РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител присъства на форума "16+1"

Областният управител Невена Петкова и старши експертът „Регионално развитие“ в Областната администрация Михаела Стоянова присъстваха на бизнес форум, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се проведе тази събота София. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства. Между България и Китай бяха подписани десет двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество в сферите на: енергетика, малки и средни предприятия, наука и технологии, земеделие. Рамково споразумение беше подписано и за сътрудничество при реализиране на тунела под връх Шипка, АМ „Хемус“, АМ „Черно море“, АМ „Русе-Велико Търново“, скоростен път „Видин – Ботевград“ и други приоритетни за страната ни обекти.

В рамките на инициативата, която се проведе в София, беше договорено и създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. С това се цели съвместните проекти за сътрудничество да получат много по-силен напредък, а китайските предприемачи да имат по-голям стимул за инвестиране както в страната, така и в другите европейски държави. Бъдещият център трябва да подпомога навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не стига до наказателни процедури и провалени сделки.

В Габрово се проведе семинар за пътищата и мерките за повишаване на уменията на възрастните

Двудневен семинар за повишаване уменията на възрастните се провеждат в Габрово. Той е част от национален консултативен процес, който се провежда в България по отношение изпълнението на Препоръката на Съвета от 19 декември 2016 г. относно повишаване на уменията на възрастните.

Семинарът откри областният управител на област Габрово Невена Петкова, която е и областен координатор за учене през целия живот. Приветствие отправи и Георги Маринов – началник на Регионалното управление на образованието и заместник-областен координатор. „Ученето не е процес, който завършва с получаване на диплом. То е инвестиция, която продължава през целия живот.“ – с тези думи Невена Петкова даде началото на регионалната конференция и допълни, че темпът на иновации, технологични трансформации, дигитализация и глобализация налага всички да имат стремеж към повишаване на личните умения, налага и преквалификация за мнозина. Според нея ученето през целия живот има решаващо значение за справянето с предизвикателствата на глобализацията. „Още повече, че неблагоприятната демографска ситуация в Бългаия налага хората на по-зляла възраст да бъдат все по- адаптивни и да се включват активно в различни сфери на дейност“ – каза още областният управител.

Водещият на семинара Валентина Дейкова счита, че семинарът ще обедини усилията на националния координатор за учене на възрастни и Областната координационна група за учене през целия живот в Габрово, пилотирана като координационен механизъм през предходния период от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни в България. Членовете на екипа на националния координатор за учене на възрастни представиха основните акценти от Препоръката на Съвета относно повишаване на уменията на възрастните. Външни консултанти по статистика на образованието направиха оценка на състоянието на сектора за учене на възрастни, а по време на дискусията участнити в семинара обсъждаха пътищата и мерките за повишаване на уменията на възрастните: индивидуално оценяване на уменията, гъвкави пътеки и валидиране.

Като част от календара на Националното звено за подкрепа (НЗП) на Електронна платформа за учене на възрастни в Европа - EPALE в България за 2018 година се състоя и семинар за придобиване на умения за създаване на онлайн съдържание. Участие в него взеха представители на НЗП, на областните администрации от Габровска, Ловешка и Русенска области, както и на регионалните управления на образованието. Директори и преподаватели от професионални гимназии, които са активни участници в ежегодните Национални дни за учене през целия живот, ще се запознаят с възможностите на EPALE за споделяне на добри практики и опит. Обучението включваше представяне на съдържателните и функционални възможности на Платформата с акцент върху намирането на партньори за съвместни проекти. Представени бяха подходите за разказване на истории, особеностите на онлайн писането, елементите на добрите истории, вкл. чрез провеждане на практически занимания.

