РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител изпрати Писмо в подкрепа на „Уравнение“-то

Областният управител Мариян Костадинов изпрати Писмо в подкрепа на реализиране на проекта „Уравнение“ в рамките на националната кампания за превенция на детското насилие. Най-отговорно Костадинов препоръча тази постановка да бъде подкрепена финансово от Министерство на вътрешните работи, Министерство на културата, от училищата, общините и от всички институции, които работят по проблема, за да може „Уравнение”-то на Русенския театър  да бъде представено в максимален брой населени места.

„Оценяваме и подкрепяме усилията на екипа Ви и високата обществена значимост на идеята да представите проблема с детското насилие по един интерактивен метод, който се оказва изключително в полза  на кампанията. Считам, че е необходимо по-широко разпространение на поставената от Вас пиеса и популяризирането и сред обществото, както в по-големите областни центрове, така и в останалите градове в страната. Само така, достигайки до повече хора, кампанията и по- специално „Уравнение“ като част от нея, ще постигне в цялост поставените си цели” се казва в писмото до режисьора на постановката Орлин Дяков.

Припомняме, че като част от националната кампания в Габрово също беше организирана  инициатива, посветена на проблема с насилието сред децата, която завърши именно с постановката „Уравнение”-то. „Областна администрация – Габрово застава изцяло зад проблема с детското насилие и счита, че усилията на всички институции, неправителствени организации  и цялото общество трябва да бъдат обединени в тази посока.Убедени сме, че това е начинът да се провокира съзнанието на младите и техните родители за един  наболял проблем, какъвто е насилието сред децата.” – коментира още областният управител.

Мариян Костадинов ще участва в Десетото заседание на Комитета за наблюдение на ОП “Транспорт”

Областният управител Мариян Костадинов ще участва в Десетото заседание на Комитета за  наблюдение на Оперативна програма “Транспорт”. Експертната сесия ще бъде открита от г-н Ивайло Московски, Председател на КН на ОПТ.

На заседанието ще бъдат обсъдени приоритетите и бъдещите проекти за следващия програмен период (2014-2020 г.) на оперативната програма. Ще бъдат представени анализ на общия генерален план на транспорта, както и приоритетите в транспортната инфраструктура. От министерството на регионалното развитие и благоустройството ще представят бъдещите приоритети и проекти в пътния сектор.

Във втората част от заседанието членовете на комитета ще бъдат запознати със Статуса на изпълнението на ОПТ за периода декември 2010 г. – май 2011 г., който включва напредъка по проекти с бенефициент АПИ, административния капацитет на АПИ – предприети действия от предходното заседание на КН, а така също и използването на ресурса на ОПТ за подготовка на проекти за изпълнение през следващия програмен период (2014-2020 г.).

Сесията ще се проведе на 7 и 8 юни.

Честит 24 Май

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,

Скъпи учители и ученици,

Скъпи габровци,

Чест е за мене да Ви поздравя с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май!

Нека, както поколения българи преди нас, да ценим високо културата, просветата и науката и да опазим своята писменост, извисен дух и стремеж към знания.

Нека този най-светъл български празник ни изпълни с гордостта на народ, носител на непреходни духовни ценности и самобитна култура.

Пожелавам Ви здраве, успехи и вяра!

 

МАРИЯН КОСТАДИНОВ

Областен управител на област Габрово

Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили по републиканската мрежа от 20.V. до 30.ІХ

Правителството въведе забрана за движението на тежкотоварни автомобили, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника от 20 май до 30 септември т. г. магистралите и републиканските пътища първа категория. Забраната за движение е за времето от 16 ч. до 22 ч. за последния работен ден на седмицата или предпразничен ден, както и за последния почивен или празничен ден.

Изключения се правят само за камиони, превозващи бързо развалящи се храни и живи животни.

По изрично настояване на премиера Бойко Борисов, въвеждането на забраната става от 20 май, а не както беше предвидено първоначално от 1 юни. Отлагането с 10 дни не би било оправдано, ако за това време се загуби дори един човешки живот заради тежкотоварните автомобили, посочи премиерът.

Х-ти юбилеен фестивал на хумора ,,Смехоранчета”

За десета поредна година в  деня на Габрово ще се проведе Национален детски фестивал на хумора ,,Смехоранчета”. Той е продукт на ЦРД ,,Габровските смехоранчета”, Община Габрово и Дом на културата ,,Емануил Манолов”.

Фестивалът е сцена за деца от 6 до 17 години от цяла България и се е утвърдил като празник на детския хумор и сатира. С него организаторите целят да стимулират интереса към хумора, сатирата, да съхранят ценностите и традициите, като дадат шанс във всички градове и села да опознаят габровските уникални шеги и традиции, да изучат най – веселите произведения на велики български и световни хумористи.

,,Смехоранчета” е фестивал на смеха, настроението, на богати и разнообразни карнавални костюми, а участниците се представят в три раздела:

,,Смях с танци”, ,,Смях пред завеса”и ,,Пеем и се смеем”.

В юбилейния десети фестивал ще участват 231 деца от 20 града в страната– София, Силистра, Разград, Шумен, Варна, Славяново, Севлиево, Горна Оряховица и 65 деца от Габрово.

За девет години на смехоранска сцена са взели участие 2 160 деца от страната и града домакин. Участниците получават габровски нетрадиционни награди – Орден на смеха и виза за следващата година.

 

Още статии...