РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Община Самоков обяви Национален конкурс за детска рисунка

Община Самоков кани всички деца на връзраст от 4 до 15 години да се включат в Национален конкурс за детска рисунка в рамките на ежегодната Национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”.
Организаторите предоставят възможност на малчуганите да изявят своето творчество, да импровизират с различни изобразителни материали и да създадат своите творби, без да има заложена тема за рисунките Ви.
Националният конкурс за детска рисунка се организира в рамките на ежегодната Национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф” с цел да се даде шанс за изява на деца и ученици и да научат повече за самоковските зографи.
Националната награда „Захарий Зограф” е една от най-престижните награди за живопис в страната. За българския художник, Наградата е мярка не само за най-високи творчески постижения, но преди всичко възможност за съизмеримост с трайните и непреходни духовни истини. Една награда, която бележи пътя, проблемите и вълненията на няколко генерации български художници. Наградата е учредена през 1972 година. Първият носител на Наградата е академик Светлин Русев, а наградата му е връчена през 1973 г.
През годините детският конкурс към Националната награда се превърна в утвърден форум на детското и ученическо творчество и се радва на много широка популярност в цялата страна. Конкурсът е индивидуален. В него могат да участват деца и ученици от 4 години до 15 години, разделени в три групи:
 Първа група – от 4 до 6 години;
 Втора група – от 7 до 10 години;
 Трета група – от 11 до 15 години.
При всяка от тези групи има първа, втора и трета награда. Връчват се още две награди: Специална награда на община Самоков и награда на Съюза на българските художници. Според статута на детския конкурс, класиралите се участници получават парични награди, в зависимост от мястото и специални грамоти. Класиралите се получават наградите си по време на церемонията по връчване на Националната награда „Захарий Зограф”, която ще се проведе през месец октомври 2023 г.
Наградените рисунки се експонират в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” – гр. Самоков, там където е и изложбата на художника – носител на Наградата „Захарий Зограф”.
На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъде отбелязана следната информация:
- трите имена на автора;
- възраст;
- училище, школа, учител;
-адрес на автора или школата;
- телефон за връзка.
Рисунките изпращайте на адрес:
гр. Самоков – 2000
Община Самоков
Обл. Софийска