РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Състезания, деца и представяне на книга в петъчния ден от програмата за Шипченската епопея

25 август е денят, който организаторите на Национално честване Шипченска епопея, определиха за мероприятия с деца. В 10:30 часа на Шипка стартират две традиционни състезания – едното по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, а второто по ориентиране. Очаква се над 200 деца от цялата страна да се включат в надпреварата и да подобрят времената на предишните първенци. Веднага след това всички на Върха ще участват в открит урок по история с Огнян Минчев, който е дипломант на проф. Петко Петков. Междувременно с това ще тече и международна научна полева конференция, организирана от Сдружение „Военноисторическа комисия“.

От 14:00 часа отново в района на Паметника на Свободата започва играта „Да открием съкровище“, която ще бъде свързана със 140-годишнината от Шипченската епопея. Основната цел е децата да бъдат запознати по интересен и атрактивен начин с исторически места и паметни моменти от българската история.

Детският ден продължава и в Габрово, където от 17:00 часа в зала „Възраждане“ ще бъде открита художествена изложба с рисунки на ученици на художничката Ема Вертерова и деца от ДГ „Радост“ и „Явор“. Изложбата се организира от Ротари клуб – Габрово, по чиято инициатива веднага след това от 17:30 часа ще бъде представена книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877 – 1878“ на Стефан Кисов.

„Книгата разкрива истината за ролята на българското население в тази война. Редакторската намеса в тази книга е сведена до минимум.  Разказът на автора е образен, правдив, точен. Картините, които рисува Стефан Кисов, са различни от учебниците и научно-популярните четива. Но това е истинският образ на войната, който трябва да познаваме. Въпреки нейните 500 страници, книгата се чете на един дъх. Затова горещо я препоръчвам на всички, които се интересуват от военна история, но най-вече на тези, които искат да разберат истината за Освобождението на България и величавия подвиг на нашия народ по време на Освободителната война от 1877 – 1878 година.“ – споделят онези, които вече са имали честта да я прочетат.

"Борбата на Шипченските върхове е най-голямата и чудна страница на великата епопея на освободителната война … На тая чудна страница, в лицето на своите синове-герои опълченци, българският народ е на веки записан ….“

На 21 август областният управител на Габрово Невена Петкова откри изложба „140 години народна признателност”. Тя e първата проява в Габрово, включена в програмата на Националното честване Шипченската епопея, което ще отбележи и 140 години от епичните боеве.

Изложбата е съвместно дело на Областна администрация - Габрово и Държавен архив - Габрово, конструирана е на 16 табла, символично разделена на 2 части по 8 табла и беше представено от началника на отдел "Държавен архив" - Габрово Стефка Василева.

В първата част на изложбата – архивни документи показват инициативите на народната признателност за героизма и жертвоготовността на руските войни и българските опълченци в боевете за Шипченския проход по време на Руско-турската война. Документите обхващат периода 1879 – 1977 г. и включват: решение на Учредителното събрание от 13 април 1879 г. за построяване на паметник на народната признателност, програмите по тържественото честване 25- и 45-годишнината на Шипченската епопея; откриване и освещаване на Храм-паметника „Рождество Христово” в с. Шипка (1902); Протокол от заседание на Габровско общинско управление с решение за обявяване за почетни граждани на Габрово поборниците и опълченците от 1-6, 9 и 10-та дружини и Конната сотня, взели  участие в Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) – общо 522 души (1923 г.).

Безспорният израз на най-висока народна признателност е издигането на Паметника на Свободата на вр. Св. Никола. Документи, съхранявани в Централния държавен архив разказват за откриване и освещаване на Паметника на свободата – едно тържество на българския дух, събрало на върха над 100 000 души от цялата страна.

На 5 табла снимки, документи и публикации в местния печат разказват за честването на годишнините на Шипченската епопея в един 20-годишен период – за благоустройствените мероприятия, в района на прохода, за провеждане на честванията, ритуалите, инициативите, участниците – за хилядите, тръгнали по стълбите към Паметника, за да отдадат почитта си към загиналите за нашата свобода.

Използваните снимки са от фонда на Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване – Габрово, които така експонирани и в такъв обем се показват за първи път. Включени са снимки от няколко лични фонда – за посещението на вр. Св. Никола на 100-годишния Константин Викентиевич Хруцкий (1955) и 105-годишния Тимофей Андреевич Роговой (1957) – участници в Руско-турската война (1877-1878 г.) и Шипченската епопея. Едно табло е отделено за Паметниците на Шипка и в Габрово – материалният израз на народната признателност.

Втората част на изложбата обхваща Националните честванията Шипченска епопея от 2011 – 2016 г.

Снимките са подредени тематично и обхващат:

– Началото през 2011 г., когато честваме 134 години от Шипченската епопея под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, а от 2012 г. до 2016 г. – под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

– официалната церемония – ритуала на връх Шипка и тържествената заря-проверка в Габрово и на върха през 2014 г.;

– реализираните инициативи, с изключителната финансова подкрепа на габровския бизнес: изграден е 13-метров пилон с националния флаг на мястото – светиня за българската история; издигнати са пилони с националните флагове на страните, участнички в Шипченската епопея (2013); монтирана е озвучителна система, от която звучи Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ в невероятно въздействащото изпълнение на Константин Кисимов (2014); възстановен е Вечният огън до Паметника и малък Вечен огън в криптата на Паметника (2014). От 2012 г. стартира инициативата на габровските училища „Осинови паметник”, свързани с Руско-турската освободителна война. Инициативите включват и документални и художествени изложби, конкурси за деца, арт – ателиета, художествени пленери, открита класна стая, уроци по родолюбие, живи картини от патриотични сдружения и др., като особено вълнуващо е детското участие в празненствата.

