РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният съвет по условия на труд прие отчета за 2023г. и плана за дейността си през 2024г.

Областният съвет по условия на труд прие плана за дейността си през 2024г. и отчета за изминалата 2023г. Това се случи днес на редовно заседание под председателството на заместник областния управител Даниела Маринова.
Маринова поясни, че по повод 28 април- Международен ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, в Габрово ще бъде проведена регионална среща в рамките на Националната кампания под надслов „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“, инициирана от Главната инспекция по труда с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Събитието ще се състои утре, 30 април, от 10.00 часа в ГТПП. Основната цел на кампанията е да се обсъдят причините за трудовия травматизъм, мерки за минимизирането на рисковете от инциденти на работното място, както и да се повиши информираността за спазването на правилата за безопасност от страна на работодателите и работниците.
Главен инспектор Даниела Георгиева представи информация за контролната дейност на Инспекцията по труда за 2023г. и за първото тримесечие на 2024г.
1075 са извършените проверки за миналата година, като констатираните нарушения са над 5700. 49.3% от тях са свързани с нарушения, отнасящи се до здравословни и безопасни условия на труд, посочи Георгиева.
61 са трудовите злополуки в областта за изминалата година. Това сочат данните представени от главен инспектор при ТП на НОИ – Габрово Радослава Конова, която представи информация за два отчетни периода- изминалата 2023г. и първото тримесечие на 2024г.

 

IMG 20240429 140513