РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

„Идеал Стандарт – Видима“ АД отбеляза 25 години от създаването си в България

Областният управител Невена Петкова участва в среща със съвета на директорите на„Идеал Стандарт – Видима“ АД заедно със заместник министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов, зам.-председателят на Българска стопанска камара Димитър Бранков, Добри Митрев, зам. главен секретар на БСК и Пепа Сомлева, секретар на Стопанска камара – Габрово, а поводът бе 25 години от създаване на фирмата в България.

По време на срещата Ярослав Дончев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД, говори за развитието и постиженията на фирмата през изминалите 25 години. „Инвестициите, които до момента са направени възлизат над 130 млн. евро“ – обясни Дончев, а в средносрочен план е предвидено придобиване на нови машини и оборудване, инструментална екипировка за нови гами изделия. Компанията планира инвестиции насочени и за промяна организацията на производство в заводите за санитарна арматура в съответствие с принципите на LEAN философията. „Когато има много успехи, желанието ни за развитие става още по-голямо“ – категоричен е изпълнителният директор. От фирмата са категорични обаче, че планът за развитие, който имат без човешки капитал – няма как да се случи. Това е едно от предизвикателствата, които откроиха по време на срещата, а имено необходимостта от квалифицирани кадри. За пореден път темата бизнес-образование се превърна в един от основните акценти за такива срещи, обмениха се и конкретни предложения за съвместни действия в тази насока, защото всички участници в срещата са категорични, че нито държавата, нито местната общност или бизнес могат сами да се справят с това предизвикателство, напротив – необходими са общи усилия и конкретни действия. „Основата и добри примери за дуалното обучение в област Габрово ги има, трябва да се продължи да се работи в тази посока и да се надгражда направеното до момента“ – каза областният управител Невена Петкова.

Срещата, която беше предвидена за отбелязване на 25-годишнината на фирмата всъщност се оказа и началото за последващи срещи и дискусии.

След кратки обиколки и запознаване с производството на завода за керамика и на арматура официалните гости участваха и в пресконференция. На нея областният управител отправи поздрав към домакините и акцентира върху значимостта на компанията за развитието на региона ни. „Добрите ви взаимоотношения с бизнес-партньори превърнаха Севлиево в притегателен център за чуждестранни инвестиции. Доставчици на компанията прехвърлиха бизнеса си или част от него в България и откриха нови работни места, а развитието и постиженията на „Идеал стандарт – Видима” допринасят както за благополучието на хората в региона, така и за неговото икономическо развитие. Всичко това е резултат от стремежа ви непрекъснато да се развивате и инвестирате, както в нови технологии, така и в безопасна работна среда.“ – каза Невена Петкова. Тя пожела интелигентно развитие на фирмата, както и да продължават да бъдат лидери на пазара. Като знак на признателност за социално отговорната политика, която фирмата провежда и разбира се за годишнината, която отбелязва областният управител подари на Ярослав Дончев бронзова пластика – реплика на Ритон от Панагюрското златно съкровище.

Обстановката в областта към момента е нормална

Към този час на деня обстановката в област Габрово е нормална. Областният управител на Габрово Невена Петкова е в контакт с всички служби, отговарящи за защита на населението от бедствия и получава периодично информация от тях за ситуацията в областта.

Пътищата са проходими, няма населени места без ток, както и не са постъпвали сигнали за бедстващи хора. Състоянието на реките и язовирите е задоволително, няма възникнали бедстващи ситуации. Въпреки това областният управител напомня на собствениците и ползвателите на язовири, че е необходимо стриктно да се изпълняват предписанията на Междуведомствената комисия от извършената последна проверка.

Прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

За 04 юли 2017 г.

През нощта в Централна и Източна България ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. В Западна България валежите ще отслабват и до сутринта ще спрат. Утре преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране. Над останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява в следобедните часове до предимно слънчево време. В източната половина от страната ще духа умерен и временно силен север-северозападен вятър. Максимални температури между 21° и 26°.