– от 2012 г. се организират състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на Свободата. Провеждат се и състезания по ориентиране и туристически походи – от м. Узана, м. Бивака, Соколски манастир и от гр. Шипка – към Паметника на свободата.

– Кулминация на тържествата е възстановката на епичните боеве на Шипка, водени през горещия месец август 1877 г. и станали повратен момент в развитието на Руско-турската война. В района на връх Шипка (вр. Св. Никола) и Орлово гнездо клубове на Национално дружество „Традиция” от цялата страна пресъздават картини от августовските събития, а в подножието на върха, заедно с НСЕдинение” провеждат различни патриотични инициативи.

– Емоции през обектива разкриват как всяка година малки и големи празнуват свободата. Те са запечатани от обективите на десетки фотографи – Борис Петков, Венци Симеонов, Веселин Бонев, Емил Михов, Илко Илев, Лора Маркова, Пламен Кожухаров, Пламен Иларионов, Пенчо Илиев, Петър Петров, Славчо Славов, Хатидже Тунджел, Цветомира Иванова, Ярослав Чепурной.

ДА ИЗКАЧИШ ШИПКА, ТОВА Е СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА, НА ДУХА БЪЛГАРСКИ. НЕКА ГО УСЕТИМ В ДУШИТЕ СИ И ДА ПРЕБЪДЕ В СЪРЦАТА НИ!

 

НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА БЪДЕМ НА ВЪРХА!

“Да открием богатство” на 25 август на връх Шипка

Нова игра за ученици ще се състои на 25 август, част от тържествата за 140 – годишнината от Шипченската епопея. В деня, посветен на децата, освен традиционните състезание по изкачване на стълбите към Паметника и по планинско ориентиране, малките посетители ще могат да се включат в проект, чиято цел е под формата на интересна игра участниците да се запознават с исторически събития и места.

Обикновеното протичане на търсенето на съкровище е чрез разгадаване на  логически загадки и ребуси да се стигне до предварително скрити предмети. Загадките са свързани с разчитане на  “древни писма”, разгадаване  на шифри, разчитане на  карти и т. н. Неразривно свързан с това е и спортният елемент изразен в спортно-туристически сръчности: разпъване на палатка, дърпане на въже, минаване по алпинистко препятствие, движение по азимут и др. Крайният резултат е едно интересно, полезно и изпълнено с познание и забавление мероприятие.

Темата на играта на 25 август ще бъде „Шипченска епопея“ и ще се проведе от 14:00 ч. – 15:30 ч. Записване се приема до 13:00 ч., пред паметника.

Играта включва маршрут с алпинистки препятствия, ориентиране и разгадаване на загадки, шифри, криптирани писма и др. Участниците могат да влязат в ролята на археолози, историци и приключенци.

Играта се организирана от НЧ „Светлина – 1861″, гр. Шипка, със съдействието на Областна администрация – Габрово, Алпийското дружество и клуб по ориентиране – гр. Казанлък и Национален парк – музей “ Шипка – Бузлуджа“, гр. Казанлък.

Възстановено е движението на ППС по път III - 4404 "Габрово-Трънито-Дебел дял-Музга-Гъбене"

Със Заповед № РД-11-37/03.08.2017 г. на Директора на Областно пътно управление-Габрово г-н Деян Георгиев е възстановено движението на пътни превозни средства по път III-4404 "Габрово-Трънито-Дебел дял-Музга-Гъбене" в участъка от км 10+151 (разклон за почивна станция Люляците) до км 13+807 (начало на с.Дебел дял).

Областният управител се срещна с Президента на Ротари клуб 6 - Ню Йорк

Областният управител Невена Петкова се срещна с Д-р Жасмин Кауин – Президент на Ротари клуб 6 - Ню Йорк, която е на тридневно посещение в Габрово. В рамките на опознавателната среща Невена Петкова представи региона като акцентира на богатия културен календар, който всяка от общините има, а старши експертът от Областната администрация Михаела Стоянова разказа за реализирани проекти.

Природа, културни забележителности и не на последно място местната кухня са впечатлили госта от Ню Йорк, която след като получи информация за различните фестивали и традиции в областта, предложи Областна администрация да стане член на Мрежата за свързване “PeopleMovers”.

По време на срещата беше представен и техен проект, подкрепен от Ротари Интернешънъл, за насърчаване на ходенето пеша. Към него ще се присъедини и габровският клуб, който всяка година организира туристически походи включени в програмата за Национално честване „Шипченска епопея“. Целта е всички различни инициативи от проекта да бъдат заснети и показани пред обществото, за да се насърчават и привличат все повече хора, които да ходят пеш.

В рамките на визитата, Президентът на Ротари клуб - Ню Йорк, посети фирми от региона, Музея на образованието, Дома на хумора и сатирата, МАИР „Боженци“, ЕМО „ЕТЪР“ и Шипка.

Още статии...