Осветиха камбаните на новия храм в Габрово

Десетки граждани изпълниха пространството около новостроящия се храм „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в габровския квартал Младост. Пред погледа на всички тях Габровското архиерейско наместничество тържествено освети новите четири камбани, които от утре ще огласят квартала. На церемонията присъстваха още областният управител Невена Петкова, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, дарители, представители на строителите и др. Към всички присъстващи отец Руслан отправи своята благодсарност и сподели, че това е знак за това, че този храм има своето отношение и място в живота на града ни. Благодари на всички дарители допринесли за това дело и особено на Лайънс клуб - Габрово. „Църковната камбана е гласът на Бога тук на земята, затова и са толкова важни в богослужебния живот на църквата. – каза още архиерейският наместник и допълни: „Мнозина казват, че храмът още не е готов, няма да има богослужение, защо трябва да бият камбаните? Богослужението обаче става не само вътре в храма, то е среща, която ние правим с Бог в нашите сърца. Така че богослужението започва тук от днешния ден с тези камбани, които сутрин и вечер ще ни напомнят, че много скоро тук ще бъде готов Храмът.“ Отецът призова по-често да се вслушваме в гласа на камбаните, по – често да се вглеждаме в себе си, да ни зъвръщат към онова място в душите ни, където стои Бог. „На прага сме да успеем да завършим храма. Вярвам, че наистина с Божията помощ ще съумеем да го направим. Нека Бог да ни пази и зове към себе си. Да пази града ни, този квартал, децата ни и да ни води“ – допълни още той.

Първата копка на храма „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ беше направена през 2010 година от Великотърновския митрополит Григорий. След известно прекъсване строежът на църквата беше възобновен през 2016 година. За довръшване на строителните дейности, през 2017-та година Правителството отпусна 180 000 лв. Община Габрово също подкрепя усилията за довършване на новия храм и организира различни инициативи и събития чрез габровска общественост, за да може всички да бъдат съпричастни.

Областната комисия „Военни паметници“ проведе заседание

Областната комисия „Военни паметници“ проведе заседание под председателството на областния управител Невена Петкова. Представена беше информация за финансовото и материално осигуряване на мероприятията и ремонтите на военни паметници по програмата за честване на 100-годишнината от Първата световна война през 2018 г. Членовете на Комисията, които са и представители на общините от област Габрово направиха предложения за ремонт на паметници и през 2019 година. След направен оглед община Габрово предлага рехабилитация на Паметника на загиналите за Родината, който се намира в кв. Шумели. За Дряново се заявяват два паметника в с. Скалско и в с. Соколово. За община Трявна заявката за възстановяване е направена за две паметни плочи в с.Фъревци и в с. Белица. По време на заседанието Комисията разгледа и одобри предварителен идеен проект за новоизграждане на военен паметник в с. Руня. Предложението беше направено от председателя на НЧ „Селянин 1902“ Румен Атанасов, който е един от инициаторите на идея. Пред Комисията той сподели, че това е израз на признание и прослава, а в бъдеще казва Атанасов „ще може да да възпитаваме младите поколения в дух на родолюбие и за защита на българското“.

Главен комисар Николай Николов беше на посещение в Габрово

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов беше на изненадващо посещение в Габрово, по време на което проведе среща с областния управител Невена Петкова и кмета на община Габрово Таня Христова заедно с комисар Георги Русинов, директор  на РДПБЗН – Габрово. Коментирана беше тежката метеорологична обстановка в страната, както и ситуацията в региона. Докладвано беше, че към момента обстановката в габровска област е спокойна, няма постъпили сигнали за наводнения и критични ситуации. Въпреки това по разпореждане на Главния комисар целият състав на пожарната служба в страната, включително и свободният от дежурство, е в готовност да реагира ако има нужда. Областният управител сподели, че координацията с всички кметове е на добро ниво. Говорено беше за превантивната дейност от общините, за изградените подпорни страни, за областния план за защита при бедствия, доброволните формирования, оценка на риска на ситуацитята.

По данни на НИМХ – БАН утре облачността над страната ще е значителна, на много места ще има валежи от дъжд, но вече ще са с по-малки количества. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевична дейност. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Остава сравнително хладно с максимални температури между 20° и 25°.

През почивните дни въздушната маса ще се задържи неустойчива. Вече ще има и разкъсвания на облачността, но ще има и превалявания, временно интензивни, а и на места с гръмотевици. Вероятността за значителни валежи в по-голямата част от страната вече намалява, но в събота в отделни райони в Северна България тя остава повишена. Вятърът от запад-северозапад ще се усили - ще бъде предимно умерен, в северозападните райони и временно до силен. Температурите слабо ще се повишат. В понеделник над по-голямата част от страната облачността ще се разкъса, временно до предимно слънчево. Около и след обяд отново ще има по-значителни временни увеличения на облачността. В отделни, главно планински райони, ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. От север ще проникне малко по-хладен въздух.

Още статии...