РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

И Президентът получи „Дързостта да бъдеш първи”

 

Инициативата на Областния управител да представи „Първите” личности и събития от Габрово белязали развитието на нацията ни беше представена и на Президента Росен Плевнелиев. В лична среща Мариян Костадинов му поднесе изданието, а поводът за самата среща бяха предстоящите инициативи, свързани с Националното честване на Шипченската епопея. Фокусът основно беше насочен към идеята за мултиплициране на „Осинови паметник” и Състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата.

Още миналата година Президентът застана зад идеята във всяка област да се инициират дейности, свързани със съхранение на родовата ни памет чрез обгрижване на историческите паметници по места. В тази връзка ще бъде проведена среща с ресорните министри, за да се начертае регламентът, по който инициативата да обхване всички области в страната.

продължава>

Готова е топографията на триизмерния макет на обхода на Габрово

 alt

 

 

Областният управител Мариян Костадинов  представи на инж. Иван Златев, проектант на Западния обходен път, направената  от учениците топография на трасето. Пред представителите на Пътни строежи – Велико Търново Костадинов представи проектът, който е възложил на учениците от строителната гимназия, а именно изработка на триизмерен модел на Западен обходен път и тунела под Шипка.

продължава>

Заместник-областният управител ще присъства на откриването на ЦДГ в Севлиево

Заместник-областният управител Неделчо Търкаланов ще присъства на откриването на целодневна детска градина „Радост“ 2 в Севлиево. Лентата официално ще бъде прерязане от Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и кмета на Севлиево Иван Иванов.

Детската градина е реализирана по проект „Равен шанс за всички - предоставяне на пакет от социални, здравни и образователни услуги за превенция на риска от социално изключване в ранно детско развитие”. Проектът е финансиран от Световната банка и на стойност 815 686 лв. От тях като 513 536 лв. са предназначени за строителни дейности, а останалите 302 150 лв. – за предвидените услуги. 93 000 лв. са осигурени от Община Севлиево за изготвяне на идеен и работен проект, авторски и строителен надзор. Допълнителни 40 хил. лв. от бюджета на Общината са отделени за ново обзавеждане и оборудване на сградата.

продължава>

178 години от основаването на Националната Априловска гимназия

 

 

 

Заместник-областният управител Неделчо Търкаланов беше гост на тържеството на Националната Априловска гимназия, по случай 178-мата година от основаването й като Първото новобългарско училище.

 

 

Честванията бяха открити с празничен концерт на камерния хор „Петър Чаракчиев”.

продължава>

Национален литературен конкурс „ Пази, Боже, сляпо да прогледа!”

 

alt 

 

  Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” - Габрово

обявява

национален литературен конкурс

„ Пази, Боже, сляпо да прогледа!”,

 посветен на 150-годишнината от  рождението

на класика на българската литература

Алеко Константинов

за есе, фейлетон или кратък разказ

 

 

продължава>

Още статии...