РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси проведе заседание

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси проведе заседание, водено от областния управител на Габрово Невена Петкова, по време на което бяха обсъдени предстоящи задачи, във връзка с отчитане изпълнението на дейности, имащи отношение към политиката за интеграция.

Мониторинговият доклад за 2017 г. за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020г. трябва да обхваща сферите образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. Събраната информацията ще обрисува картина на случващото се към момента, макар и да не е напълно всеобхватна, защото събирането на данни за етническата принадлежност, майчин език и вероизповедания става на доброволен принцип.

По време на заседанието беше направено предложение да се включат в съвета и други неправителствени организации, които работят добре с общините от областта и имат отношение по темата. Коментиран беше въпросът с обучението и ограмотяване на възрастни хора от малцинствени групи като възможност за последващо професионално ориентиране. Обсъдена беше и темата за ролята и ползите от здравните медиатори, какъвто към момента има само в община Севлиево. Предстои обявяване на конкурс в община Дряново.

Започват проверки на пешеходните пътеки в областта

Комисия определена със Заповед на областния управител Невена Петкова започва проверки на пешеходните пътеки. Инспекциите са по разпоредба на Главния прокурор заради зачестилите пътно транспортни произшествия, ще обхванат цялата страна и следва да приключат до края на м. февруари. Проверките ще се извършват по определени критериите като точно ли е мястото на пешеходните пътеки, сигнализирани ли са със светлинни знаци, отговарят ли всички те на съответните Наредби, има ли ясно видимост на съществуващата маркировка и др. Особено внимание ще се обърне на състоянието на пешеходните пътеки в близост до училища и детски градини. Целта на възложените проверки е да се оцени съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания. В случай на констатирани нарушения ще бъдат отправени писмени предложения за отстраняването им.

Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Уважаеми жители на област Габрово,

Коледните и новогодишните празници са времето, в което всички ние таим надежди за идващата Нова година. Забравяме за трудностите, които всеки е изпитал, за различията помежду ни и се стремим да бъдем по-одухотворени, смирени и единни. Нека се научим да бъдем отговорни към себе си, за да можем да очакваме същото и от хората около нас. Да бъдем внимателни в мислите и в делата си през новата 2018 година.

Пожелавам спокойствие, щастие, споделеност и обич в домовете за Вас и семействата Ви.

От мое име и екипа на Областна администрация Ви пожелавам Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Невена Петкова

Областен управител на област Габрово

С „Послание към Европа“ отправихме поглед към предстоящата 2018 година

„Изложбата „Скулптори“ на Адриан Новаков ще бъде едно от габровските послания по време на Българското председателството на Съвета на ЕС“ – обяви областният управител Невена Петкова. Това стана вчера по време на коледно събитие, което събра кметове на общините от областта, председатели на Общински съвети, директори на териториални структури, представители на бизнеса от региона и ценители на изкуството. „В края на 2017 година, когато всички правят равносметка за свършеното бих искала да благодаря на всеки един от Вас за неуморната и отдадена работа, за постоянството и старанието в името на това жителите на област Габрово да имат по-добър и качествен начин на живот. Нека всички обединим усилия и продължим да работим заедно и занапред.“ – каза в словото си областният управител и подчерта, че предстои една важна за всички година. Година, в която освен че страната ни ще председателства Съвета на ЕС е обявена и за Европейска година на културното наследство 2018 год. Ето защо коледното събитие, което областният управител домакинства, премина под надслов „Послание към Европа“, а основен акцент в него бяха бронзовите пластики на скулптора Адриан Новаков. Те ще бъдат изложени следващите шест месеца в хотела, където ще бъдат настанени делегатите от Председателството. Гостите на събитието имаха изключителната привилегия преди всички тях да видят „Отвличането на Европа“ - специално изработена пластика по повод Председателството. „Културното наследство определя кои сме и създава чувство на принадлежност. Трябва да го ценим високо и да го съхраним за следващите поколения.“ – каза още Невена Петкова, а Адриан Новаков представи своите творби и говори за непреходността на изкуството. Поканата към него като творец за това събитие е естествено продължение на работата му с администрацията през годините. Голяма част от творчеството му е посветено на държавните символи. Не за първи път той свързва произведенията си с Европа, още преди 10 години при приемането ни в Европейския съюз неговото изкуство представя страната ни с „Препускащи послания на кирилица“.

Валидираха пощенска марка, посветена на Дан Колов

Областният управител Невена Петкова участва в официалната церемония по валидиране на пощенска марка, посветена на 125 годишнината от рождението на един от най-успешните български спортисти за всички времена Дан Колов. В церемонията в Къщата-музей „Дан Колов“ в с. Сенник се включиха и д-р Иван Иванов, кмет на община Севлиево, народният представител Иглика Иванова – Събева, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, роднини на Дан Колов.

Пощенско–филателното издание се състои от една пощенска марка с номинал 0.65 лв. и специален пощенски печат. Тиражът на марката е 11 000 бр. Проектът е дело на световноизвестния български художник акад. Иван Газдов.

Още статии...