РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Три публични събития ще бъдат проведени в област Габрово по повод Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Три публични събития ще бъдат проведени в област Габрово по повод десетата годишнина от членството на България в ЕС и приоритетите на Българското председателство в Съвета на ЕС. Това стана ясно по време на обучение на представители на Областните администрации, в което участие взе областният управител Невена Петкова. Събитията, които трябва да бъдат организирани извън областният център, ще са от два панела – в първия ще бъдат представени мултимедийни презентации, а вторият ще е част от съпътстваща програма – фотоконкурс, изложба и други .

По време на обучението, във връзка с изпълнението на дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г., министър Лиляна Павлова представи ключовите послания на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. В срещата участваха още заместник-министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Моника Панайотова и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова.

Постоянен контрол на пазари и изложби на животни на територията на област Габрово

Заместник областният управител Росен Цветков председателства заседание на Областната епизоотична комисия в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните на тема “Изисквания към регламентираните пазари за животни; хуманно отношение към животните на пазарите; организация на проверки на всички регламентирани и нерегламентирани пазари съвместно с общините и представители на МВР”. Основание за провеждане на заседанието е постъпилият трети доклад за сериозни проблеми във връзка с хуманно отношение към животните на пазарите за животни в България по наблюдения, извършени от организация за защита на животните „Анималс Ейнджълс“.

След обсъждане членовете на комисията решиха: Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Габрово да разпореди със заповед извършване на постоянен контрол на пазари и изложби на животни на територията на област Габрово; Кметовете на общини да забранят със заповед и да не допускат нерегламентирана търговия на животни, както и да забранят достъпа на живи животни на общинските пазари; Търговия с живи животни на територията на областта да се извършва единствено в обекти отговарящи на наредба №44 от 29.10.2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към пазарите за животни и регистрирани по реда на чл.137 от ЗВД; Изложбите на животни и състезанията с животни се извършват, след писмено уведомление минимум 1 седмица предварително до Директора на ОДБХ Габрово, съгласно чл.134 от ЗВД; При установяване на търговия с животни извън регистрираните пазари, органите на МВР незабавно да уведомяват общината на територията, на която е констатирано нарушението, както и официалния ветеринарен лекар на общината.

Областният управител се срещна с кметския наместник на с. Скалско

Подписка в подкрепа на искане за ремонт на пътя в района на Кариерата за инертни материали „Чериковец“ и асфалтова база на фирма „Димас“, сигнализация на опасните участъци и проверка за обхвата и правилата на работа на собствениците на кариерата беше предадена днес на областния управител Невена Петкова от кметския наместник на с. Скалско Стефан Иванов. Мотивите за това са напълно разрушената и на места липсваща асфалтова настилка, ограничаващите видимостта храсти и дървета, липсата на пътни обозначения и сигнализация и постоянно преминаващи тежкотоварни камиони на фирмата. Хората са притеснени, че районът, който е част от НАТУРА 2000 и е активен туристически маршрут представлява вече сериозна опасност за преминаващите. Областният управител се ангажира със случая и обясни, че още предходната седмица заместник областният управител Мария Пенева заедно с директора на ОПУ– Габрово инж. Деян Георгиев са направили оглед на място. Обсъдена е възможността за подобряване на участъка, който е част от републиканската пътна мрежа. Мария Пенева, която присъства на срещата каза още, че тази подписка ще бъде приложена към искането за отпускане на средства от Агенция“ Пътна инфраструктура“ и очаква през октомври да се реализират дейностите, с които да се подобри състоянието на посочения участък.

Мониторинг на социалните услуги в Габрово

Заместник областният управител Мария Пенева заедно с членове на звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги посетиха четири услуги в община Габрово. Целта на срещите бе да се направи инспекция и да се събере актуална информация за действащите социални услуги.

Посетени бяха Дома за възрастни хора с физически увреждания, Дневния център за деца с увреждания, ЦНСТ за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи и ЦНСТ за деца с увреждания в кв. Трендафил. Не са констатирани нарушения. Базите на услугите са в много добро състояние. Капацитетите на Дома за възрастни хора и дневния център са запълнени. В ЦНСТ за деца с постоянни медицински грижи има едно незаето място, а в ЦНСТ в кв. Трендафил – две свободни места. Голяма част от децата с увреждания, настанени в ЦНСТ-ата в Габрово, са от други градове. Директорите посочиха като проблем привличането на млади хора към персонала, особено квалифицирани медици. Липсата на интерес за работа в социалните услуги е продиктувана от ниското заплащане.

Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги предвижда и мониторингова обиколка на социални услуги в Севлиево.

SPRINTERS OLYMPICS България – спортна емоция сред природата

Защото вярваме, че човек е щастлив, когато е сред природата, Ви каним на мини олимпиада за непрофесионалисти в 4 спорта – скандинавско ходене, бягане, планинско колоездене, състезание с лодки, която ще се проведе на територията на Природния парк „Българка“

Чудесен повод да бъдем заедно, да се посмеем с приятели и да поспортуваме.

Квалификация в гр. Габрово (местност Узана) – България 2017г.

Финал в гр. Понза - Италия 2018г.

Спортовете и трасето са полезни, достъпни и подходящи за всяка възраст.

Десет от всички финиширали, ще бъдат избрани на случаен принцип, да се включат във финалната олимпиада, с поети всички разходи по пътуването, настаняване и храна за 5 дни в град Понза, през 2018г.

За всеки участник ще има подарък, а за първите трима от дисциплина ще има купи и медали.

Програмата за квалификацията в България, включва:

МЕСТНОСТ ГАЧЕВЦИ в гр. Габрово – Синкевица

Състезание с лодки

Дата: 02.09.2017

Регистрация: 10:00

Начало: 11 часа

Възрастови ограничения 18г – 105г.

МЕСТНОСТ УЗАНА

Дата : 23.09.2017

Регистрация: от 10:00 до 11:15 часа

Бягане – Начало 11:30 часа

Скандинавско ходене- Начало 12:30 часа

Планинско колоездене – Начало 13 часа

Възрастови ограничения - 18г – 105г.

За всички на възраст над 60 години има специални подаръци.

Можете да заявите участие на страницата: http://sprinters.eucenter.net
или да се присъедините към събитието във facebook: https://www.facebook.com/events/494937820857048

Транспорт ще бъде осигурен по редовна автобусна линия – в 9:00 часа от Автогара Габрово и в 16:00ч. от Узана + допълнителен организиран транспорт ; Споделено пътуване; С велосипеди.

Събитието в България, е организирано от Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура“ – Габрово, и ПП „Българка“.

Спринтерс Олимпикс е част от проект Спринтерс, съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз

Още статии...