РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

152 населени места в областта са с нарушено електрозахранване

Повече от 30 екипа работят без прекъсване за аварийното възстановяване на последиците от падналия тежък сняг и дървета по протежение на целия град. Все още се работи по разчистване на прохода Шипка, като прогнозите са, че в ранните следобедни часове той ще бъде отворен. Пет екипа разчистват пътя към Узана, където положението е изключително тежко заради множеството паднали дървета и клони.

152 са населените места в цялата област с нарушено електроподаване- най-много са в община Трявна- 104, 24 са в община Габрово като има и единични обекти в града, в Дряново – 20 и в Севлиево-4. Общо 13 екипа на Е.ОН отстраняват повредите, като същевременно помагат и за разчистване на падналите дървета и клони.

Пътищата към Дряново и Трявна са проходими. Екипи на всички заангажирани служби и институции работят по направленията Раховци – Лисичарка, Градище – Борики, Мечковица – Пъртевци, Високата част на Балани, Източен обходен път, МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – ТУ Корпус 1 – кв. Варовник.

До обед подадените в службите сигнали от граждани и дружества са над 300.

Заместник областният управител ще открие Държавното първенство по скокове на батут

Заместник областният управител Неделчо Търкаланов ще открие утре Държавното първенство по скокове на батут, двоен мини батут и пътека за всички възрасти. Домакин на проявата е габровският клуб „Акро-арт”, съвместно с Община Габрово и Българската федерация по скокове на батут.

Очаква се повече от 100 състезатели от 11 клуба в страната да демонстрират уменията си на трите уреда в зала „Орловец”.

Домакините от”Акро-арт” ще се представят с общо 18 момчета и момичета.

В петък започват квалификациите на трите уреда от 9 часа сутринта, а за 15 часа е насрочено официалното откриване.

Финалите са в събота от 9.30 до 14 часа.

 

Дилма Русеф отнесе в Бразилия пръст от мястото на бащината й къща в Габрово

Президентът на Федеративна Република Бразилия Н.Пр. Г-жа Дилма Русеф беше посрешната в Габрово със специален подарък от областния управител г-н Мариян Костадинов. Облечена в традиционна габровска носия третокласничката Силвия Чомакова й поднесе торбичка с пръст от мястото на родната къща на баща й Петър Русеф и една червена роза – символ на българското и на българската кръв, която тече във вените й. „По този начин Нейно Превъзходителство ще може да отнесе частица от Габрово и от бащиния й дом в далечна Бразилия“ – обясни идеята си Мариян Костадинов.

По-късно пред стотиците габровци, които изпълниха двора на Националната Априловска гимназия Дилма Русеф каза, че е изключително щастлива да сбъдне мечтата на баща си да посети Габрово и допълни "Искам да знаете, че днес част от Габрово, живее в Бразилия в лицето на нейния президент".

След топлите приветствия отправени към габровци, г-жа Русеф се запозна с регистрационните книгите, в които е записан номерът и успехът на нейния баща, завърщил първото новобългарско училище, както и други дневници от това време. Директорът на гимназията Анна Маринова й връчи почетните символи на училището, след което програмата на бразилския президент продължи с посещение на Регионалния исторически музей, където я очакваше изложбата "Българските корени на Дилма Русеф".

На финала на визитата си в Габрово, президентът на Бразилия с габровски корени се срещна и със свои български роднини.

Повече от 200 деца от региона се включиха в Дните на здравословно хранене

Повече от 200 деца от региона се включиха в инициативата, посветена на Европейския ден на здравословно хранене и готвене с деца. В два последователни дни площадите на Габрово и Дряново бяха изпълнени с деца, които се надпреварваха в спортни състезания и приготвяне на най-атрактивни, здравословни сандвичи и салата по модел на веригата за хранене Марио фреш. За да подкрепят и насърчат малчуганите към по-здравословен начин на живот бяха дошли областният управител мариян Костадинов, ВрИД кмет на община Габрово Добрин Савчев, директорят на РЗИ – Габрово д-р Петър Стефанов, старши експертът от РИО – Габрово Деян Дойнов и още много други представители на институции, които са загрижени за здравето на децата. „Всички знаем колко е голям ръстът на затлъстяване сред подрастващото поколение. Това е едно изключително негативно явление, което оказва въздействие върху здравето на гражданите из цяла Европа. Един от начините, по които може да се избегне това, е чрез физическото натоварване и възпитание – нещо, което и в училищата, а и в свободното време е все по-малко. Причината е и в естеството на новите предизвикателства – компютрите, развиващи ума, но водещи до закърняване на мускулите. Затова най-голямо значение трябва да отделим на здравословното хранене, за да можем поне малко да намалим ефекта от този начин на живот“ - каза Мариян Костадинов и допълни, че ако родителите научат децата си на здравословно хранене, това ще е една услуга от тяхна страна, която ще бъде от полза за децата, когато те станат на годините на своите майки и татковци.“ Инж. Савчев пък припомни една позната, но позабравена детска песничка и прикани всички, които присъстваха на площада да запеят „Зеленчуци, който не яде...не ще има розови страни“, след което всички деца се разкършиха с една забавна аеробика на открито с инструкторката Мая Петкова. Повече от час децата приготвяха своята салата и сандвичи и се състезаваха в щафетни игри. Най-пъргави и концентрирани в спортните състезания в Габрово се оказаха Начално училище „Васил Левски“, следвани от ОУ „Ран Босилек“ и СОУ „Райчо Каролев“, а в Дряново – СОУ „Васил Левски“ Севлиево, ІІ ОУ „Стефан Пешев“ и Начално училище „Св.Св. Кирил и Методий“ - Севлиево.

За всички победители и участници имаше осигурени награди от Европейският информационен център “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена палата, Регионалното сдружение на общините “Централна Стара планина” и Регионалния съюз на болниците “Стара планина”.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Уважаеми журналисти,

по повод посещението на Президента на Република Бразилия г-жа Дилма Русеф и Президента на Република България г-н Георги Първанов Ви уведомявам, че пропусквателния режим в двора на Националната Априловска гимназия ще става само срещу журналистическите Ви карти.

Официалното посрещане на президентите е в 15.30 часа, моля Ви да бъдете на обявеното място най-късно в 15.00 часа.

Още статии...