РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Неделчо Търкаланов е новият заместник областен управител на област Габрово

 

По-рано днес Областният управител Мариян Костадинов представи официално пред екипа си новия заместник областен управител в администрацията г-н Неделчо Търкаланов.

Той е назначена със Заповед на премиера Бойко Борисов, считано от 21 септември и заема мястото на досегашния заместник-областен управител Пламен Недков.

Неделчо Търкаланов е роден на 28.06.1967год. По професия е Инженер по електроника и автоматика. Работил е в сферата на рекламната дейност и информационните технологии.

Ще отговаря за образованието, културата и социалните дейности в областта.

Мариян Костадинов се включи в честванията на НП „Централен Балкан“

Областният управител участва в честванията на НП „Централен Балкан“, посветени на 20-годишнината от обявяването на парка. Официален гост на събитието беше министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Парк "Централен Балкан" е обявен със заповед на министъра на околната среда на 31 октомври 1991 г. В съответствие с действащото законодателство е обявен за Народен парк. Законът за защитените територии от 1998 г. определя "Централен Балкан" като парк с национално значение. На 15 октомври 1999 г. паркът е прекатегоризиран в Национален парк и е един от трите български национални парка. Тази класификация съответства на Категория II защитени територии на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN).

Честванията се проведоха в местността Костина край тетевенското село Рибарица. Участниците имаха възможност да посетят националния парк и неговия резерват „Боатин" с пешеходен преход по маршрута Костина - Кордела, финална част от ежегодния Национален туристически поход „По стъпките на Георги Бенковски", а по-късно да се насладят на концерт на ансамбъл „Алтън Тетевен"

На празненствата присъстваха и посланици на страни, които са допринесли за развитието на парка, еколози, учени и изследователи, участвали в процеса на създаването и устойчивото управление на националния парк през годините.

Мариян Костадинов ще открие Новата учебна година в Тревненската школа по изкуствата

 

Областният управител Мариян Костадинов изпрати поздравителен адрес по повод откриването на Новата учебна година до всички училища в областта.

„Пожелавам на учениците да вярват в своите способности, да развиват нужните им умения, да пазят старите и създадат нови истински приятелства. И нека знаят, че „онова, което ще имат утре, е това, което инвестират днес в живота си“. А от всички нас – родители, политици, държавници, се изисква да създадем условия тези деца да получат силно, добро, отговарящо на националните традиции и на европейските изисквания образование, за да могат да бъдат конкурентноспособни на своите европейски връстници“-се казва в него.

Точно в 10.00 часа утре Костадинов ще присъства на тържественото откриване на учебната 2011-2012 г. в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, а главният секретар на Областна администрация ще уважи празника в професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ гр. Севлиево.

СДРУЖЕНИЕ АРТЕРИЯ ПРЕДСТАВЯ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ „ЛОКАЦИЯ ЦЕНТЪР” 19-22 СЕПТЕМВРИ 2011

 В рамките на четири дни от 19 до 22 септември публиката от Централна България ще се срещне с изкуството на утвърдени български артисти и ще има възможност лично да разговаря с тях. Тази година град-домакин е Габрово, където ще се случат основните събития.

Името „Локация Център” идва от регионалния характер на събитието. Организаторите от сдружение Артерия считат, че е важна децентрализацията на културата от столицата и големите градове към средните и малки градове в България. Затова в Габрово, Севлиево и Трявна ще бъдат използвани галериите, концертните зали и алтернативни пространства за привличане на публиката към все по-достъпни форми на изкуството. Подготвени са събития за хора от различни възрасти и с различни интереси.

Специален гост на събитието е РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ, който ще представи книгата си „Всички ще умрем, а сега наздраве”, свой авторски филм и картини от личната си колекция.

Изложбата-акцент е „Библиофилски издания” - картини на Светлин Русев, Милко Божков и Захари Каменов по текстове на Борис Христов и Константин Павлов. ”Изданията”  ще бъдат изложени в Градска художествена галерия – Габрово  и представени от Иво Масларски.

Кольо Карамфилов и Стефан Божков за пореден път ще бъдат дръзки с публиката. В Галерия „Видима” в Севлиево те ще провокират всички сетива чрез аудиовизуалната инсталация „Мерси – записки върху водата / heart-water”, която е продължение на проекта им „Мерси – записки върху лигавника”.

Картини от частната колекция на Рангел Вълчанов, графики от Емануела Ковач, дървопластика от Орфей Миндов и произведения на дипломанти от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” са другите изложби, включени в програмата на събитието. Предшестващо събитие е изложбата „За Габрово” от 12 до 18 септември, в която млади архитекти-дипломанти представят идеите си за урбанизъм, архитектура, градски дизайн, ландшафтна архитектура и културен туризъм.

Литературата е представена от едни от най-продаваните и награждавани съвременни български поети и писатели - Калин Терзийски, Стефан Иванов и Деян Енев. Те ще разговарят с публиката в уютни заведения в Габрово, Севлиево и Трявна, а също и ще приготвят кулинарни изненади за гостите си.

Алтернативните млади артисти от Ninja Squad ще представят в зала Възраждане -Габрово филмите си, посветени на street art-а, а загрявката им ще започне със скейт-демонстрации на централния площад. На открито ще танцуват и шоу-балет „Магия”.

За най-малките е подготвен уъркшоп за съчиняване на приказки с Ангелина Рангелова. Възрастните също са поканени, за да се научат от децата как от всяка дума може да се създаде история.

Местата, където ще се случат събитията, са:

Габрово – зала „Възраждане”, Градска художествена галерия, Галерия „Орловска 10”, площад „Възраждане”, ресторант „Рест”, пиано бар Sense.

Севлиево – Галерия „Видима”, кино „21 век”, Градска художествена галерия, бирария на хотел „Плаза”

Трявна – галрия „Казаков”, галерия „13 века България”, зала „Дръзновение”, хотел „Фамилия”

Подробна програма на събитието е разпространена чрез флаери и плакати в трите града.

Организаторите предвиждат събитието да се развие като ежегодно за региона. В бъдеще сдружение Артерия ще се стреми да привлича публика и от другите региони на България, за които географското положение в центъра на страната е значително по-удобно и достъпно от по-отдалечената столица

 

Покана за журналисти

Утре Областният управител Мариян Костадинов ще посрещне инициаторите на кампанията „Да изчистим България за един ден!" от bTV утре . Те ще му връчат официално флага на кампанията, който ще бъде поставен на сградата на Областната администрация /откъм булеварда/, в знак за включване в инициативата.

На 21 април 2012 г. област Габрово ще бъде част от глобалната инициатива, когато стотици милиони доброволци ще чистят държавите си.

Церемонията ще се проведе утре от 17 часа в заседателното зала на Областната администрация като преди това ще имате възможност за среща с организаторите от bTV и Областния управител.

Ще ви очакваме.