РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Положителна оценка за участието си в инициативата дадоха участниците в „Мениджър за един ден”

И тази година Областна администрация подкрепи националната инициатива “Мениджър за един ден”. Заинтересовани от работата на държавната администрация, ученици от ПГТ “Пенчо Семов” и ПГИ „Рачо Стоянов”участваха в работния процес в Габрово. Преди обаче да се запознаят с отделните звена, младежите научиха що е това държавна администрация, какви са функциите и правомощията на Областния управител, как се осъществяват политиките на регионално ниво и как работят общата и специализираната администрация. С особен интерес всички те се запознаха с експертите в областна администрация, които споделиха своя опит и въведоха в работата си своите млади колеги. Първоначално учениците бяха разпределени съгласно своите интерес, след което на ротационен принцип преминаха през всяко едно звено. Особен интерес предизвикаха електронния документооборот в администрацията, проектите, по които се работи, управлението на държавната собственост и работата на юрисконсултите.

продължава>

Президентът Росен Плевнелиев ще направи посещение в Трявна и Габрово

В петък, 29 март, президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Трявна и Габрово.

В 10.30 часа в Трявна държавният глава ще посети SOS Детско селище в града, където ще се запознае с пораженията, предизвикани от бурните ветрове в региона преди дни, и с нуждите на благотворителната институция от подкрепа за възстановяване на щетите. Селището в Трявна функционира от 1993 г. и осигурява семеен тип грижа за деца до 18 години, настанени извън родните им места като мярка за закрила.

В 14.30 часа в Габрово държавният глава ще посети мобилната приемна на президентската институция, която отвори врати в града от сряда, 27 март, и ще се запознае с проблемите на габровци. Експертите на Администрацията на Президента ще приемат молби и жалби на граждани от Габрово и областта до 16.30 часа на 29 март.

Това е втората мобилна приемна, която президентската институция открива за граждани извън столицата. От 22 януари до 27 март 2013 г. в отдел „Приемна“ в Администрацията на Президента са постъпили 10 500 молби, жалби, сигнали, декларации, отворени писма, петиции. Най-многобройни (16%) са исканията за преразглеждане на дела, за отмяна на влезли в сила решения на съда, за възобновяване на досъдебни производства, за получаване на правна помощ. В 15 на сто от случаите граждани са потърсили от президентската институция финансова подкрепа, съдействие за получаване на социални помощи и услуги и други.

За района на Габрово е най-голям броят на преписките от областта на правоприлагането и исканията, свързани със социални проблеми – трайна безработица, ниски доходи и тежко социално положение.

„Мениджър за един ден” - за осма поредна година в Областната администрация

За осма поредна година Областна администрация-Габрово се включва в инициативата „Мениджър за един ден” и ще отвори вратите си за ученици, които избраха да преживеят един реален работен ден в държавната администрация.

На 28-ми март ученици от ПГИ „Рачо Стоянов” –гр. Дряново и ПГТ „Пенчо Семов”- гр. Габрово ще заемат ръководни и експертни позиции в Областната администрация и ще се включат в работния й процес.

Областният управител Мариян Костадинов подкрепя изцяло инициативи като тази на Джуниър Ачийвмънт България, които създават  възможности за осъществяване на тесни връзки между образованието и практическото обучение на младите хора и очаква да посрещне своя колега „за един ден”.

Областна администрация - Габрово е партньор по проект „Транснационално сътрудничество за подобряване енергийната ефективност на сгради”

alt

 

Областна администрация - Габрово е един от 14-те партньора по проект „Транснационално сътрудничество за подобряване енергийната ефективност на сгради”, финансиран по Оперативна програма “Югоизточна Европа” 2007 - 2013.

Целта на проекта, който ще се изпълнява до октомври 2014г., е подобряване координацията, обмен на добри практики и трансфер на ноу-хау в сферата на енергийна ефективност на сгради, държавна собственост. Водеща организация е Община Пирея - Гърция. Останалите партньори са агенции за енергийна ефективност и публични институции от общо 9 страни в Югоизточна Европа. Те ще обединят усилията си в посока проучване на схемите за сътрудничество между национални, регионални и местни администрации по прилагане Директивата за енергийно изпълнение на сгради, включително чрез нови IT решения. Освен Областна администрация - Габрово, в проекта участват и още две организации от България - Софийска енергийна агенция „СОФЕНА” и Регионална агенция за предприемачество и иновации - Варна.

продължава>

На 23 март от 20.30 до 21.30 осветлението на сградата на администрацията ще „изгасне” за един час като призив за по-устойчиво бъдеще

   Областна администрация – Габрово ще се включи в инициативата на WWF „Часът на Земята. На 23 март от 20.30 до 21.30 осветлението на сградата на администрацията ще „изгасне” за един час като призив за по-устойчиво бъдеще.

И през тази година „Часът на Земята“ е под мотото „Аз правя, ти действаш“ с една единствена цел - да покаже, че всеки е в състояние да промени света, в който живее.

В световен мащаб Часът на Земята започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно

продължава>

Още статии...