РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител посети Международното изложение „Културен туризъм“ и Националната среща на организациите за управление на туристическите райони

 
Кристина Сидорова посети 17-тото Международно изложение „Културен туризъм“, което се провежда от 20 до 23 април във Велико Търново. Тази година събитието събира над 50 участници – общини, туристически компании, дипломатически мисии, туристически сдружения и производители, сред които и Туристическият информационен център в Габрово, който се представя в пространството, обособено за Старопланински туристически район.
В рамките на форума се проведе Националната среща на организациите за управление на туристическите райони и бизнеса , която се състоя днес в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. В събитието се включиха областният управител на Габрово Кристина Сидорова, областният управител на Велико Търново Георги Гугучков и заместник-кметът на Старата столица Нейко Генчев. Темата на срещата бе свързана с проблемите и качеството на туристическото предлагане, както и възможностите за взаимодействие между бизнеса, общините и държавата. Информацията представи заместник- министърът на туризма Мариела Модева, като отбеляза, че се наблюдава ръст в туризма с 9% спрямо 2019 година. Проф. Модева сподели още, че се очаква ръст и при летния сезон с 5 % спрямо 2019 г. Заместник-министърът открои тенденцията за пътувания извън активния сезон, което е индикация, че предстоящият туристически сезон ще е по-продължителен и по-успешен. По отношение на отминалия зимен, Модева отбеляза, че е най- силният от последните четири, като подчерта, че броят на туристите надхвърля 1.3 млн.
В богата конферентна програма на форума са включени още теми за представянето на потенциала на традициите и съвременните творчески индустрии, за културно-историческото наследство и неговото популяризиране и опазване, за качеството в туризма, както и представяне на данните от изследването на Обсерваторията за икономика на културата към УНСС за икономическия принос на културните и творческите индустрии.