Времето през следващите 3 дни

През следващите дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд, но вероятността за валежи е малка. Още в сряда вятърът и в Източна България ще отслабне. Бавно ще се затопля и в петък максималните температури ще са между 29° и 34°.

Прогноза за очаквани валежи

За 03 и 04 юли 2017 г.

Днес и през нощта ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и през предстоящата нощ и в Източна. Очаквани количества между 20-40 л/кв.м, в отделни райони от Централна Северна и Източна България 80-100 л/кв.м./за денонощие. Утре валежите ще отслабват и спират най-късно в източните райони.Количества до 5-10 л/кв.м

За 05 и 06 юли 2017 г. - В сряда и четвъртък - без валежи.

Приемна на областния управител и неговите заместници на 3 юли в Трявна и на 7 юли в Севлиево

Ръководството на Областна администрация ще провежда регулярно изнесени приемни дни в общините от област Габрово при наличието на записани граждани.

Всеки първи понеделник от месеца е определен за приемен ден в общините Дряново и Трявна от 14:00 до 16:00 часа. Всеки първи петък от съответния месец – в община Севлиево отново от 14:00 до 16:00 часа.

За община Габрово се запазва приемният ден на областния управител да е всеки последен четвъртък от месеца в заседателната зала на Областна администрация.

Изнесените приемни ще се провеждат след предварително записване на тел. 066 810 650

Колоездачна обиколка, посветена на 180 годишнината от рождението на Васил Левски

Областна администрация – Ловеч организира колоездачна обиколка, посветена на 180 годишнината от рождението на Васил Левски. Обиколката ще бъде на 16-17 юли 2017г. и обхваща маршрут, свързан със знакови места от дейността на Апостола: Карлово - Троян - Ловеч и е включена в спортния календар на Българския колоездачен съюз за 2017 г. Конкретни цели, които си поставят организаторите са: популяризиране на идеите и дейността на Васил Левски и неговият принос за свободата и независимостта на България; привличане на вниманието на гражданите към колоезденето като възможност за личностно и професионално развитие и повишаване на качеството на живот; създаване на предпоставки за ефективни партньорства между институции, бизнес, гражданско общество, медии и превръщане на състезанието в ежегодно.

В обиколката могат да участват спортисти от професионални колоездачни клубове в България и чужбина, както и любители на колоезденето от всички възрасти: деца, младежи, възрастни.

Повече информация, както и документи за участие може да изтеглите тук.

В основата на възпитанието трябва да стои личният пример на всеки един от нас, счита областният управител Невена Петкова

В Габрово днес се провежда регионална кръгла маса на тема „Съвременни практики за нравствено и патриотично възпитание“. Форумът е под патронажа на кмета на Община Габрово Таня Христова и началника на РУО – Габрово Георги Маринов и се организира от Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители.

Областният управител Невена Петкова направи приветствие към участниците във форума като подчерта безспорно важността на темата. Според нея няма как да се говори за нравствено образование без патриотичното и обратно, защото това са две теми, които са взаимосвързани. „Основните фактори на възпитание са обща задача на семейството, училището, културни институции, средствата за масова комуникация, средата като цяло“ – счита Петкова. В обръщението си тя обърна особено внимание на ролята на семейството в този процес, независимо, че от известно време насам за възпитанието на децата отговорността се възлага на училището като институция. „Иска ми се в центъра на всичко това да стои личният пример на всеки един от нас – родители, учители, приятели, колеги, дори и на непознатите около нас.“ – подчерта областният управител и допълни, че подобното привлича подобното и „ако искаме нравствени и патриотично възпитани деца – ние самите трябва да сме такива“.

По време на форума бяха представени добри практики и дейности реализирани от образователни и културни институции по темите: „Взаимодействие между училището и семейството като средство за възпитание“, „Патриотичното възпитание в забавно краезнание“; „България и бащин край“; „Патриотичното възпитание и приобщаването към българския фолклор“; „Съвременен прочит на българския фолклор по проект „Живият пламък“; „За България с любов“; „Ние живеем за нашите потомци“ и проектът на фотографа Радослав Първанов „Аз съм българка“.

Още статии...