РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Конна борса в региона

Главният секретар на Областна администрация Веселин Радков присъства на демонстрация на андалуска порода коне, която се състоя в събота на конната база в с. Спанци. „Целта ни е популяризирането на испанската култура и в частност популяризирането и развъждането на таза порода коне в България.“- с тези думи откри представянето собственикът на конна база „Аларкон“ в Испания Франциско Аларкон. Идеята му е да развие пазара и на Балканите като т.нар. борса ще бъде именно в нашия регион.

Франциско Аларкон или Пако, както го наричат близките около него, на 7 -годишна възраст открива увлечението си по конете, започва да тренира, с течение на годините се развива и достига до международен съдия в дисциплините прескок и дресаж. Няколкократен шампион е на Испания по морфология и дресаж. Носител е и на множество награди от регионални състезания на провинция Валенсия. Към момента е един от най големите коневъди в същата провинция. Неговите коне са познати в САЩ, Германия, Мексико, Норвегия и Колумбия.

Периодично Франциско предвижда демонстрации на породата, каквито се състояха в събота и обеща негов кон да участва в предстоящите конни състезания на с. Живко през м. Септември.

 

Областният управител Мариян Костадинов ще се включи в честванията на „Ботеви дни 2011”

 

 

Областният управител Мариян Костадинов ще се включи в честванията на „Ботеви дни 2011” по покана на областния управител на Враца – г-жа Пепа Владимирова.

Националните чествания започват с Възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговите четници и поклонение на лобното място на Ботев в местността  “Йолковица”. Традиционната тържествена митинг-заря е от 21.00 часа на площад „Христо Ботев”.

На 2 юни от 11.00 часа е предвидено Всенародно поклонение на връх “Околчица” - молебен,  възпоменателен митинг и възстановка от Национално дружество  “Традиция” на  последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.

135-годишнината от подвига на Ботевата чета ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Заповед на Областния управител за проверка на индивидуалните средства за защита на населението

Областният управител издаде Заповед в срок от 06.06.2011 г. до 30.09.2011 г. в общините, ведомствата и търговските дружества на територията на област Габрово да се извърши годишно обслужване на индивидуалните средства за защита на населението.

Ръководителите на съответните структури трябва да организират дейностите по обслужването със свои заповеди. Талкирането на гумените части да се извърши при подходящи метеорологични условия (сухо време) като се спазват изискванията по безопасност на труда. Обработката на имуществата да се съчетае с периодичния им преглед, за да се отделят и бракуват негодните за използване. При обслужването да се актуализират етикетите /поставят се вътре и на външната страна на сандъка (кашона) с индивидуални средства за защита/ и да се удостовери талкирането с подпис на материалноотговорното за склада лице.

Направените констатации от проверките-състояние на имуществата, видове и актуализирани количества на осигурените индивидуални средства за защита, трябва да бъдат изпратени на ОУ на ПБЗН -Габрово до 15.10.2011 г.

 

Областният управител изпрати Писмо в подкрепа на „Уравнение“-то

Областният управител Мариян Костадинов изпрати Писмо в подкрепа на реализиране на проекта „Уравнение“ в рамките на националната кампания за превенция на детското насилие. Най-отговорно Костадинов препоръча тази постановка да бъде подкрепена финансово от Министерство на вътрешните работи, Министерство на културата, от училищата, общините и от всички институции, които работят по проблема, за да може „Уравнение”-то на Русенския театър  да бъде представено в максимален брой населени места.

„Оценяваме и подкрепяме усилията на екипа Ви и високата обществена значимост на идеята да представите проблема с детското насилие по един интерактивен метод, който се оказва изключително в полза  на кампанията. Считам, че е необходимо по-широко разпространение на поставената от Вас пиеса и популяризирането и сред обществото, както в по-големите областни центрове, така и в останалите градове в страната. Само така, достигайки до повече хора, кампанията и по- специално „Уравнение“ като част от нея, ще постигне в цялост поставените си цели” се казва в писмото до режисьора на постановката Орлин Дяков.

Припомняме, че като част от националната кампания в Габрово също беше организирана  инициатива, посветена на проблема с насилието сред децата, която завърши именно с постановката „Уравнение”-то. „Областна администрация – Габрово застава изцяло зад проблема с детското насилие и счита, че усилията на всички институции, неправителствени организации  и цялото общество трябва да бъдат обединени в тази посока.Убедени сме, че това е начинът да се провокира съзнанието на младите и техните родители за един  наболял проблем, какъвто е насилието сред децата.” – коментира още областният управител.

Мариян Костадинов ще участва в Десетото заседание на Комитета за наблюдение на ОП “Транспорт”

Областният управител Мариян Костадинов ще участва в Десетото заседание на Комитета за  наблюдение на Оперативна програма “Транспорт”. Експертната сесия ще бъде открита от г-н Ивайло Московски, Председател на КН на ОПТ.

На заседанието ще бъдат обсъдени приоритетите и бъдещите проекти за следващия програмен период (2014-2020 г.) на оперативната програма. Ще бъдат представени анализ на общия генерален план на транспорта, както и приоритетите в транспортната инфраструктура. От министерството на регионалното развитие и благоустройството ще представят бъдещите приоритети и проекти в пътния сектор.

Във втората част от заседанието членовете на комитета ще бъдат запознати със Статуса на изпълнението на ОПТ за периода декември 2010 г. – май 2011 г., който включва напредъка по проекти с бенефициент АПИ, административния капацитет на АПИ – предприети действия от предходното заседание на КН, а така също и използването на ресурса на ОПТ за подготовка на проекти за изпълнение през следващия програмен период (2014-2020 г.).

Сесията ще се проведе на 7 и 8 юни.