РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

На 3 април от 11ч. площад „Възраждане“ се превръща в Пролетно изложение на ръчно изработени предмети

Потребители на социални услуги от област Габрово ще представят своите ръчно изработени предмети по време на Пролетното благотворително изложение, организирано от Заместник областния управител Ивелина Петрова. По този начин всеки един ще може да се докосне до дейността на тези хора, резултат от арт-терапията им.

Участниците в изложението са повече от 20 представители на социални услуги като Дневни центрове за деца и възрастни, Център за социална рехабилитация и интеграция за деца, Център за обществена подкрепа „ИМКА”, Център за настаняване от семеен тип, Дом за стари хора и др. Посетителите ще могат да дарят благотворително за прекрасните предмети, някои от които са истински произведения на изкуството, а събраните средства всяка организация ще използва за своето развитие.

Свещолеене, плетени изделия, декупаж, картини, сувенири, кутии за бижута, картички – всичко това и още много други предмети ще бъдат изложени на пл. „Възраждане“ на 3 април 2017 г. от 11:00 часа.

Очакваме Ви да подкрепите инициативата и да се насладите на красотата, сътворена от потребителите на социални услуги от област Габрово.

12 работни места в област Габрово ще бъдат разкрити по регионалната програма за заетост и обучение

В област Габрово ще бъдат разкрити 12 работни места по регионалната програма за заетост. Размерът на определените средства за финансиране на програмата за областта ни е 30 715 лева. Това стана ясно днес по време на проведеното заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, под председателството на Заместник областния управител Ивелина Петрова. Преди обсъждането на програмата, Заместник областният управител сподели пред членовете на комисията за участието си с експерт от Областната администрация в среща, проведена в Министерството на труда и социалната политика. Целта е била да се обсъди реализацията на регионалните програми за заетост, стартирали през 2016г. и разработването на регионални програми за заетост през 2017г. Дискутирани са били и предложенията за изменение и допълнение в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, във връзка с реда, по който комисиите по заетостта ще набират, обработват и предоставят информация за потребностите на работодателите от работна сила в съответната област. Тези предложения, по думите на Заместник областния управител и председател на Постоянната комисия по заетост, са срещнали сериозен отпор от страна на всички представители на областни администрации.

Съгласно дневния ред на днешното заседание беше представен проектът на регионалната програма за заетост и обучение на област Габрово – 2017 г. Тя е част от Националния план за действие по заетостта за 2017 година. Реализирането й на територията на Габровска област ще създаде условия за повишаване показателите на местния пазар на труда, както и намаляване на безработицата и осигуряване на трудова заетост на безработни лица от уязвимите групи. Целева група на програмата са: безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст, също безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности и безработни с ниско образование. Програмата е насочена и към продължително безработни лица.

Съгласно заявките на общините от областта, размерът на финансовите средства по програмата възлизат на стойност 30 623,96 лв. Община Габрово заявява 3 работни места на пълен работен ден, Община Севлиево - 1 на пълен работен ден, 1 на 6-часов работен ден, Община Дряново - 5 на 4-часов работен ден, Община Трявна - 1 на 6-часов работен ден, 1 на 4-часов работен ден.

Работните позиции в проектите на общините са за почистване и поддържане на зелени площи за широко обществено ползване, ремонтиране, освежаване и поддържане на детски и спортни площадки и стадиони, поддържане на районите около учебните заведения, дейности по почистване на пътища и др.

Така приетите предложения от Постоянната комисия по заетост днес, ще бъдат изпратени за утвърждаване от Министерството на труда и социалната политика.

Реализацията на регионалната програма за заетост ще започне на 01 май и ще продължи до 02 ноември 2017 година.

Второ издание на Националната кампания „Великден за всеки“, под патронажа на омбудсмана на Република България

alt

Второто издание на Националната кампания „Великден за всеки“, която се организира под патронажа на омбудсмана на Република България вече стартира. Всеки може да прояви своята съпричастност към тези, които имат най-голяма нужда да посрещнат достойно големия християнски празник – Великден. При първото издание на кампанията бяха събрани 1 милион лева в пари и хранителни продукти, които бяха раздадени на 33 000 пенсионери.

И през настоящата година ще се набират, както парични средства, така и хранителни продукти, които заедно с доброволци ще бъдат раздадени в седмицата преди Великден на възрастните хора.

