РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата заседава

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание, по време на което бяха докладване отчети за дейността на общинските комисии, плановете им за работа за текущата година. Представени бяха отчети и на общинските програми за подобряване на безопасността на движението по пътищата на територията на Област Габрово за 2017 година. Началника на отдел „Пътна полиция“ докладва за проведените през 2017 година информационни кампании, насочени към безопасност на движението по пътищата, а от РУО – Габрово представиха дейностите, реализирани по училища в това направление От изнесените информации става ясно, че всички общини са работили през годината за предотвратяване на ПТП в населените места като са изпълнявани текущи ремонти на участъци, укрепвания, изграждане на нова транспортна инфраструктура, полагана е пътна маркировка, изпълнена е поетапна актуализация на вертикалната сигнализация. От МВР акцентираха върху ежеседмичния анализ на пътно-транспортната обстановка и резултатите от контрола, който се извършва с цел намаляване на жертвите по пътищата и подобряване безопасността на движение. Традиционно са реализирани различни кампании и акции насочени, както съм деца, така и към възрастни. Във всички училища от региона с едноминутно мълчание са почетени жертвите от пътнотранспортни произшествия, проведени са уроци за безопасно преминаване на учениците от І до ІV клас по маршрута от дома до училище и обратно, а по време на родителските срещи е обърнато внимание за безопасното придвижване на учениците до училище.

Благословени празници!

Скъпи жители на област Габрово,

Великден е един от най-светлите празници в православния календар. Денят, в който християните празнуват Възкресението на Божия син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството.

Нека светлината на Неговото Възкресение озари живота ни и смирение, доброта и любов да изпълни сърцата ни, за да извървим с достойнство пътя си. Нека в тези светли дни благородството и човеколюбието измести гордостта, която се прокрадва в душите. Да обещаем преди всичко пред себе си да бъдем по-добри, състрадателни и щедри. Да бъдем единни в мислите си, обединени в делата си и заедно да постигаме целите пред нас.

Благословени празници!

Невена Петкова

Областен управител на област Габрово

Зелена инициатива за Седмицата на гората

4500 фиданки бяха залесени близо до с. Тодорчетата в Габрово. В залесяването на площ от 9 декара се включиха близо 70 приятели на гората – това са служители на различни институции - Областна администрация – Габрово, Пожарна безопасност и защита на населението, ЕНЕРГО – ПРО, Областна дирекция „Земеделие“, Регионална дирекция по горите – Велико Търново, НП „Централен Балкан“, Парк „Българка“,Държавно горско стопанство – Габрово. Зелената инициатива е на Северноцентрално държавно предприятие и е по повод Седмицата на гората, която тази година се провежда под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Целта на инициативата е възстановяване на горския участък, който преди няколко години е бил поразен от заболявания на дърветата. В залесяването днес участваха и заместник областните управители на Габрово – Мария Пенева и Росен Цветков, които споделиха: „това е един своеобразен начин да покажем, отношението си към природата и че всички сме съпричастни в общата кауза за по-чиста околна среда“.

Стотици лесовъди за един ден в област Габрово

„Лесовъд за годината“ официално стартира днес от Габрово. Стотици деца от цялата област се включиха в националната инициатива, която се провежда за трета поредна година в навечерието на професионалния празник на лесовъдите. Инициативата цели по интересен и интерактивен начин учениците да разберат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат там. Заедно с децата бяха и зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, областният управител Невена Петкова, директорът на Северноцентрално държавни предприятие Цветелин Миланов, началникът на РУО – Габрово. „Радвам се, че днес виждам толкова много деца, които избраха не да стоят пред компютрите вкъщи, а да бъдат тук днес. Благодаря ви, че проявихте желание да научите повече за една много важна професия, надявам се, че ще се забавлявате много, ще се запознаете с „пазителите“ на гората. Присъствието ви е показателно за това какво е отношението ви към гората, пазете я и използвайте всяко свободно време да бъдете сред нашата прекрасна природата.“ – каза областният управител по време на откриването на инициативата. Заместник – министър Добрев подчерта, че това е кауза за цял живот, а директорът на СЦДП изрази надежда, че сред тези стотици деца растат бъдещи лесовъди. Всички участници засадиха различни видове дръвчета. За всяко училище организаторите на мероприятието предоставиха 30 фиданки, които да бъдат засадени в избрани от тях пространства.

Започна рехабилитацията на пътя Севлиево-Драгановци

Започна рехабилитацията на пътя Севлиево-Драгановци. 14,6 - километровата отсечка ще бъде ремонтирана по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойността на проекта е 12 902 797 лв. с ДДС като 85% е европейско финансиране, а националното - 15%.

Гости на символичната първа копка бяха инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, областният управител на Габрово Невена Петкова, кметът на община Севлиево д-р Иван Иванова, директорът на ОПУ – Габрово инж. Диян Георгиев, кметът на с. Яворец Койчо Коев. На събитието присъстваха и представители на фирмата изпълнител. С тържествен водосвет, отслужен от отец Цонко, стартира изпълнението на новия обект. „Това е най-краткият път от София до Габрово, но и най-натовареният“, коментира инж. Светослав Гласов. Той допълни, че през тази година предстоят да бъдат рехабилитирани 570 км. пътища в страната. Ще бъдат обявени обществени поръчки за над 3 млрд. лв до края на годината и всичките те са за Северна България. Гласов допълни още, че днешният участъкът на Лот 11 от проекта обхваща и част от републиканската мрежа, улици които са в Севлиево, няколко кръстовища и мостове. „Свидетели сме за волята на Правителството да развива инфраструктурата и в Северна България. Важно е държавата да се грижи и да осигурява добри условия за живот на своите жители“ – подчерта и областният управител Невена Петкова в обръщението си. Тя допълни, че стартира поредният проект, важен за развитието на област Габрово, след реализирането на който пътят между Габрово и Севлиево вече ще има своя европейски облик. „Рехабилитацията му е важна, както за икономиката, така за развитието на туризма, но най-вече за сигурността на всички онези, които пътуват в този пътен участък.“ – каза още Петкова и пожела качествено и в срок да бъдат изпълнени дейностите.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 11 от проекта е ДЗЗД „Хоталич“, с участници: „Инфрастроежи“ ООД и „Автомагистрали – Черно море“ АД. Строителният надзор ще осъществява Обединение „Пътища НРТС“, в което са: „Научно -Технически съюз по строителство – Консултинженеринг“ ЕООД, „Т7 Консулт“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД и „Рафаилов консулт“ ЕООД. Авторският надзор е на „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД.

Още статии...