РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Минути преди да прозвучат сирените за Ботев, откриха паметен монумент на революционера в ОУ "Христо Ботев"

В деня на Ботев откриха в Габрово паметен монумент на революционера. Това стана на официална церемония в ОУ „Христо Ботев“, на която присъства областният управител Невена Петкова, представители на община Габрово и РУО – Габрово, преподавателският колектив на училището, бивши и настоящи възпитаници.

Тържествен рецитал, посветен на делото на Христо Ботев представиха ученици, а възрожденски песни огласиха училищния двор.

Областният управител Невена Петкова отправи приветствие по повод 155 – та годишнина от създаването на училището и сподели, че днес, когато всеки от нас си припомня и се прекланя пред делото на българския национален герой Христо Ботев, се отбелязва и патронния празник на едно от най-старите училища в Габрово. „Благословени сте да сте „наследници“ на революционера, поета и публицист – Христо Ботев.“ – обърна се към учениците Петкова. Тя поздрави преподавателите и им пожела търпение и много енергия в нелеката задача да бъдат просветители и възпитатели на нашите деца. „Научете ги не само на знания, но и да обичат и ценят, да израснат достойни българи и равностойни граждани на света, но и да знаят, че „най-голямата добродетел в света е любовта към отечеството“.“ – допълни още областният управител. На учениците пожела да помнят заветите на техния патрон, да бъдат достойни негови наследници и да помнят, че „във всеки един от Вас живее неговия дух и само от Вас зависи как ще се прояви той. Откривайте хубавото в себе си и в другите и развивайте скрития потенциал във Вас.“

Малко по-късно цветя обсипаха паметния монумент, който се реализира благодарение на дарителството на фирмите „Димас“ и „Валентин Петров 2004“ ЕООД.

Веднага след церемонията в училищния двор областният управител Невена Петкова се включи и в общоградския ритуал за Деня на Ботев и загиналите за Свобода.

Търговски представител на Руската Федерация в България е на посещение в Габрово

Търговският представител на Руската Федерация в България Игор Илингин е на двудневно посещение в Габрово. В рамките на визитата си той проведе среща с областния управител Невена Петкова, в която участва и Михаела Стоянова, старши експерт „Регионално развитие“ в Областната администрация. Обсъдена беше възможността за организиране на разширена работна среща с представители на бизнеса от региона. В хода на разговора бяха коментирани различни направления за двустранно икономическо сътрудничество, както и производства, които представляват интерес за последващо посещение на бизнес делегация от Русия.

По време на визитата си Игор Илингин ще посети фирмите Янтра, Диомекс, МАК и Мехатроника.

Дирекция „Вероизповедания“ отпуска 48 000 лв за ремонт на 7 църкви от региона, областният управител изпрати мотивирано искане за финансиране и на новостроящия се храм в кв. Младост, Габрово

48 000 лв са отпуснати за финансиране на неотложни ремонтни дейности за църкви от област Габрово. Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет одобри проектите за църквите в селата Гъбене, Царева ливада, Агатово, Горна Росица, Кръвеник, Крушево и Плачковци. Предвидените суми са между 4000 лв и 10 000 лв.

По този повод областният управител Невена Петкова изпрати мотивирано искане за финансиране на новоизграждащия се на територията на Община Габрово храм „Св.св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“, с което категорично заявява своята подкрепа за осигуряване на финансови средства за продължаване на строежа му.

В писмо до дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет Невена Петкова излага хронологията на събитията около строящия се храм – от идеята за неговото издигане до стартиралите строителни дейности през 2016 година, което става възможно благодарение на събрани дарения. Отпускането на финансиране от Дирекция „Вероизповедания“ би осигурило нужното време за събиране на нови дарения от общността, счита областният управител и допълва, че по този начин ще се избегне „замразяването“ на строителните дейности и ще се заяви участието на държавата в процеса по съхраняване духовните устои на българите. „От изключителна важност е да бъде осигурена непрекъснатост на строителния процес, за да не бъде компрометирано вече съграденото. От друга страна, видимите резултати от строежа ще мотивират гражданите да продължат да даряват и оказват подкрепа.“ – категорична е Невена Петкова. Тя изразява увереност, че ще бъде оказана подкрепа за габровския храм при разглеждане на заявленията за финансиране на сесията през м. юни 2017г.

Мария Пенева подари празнична торта на децата в Трявна и Плачковци

Заместник областният управител Мария Пенева се включи в организацията на детския празник в Трявна по случай 1 юни. По традиция последните няколко години Пенева инициира различни изненади за малчуганите. Тази година тя осигури лично почерпката с празнична торта, за децата от Трявна и Плачковци, за да има безброй детски усмивки на този ден. В Трявна празникът премина под името „Детски панаир на веселието“. Общината беше подготвила куп забавления като майсторско управление на велосипед, тебеширени рисунки, разходка с пони за най-малките и за финал цветно парти. Много веселие имаше и в Плачковци, където кметството, ЦДГ „Осми март“ и ОУ „Васил Левски“ организираха детски весел празник.

Областният управител проведе среща със заместник-председателя на Българската стопанска камара

Областният управител Невена Петкова проведе среща със заместник-председателя на Българската стопанска камара Маргарита Попова. В срещата участваха още зам.-главният секретар на БСК, представители на камарата на регионално ниво, заместник областният управител, главният юрисконсулт, както и главният експерт „Регионално развитие“ в Областната администрация. Целта на посещението на Маргарита Попова е да се запознае на място с проблемите на бизнеса. „Габрово е индустриален център, а бизнесът в региона е добре развит, затова се радвам, че сте избрали имено област Габрово за своята първа визита“ – подчерта областният управител Невена Петкова. „Най-важното нещо е подкрепата за хората, които правят бизнес. Те заслужават изключително уважение, защото ако не са те, държава няма да има.“ – сподели в разговора заместник-председателят на Българската стопанска камара. Тя представи екипа на Стопанската камара, които са на местно ниво и изказа комплименти за тяхната работа. От своя страна от Областната администрация споделиха своите впечатления от работата си с камарата и изразиха увереност, че и занапред двете институции ще си сътрудничат така добре. Участниците в срещата разговаряха по различни въпроси, които засягат социално-икономическото развитие на региона.

Още статии...