Парите ще бъдат предоставени под формата на ваучери за храна, всеки от които на стойност по 20 лева. С тях притежателите им ще могат да пазаруват в магазините, които ще бъдат обявени на сайта на омбудсмана.

Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени ни от НОИ. С тях ще бъдат подпомогнати онези пенсионери, чиято пенсия е над минимума от 314 лева и по тази причина няма да получат надбавка от 40 лева, която правителството отпуска за празника.

Кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ набира средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст (БЧК).

IBAN: BG53UNCR70001522802795

Банков код: UNCRBGS

Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

На стационарен номер 0900 5 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК – www.redcross.bg

На Интернет платформата AMMADO – https://www.ammado.com/nonprofit/bulgarianredcross/statement

Безплатно обучение за придобиване на начални компютърни умения за регистрирани потребители на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово

За поредна година Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово организира безплатно обучение за придобиване на начални компютърни умения за регистрирани потребители на библиотеката. Поради големия интерес към обученията от началото на месец април 2017 г. курсовете ще продължат в обучителния център на РБ „Априлов – Палаузов“.

В рамките на три дни пожелалите да се възползват ще придобият основни умения за работа с операционна система, текстообработваща програма, ползване на електронна поща, както и за търсене на информация в Интернет.

Обучението ще се проведе на 4, 5 и 6 април 2017 от 9.30 до 12.30 ч. в обучителния център, оборудван с компютърна и периферна техника, предоставена по Програма „Глоб@лни библиотеки - България". Желаещите да се включат в него или в предстоящите до края на календарната година обучения могат да се запишат на място, в информационния център – пл. Възраждане № 23, като единственото изискване е да са регистрирани читатели на библиотеката.

Обученията за граждани са сред традиционните инициативи на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, които се радват на голям интерес. Тази образователна услуга библиотеката предлага като възможност за възрастните хора да преодолеят психологическата бариера от новите компютърни технологии и да продължат активния си социален живот, ползвайки съвременните средства за комуникации и търсене на информация.

Обучението се провежда в съответствие с целите на Програма “Глоб@лни библиотеки - България” – превръщането на библиотеките в съвременни информационни центрове, място за учене през целия живот и приобщаване на хората от всички възрасти към глобалното информационно общество.

Областният управител и експерти от Областната администрация участваха в семинар „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“

Областният управител Иванка Баева и експерти „Регионално развитие“ от Областната администрация участваха в семинар „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие.

По време на откриване на форума Баева сподели, че домашното насилие е сериозен проблем, който често пъти бива пренебрегван, заради това, че никой не би искал да говори за това, а и темата е достатъчно сериозна и болезнена за жертвите. Още по-сериозен и притеснителен е фактът, че според статистиката за 2015 г. всяка 4-та българка е била жертва на някакъв вид насилие. Областният управител приветства идеята за провеждане на подобен семинар, тъй като счита, че за този проблем трябва да се говори, да се споделя различен опит, за да разберат онези деца, жени и мъже, че не са сами и могат да получат подкрепа. Баева подчерта, че всички ние трябва да сме бдителни за хората около нас. Да се научим да разпознаваме симптомите, да бъдем инициативни и да подадем ръка на някой, който може да се окаже наш колега, приятел, близък. „Крачката е малка, но е много трудно да се направи и аз осъзнавам това. Необходимо е не само да говорим, да разкриваме центрове за подкрепа, но е важно да се работи и на едно друго ниво, каквото е самоосъзнаването.“ – допълни още областният управител в приветствието си и пожела успех на днешния форум.

Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус“ представи Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие, успешни практики в координираните действия за подкрепа на пострадали от домашно насилие в област Габрово. Във втората част от семинара е включен панел „Трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество“ и „Услуги за подкрепа на лица пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители“.

Семинарът се организира от Фондация „Асоциация Анимус”, съорганизатор за област Габрово е ИМКА - Габрово, локална неправителствена организация с опит в работата с уязвими групи.

Инициативата е под патронажа на г-жа Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП и е в контекста на подписаната от Правителството на Република България Конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие и подготвяната й ратификация. Партньор на кампанията е и Европейското женско лоби с подкрепата на Фондация ОАК - Швейцария.

Още статии...