довеждаща до анорексия. „Всичко това те прави роб“ – каза Светла и допълни, че спасението е в истинското осъзнаване, което започва с това да си дадем сметка, че има някакво коренче на тревожност, проблем, които трябва да се идентифицира, за да не се стига до крайности.

Всяка среща от проведените такива в четирите общини завършва с индивидуални разговори. Това е смисълът на кампанията - да може да говориш с човек, завърнал се от „другия“ свят, който да те накара да видиш, че животът е прекрасен.

Оттук нататък срещите няма да са така масови, обясни след края на разговора областният управител Иванка Баева и допълни, че всеки, който иска може да потърси нея или самата Светла Иванова. Това, което предстои е среща с родители, която ще бъде на 16 май 2017 г. от 17:30 часа в заседателната зала на Областната администрация. Целта е те да разберат кой и защо се среща с техните деца и има ли смисъл от всичко това.

Още статии...