РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

ПРОЕКТ TRACE

СТАРТИРАНЕ НА ПРОЕКТА TRACE

 Припомняме, че проект TRACE или „Транснационално сътрудничество за подобряване, енергийна ефективност и ефикасност на сгради“ беше одобрен от Комитета за наблюдение за съфинансиране от Програмата за Югоизточна Европа (ЮИЕ). Официалният старт на проекта беше обявен на 01 ноември 2012 година. Консорциумът на проект TRACE обединява 14 различни партньори от девет страни: две областни администрации, 4 местни администрации (2 общини и 2 провинции), 5 енергийни агенции, една агенция за регионално развитие, 1 университет и един център за обществено управление. Всички партньори имат участия в проекти за териториално сътрудничество на ЕС и са придобили опит относно значимостта на транснационалните въпроси и допълнителните ползи от решаването на общите проблеми в европейските страни. Общият бюджет на проекта е 1,555,115.62 евро.

Стартира реконструкцията на средновиковния град "Хоталич"


Областният управител Мариян Костадинов и кметът на Севлиево д-р Иван Иванов ще дадат старт на строителството по проект „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост „Хоталич“. Церемонията ще се състои днес от 10.30 часа в средновековен град „Хоталич“.

Предвидените по проекта дейности за маркетинг и реклама ще превърнат „Средновековен град и крепост „Хоталич” в желана туристическа дестинация за българи и чужденци. Гостите на града ще се увеличат, а с това ще се увеличи и заетостта на хотелите и ресторантите в град Севлиево. С реконструираната отсечка от 3 км ще се подобри достъпа до археологическия обект, който е с национално културно значение. Ще бъдат изградени паркинг, тоалетни, помещения за охраната и контролер за осветлението.


Честит Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура

altУважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,

Скъпи учители и ученици,

Скъпи габровци,

Приемете моите най-искрени благопожелания по повод Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура – 24 май-празник, какъвто нямат другите народи по света, празник на писмеността, просветата и културата, празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата!

В този ден озарен от щастливи усмивки, цветя и празнични слова всички ние трябва да осъзнаем колко сме силни със своята древна и богата култура, която събира възхищението на всички европейски народи. В този ден ние, българите, се зареждаме с ново национално самочувствие и гордост за това, че “и ний сме дали нещо на света”, че през всички превратности на времето и съдбата делото на братята Кирил и Методий бе съхранено и до днес.

В този ден най-добре осъзнаваме, че без буквите може би нямаше да сме се съхранили като нация, нямаше да оцелеем и да прогледнем в робския мрак, нямаше да знаем за Златния век на Симеон Велики, нямаше да опознаем мощта на Велика България, нямаше да го има народния фолклор, който ни прави уникални от другите нации.

Писменото наследство, което нашите будители на книжовността са ни оставили е повод да се гордеем като народ, следвайки искреният стремеж към самоусъвършенстване.

Нека използвайки това богатство вложим съдържание най-вече в думите напредък, култура и човечност, за да продължаваме да облагородяваме все повече това дело и да вървим към светли бъднини.

На вас, уважаеми преподаватели, които градите българския храм на знанието и сте посветили таланта си за развитието на българската наука и изкуство желая здраве, вдъхновение за нови изяви и свежи творчески идеи!

Вие, скъпи абитуриенти,

завършвайки образованието си днес, тръгвате с друго усещане за света, с желание да покорите нови върхове на познанието, с надеждата да промените себе си и обществото към едно по-добро бъдеще. Помнете, че светът, в който живеем не е предопределен, а е такъв, какъвто го правим ние – хората.

На добър час в живота и успех във всички начинания!

Честит празник на славянската писменост и култура!


 

МАРИЯН КОСТАДИНОВ

Областен управител на област Габрово

 

 

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – ГАБРОВО УСПЕШНО ОТЧЕТЕ ПЪРВИ ПЕРИОД ОТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ TRACE

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – ГАБРОВО УСПЕШНО ОТЧЕТЕ ПЪРВИ ПЕРИОД ОТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ TRACE

Областна администрация – Габрово успешно приключи и отчете първият период по проект TRACE - „Транснационално сътрудничество за подобряване енергийната ефективност на сгради”, финансиран по Оперативна програма “Югоизточна Европа” 2007 – 2013. Припомняме, че целта на проекта, който ще се изпълнява до октомври 2014г., е подобряване координацията, обмен на добри практики и трансфер на ноу-хау в сферата на енергийна ефективност на сгради, държавна собственост.

Първият период обхвана месеците от стартирането на проекта до 31 март 2013г и беше важен от гледна точка на ситуирането на екипа, организацията на стартирането и определянето на съответните изисквания във връзка с правилата за изпълнение. Проверката от първото ниво на контрол се проведе на 22 май 2013г и всички процедури и документи бяха одобрени и заверени от контрольорката Даниела Йорданова.

Проектът като цяло дава възможност за подпомагане на местната и регионална политика в сферата на енергийната ефективност и обмяна на опит с представители на администрации от развити държави с утвърдено устойчиво управление на публичните сгради.

След близо 15 години започва довършването на обходния път на с.Поповци

Утре – 21 май, председателят на Управителния съвет на Агенция «Пътна инфраструктура» инж. Лазар Лазаров ще направи първата копка за изграждането на обходния път на село Поповци. Проектът «Път IІ-44 Севлиево-Габрово, обход с. Поповци, I–ви етап от км 23+900 до км 25+339, II-ри етап от км 25+339 до км 25+821” е по програмата «Ново строителство» на АПИ. Обектът се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет.

 

Изпълнител на обходния път на Консорциум „ПС-АМ”, в който участват „Пътстрой Габрово“ АД и „Автомагистрали „Черно море“ АД. Договорът за строителство е 3 590 790, 99 лв. с ДДС.

продължава>

Още статии...