РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки, това е равносметката от проведената кампания, инициирана от областния управител Иванка Баева. Всяко училище само организира, осъществи и популяризира свои добри практики и дейности, във връзка с утвърждаване на доброто и справяне с агресията и насилието. Проведоха се беседи, интерактивни игри - за трениране социални умения за добро и толерантно общуване, презентации, четоха се приказки с поуки и в основата на всичко това само една думичка – добро! Да засадиш цвете, да подадеш приятелска ръка, да почистиш около теб за доброто на природата и всички живи същества, да изработиш и получиш „Златен медал на доброто“, с който да се прибереш вкъщи – „все дребни неща, които ни направиха малко по-добри“ – споделиха ученици, участници в инициативата. А за финал на седмицата на доброто и за едно начало на различния поглед върху света се погрижиха в ИМКА – Габрово, където ученици, доброволци, учители, педагогически съветници с интерес наблюдаваха презентации на добри практики за работа с децата, които се прилагат на територията на нашата област. Сред тях бяха представени интерактивни методи, тренинги и ролеви игри, за да може децата да се учат да бъдат толерантни към останалите, да развиват умения за общуване и разбиране на другите, и справяне с конфликти. Разиграха се различни ситуации, при които децата трябваше да помислят как сами да разрешат възникнал проблем.

„И всички тези мероприятия бяха инициирани, защото сигурността на децата е сред основните задачи на нас като родители, на учителите, с които нашите деца прекарват по-голямата час от деня, на самите ученици, които трябва да знаят, че каквото провокират в своите връстници – това ще получат от тях. Да не забравяме, че училището трябва да бъде място, където те да учат, да се забавляват и да се развиват. Целта е всяко едно дете да се чувства в безопасност, приемано, ценено и разбирано.“ – споделиха още инициаторите на кампанията „Да! - На доброто! Не! - На насилието!“

Областният управител Иванка Баева наблюдава пълномащабно оперативно - тактическо учение на тема "Ликвидиране на последствията от възникнала бедствена ситуация на територията на община Габрово в резултат на земетресение"

Областният управител Иванка Баева наблюдава пълномащабно оперативно - тактическо учение на тема "Ликвидиране на последствията от възникнала бедствена ситуация на територията на община Габрово в резултат на земетресение", организирано от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Габрово. На учението присъства Добромир Тонков от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, директорите на дирекциите Велико Търново, Плевен, Ловеч.

В учението взеха участие представители от всички основни съставни части на Единната спасителна система от областта - Областна дирекция на МВР - Габрово, Регионална дирекция ПБЗН - Габрово, Център за спешна медицинска помощ - Габрово и Български червен кръст, както и доброволните формирования на Община Габрово и Община Севлиево.

Действията се проведоха на територията на Пречиствателна станция за отпадни води – Габрово, където беше демонстрирано ликвидиране на химическа авария, издирване и спасяване на затрупани хора в разрушена сграда и неутрализиране на извършители на криминални престъпления по време на бедствие. Демонстрирано беше как се справят специализираните екипи със спасяване на пострадали в затиснат автомобил - разрязване на предното стъкло и вратите и оказване на първа помощ на пострадалите. Втората част от дейностите се проведоха на територията на язовир "Синкевица" - гр. Габрово, където бяха показани действия по спасяване на хора от залята къща, изграждане на защитна дига на брега на водоем, издирване на изчезнал рибар от водолазен екип и накрая контролирано изпускане на вода от язовир до безопасно ниво, посредством помпи с голям капацитет.

Снимки от учението може да разгледате тук

Проведе се работна среща за обсъждане програмата за шипченските тържества

Областният управител Иванка Баева ръководи заседание на Инициативния комитет, свързан с Националното честване „Шипченска епопея“. В него участие взеха представители на институции, ангажирани с организирането на различните мероприятия, посветени на 140-та годишнина от Шипченската епопея. Баева представи проекта на програмата като обърна внимание на акцентите за седмицата 21-26 август. „Събитие от такъв характер, заслужава богата програма“, сподели областният управител и допълни, че целта е да има за всеки посетител – деца и възрастни, нещо интересно, в което да се включат. В настоящото събитие ще се включат организации от цялата страна, предвижда се и международно участие. Предстои проектът на програмата за тържествата да бъде изпратена на Президента на Република България г-н Румен Радев, под чийто патронаж се провежда честването.

Конкурс за стипендии за студенти от ромски произход в 16 държави от Централна и Източна Европа

Всяка година Ромският образователен фонд обявява открит конкурс за стипендии за студенти от ромски произход в 16 държави от Централна и Източна Европа. В България, Ромски Образователен Фонд предоставя академична стипендия на над 250 ромски студенти годишно, които се обучават в бакалавърска, магистърска или докторска програма в акредитирани български университети.

За академичната 2017-2018 година конкурсът за стипендии бе обявен на 10 април 2017 г. с краен срок за кандидатстване 11 май 2017 г.

Ромският образователен фонд е фондация със седалище Будапеща, Унгария, чиято основна цел е да спомага за намаляването на огромната разлика в образованието чрез политики и програми, които подпомагат качественото образование на ромите, включително десегрегацията на образователната система. Основен приоритет на Ромския Образователен Фонд е да подпомага изработването и осъществяването на образователни политики, които допринасят за включването на ромите в образователната система.

Допълнителна информация може да получите на следната интернет страница: http://www.romaeducationfund.hu/kak-da-kandidatstvate-za-stipendiva-0

Адрес:

гр. София 1000, ул. Солунска 56

Офис - Институт „Отворено общество"

тел. +359 2 930 66 25

e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

www.romaeducationfund.org

Областният управител инициира среща с народните представители от габровски регион и кметовете от общините – отзоваха се Кирил Добрев и заместник - кмет от община Дряново

Ръководството на Областната администрация разговаря с народния представител Кирил Добрев и заместник кметът от община Дряново Деница Вачкова по проблеми и приоритети на общините от областта. Срещата се състоя по инициатива на областния управител Иванка Баева, и на нея бяха поканени всички народни представители от региона в 44 Народно събрание и кметовете на четирите общини от региона. „Без значение кой депутат от коя политическа сила е, щом е избран от нашия регион, считам че трябва заедно да работим за област Габрово. Местна, регионална и държавна власт трябва да си сътрудничат, за да има реални резултати за хората“ – заяви Баева. По време на срещата бяха коментирани въпроси свързани със завършването на проекта за тунел под връх Шипка, водоснабдяването на община Севлиево, затлачени речни корита, искания към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, туризъм, образование. „Поканата към местната власт беше, за да може самите кметове да изложат пред всички депутати свои проблеми, за които заедно да потърсят решение.“ – обясни още веднъж Баева. Единственият представител от тях беше заместник – кметът на община Дряново, която разговаря с Кирил Добрев за проблеми с инфраструктурата. От своя страна депутатът от „БСП за България“ заяви, че ще работи за хората от региона, обърна внимание върху развитието на туризма, който според него трябва да бъде обща кауза на четирите общини. По този повод Добрев сподели и една своя идея в областния център да бъде изградена платформа с макети на туристическите забележителности от цялата област. Апелира и за слагане на т.нар. легнал полицай на пешеходната пътека пред селището за слепи хора на главен път Габрово – Велико Търново в района на Дряново. По казуса с водоснабдяването на Севлиево изрази увереност, че ще бъде направено необходимото за облекчаване на ситуацията.

Още статии...